Lichtfestival Glow in Eindhoven

Het lichtfestival GLOW is een jaarlijks terugkerend evenement in Eindhoven. Gedurende een week wordt Eindhoven versierd door tientallen lichtkunstwerken en duizenden kleine lampjes. Lichtfestival GLOW bestaat al meer dan tien jaar, het is een feestje GLOW Eindhoven te bezoeken én te fotograferen. 

GLOW is een absolute must-see voor fotografen. In dit artikel deel ik tips hoe je de lichtkunstwerken creatief en scherp in beeld brengt.

1. Vergeet je statief niet mee te nemen naar GLOW Eindhoven

GLOW begint pas als het ’s avonds donker is. Een statief is daarom essentieel wanneer je mooie en scherpe foto’s wilt maken van de lichtkunstwerken. Je hebt namelijk al snel te maken met fotografie met langere sluitertijden. 

Door de drukte kan het soms moeilijk zijn om overal een plaatjes voor jou en je statief te vinden. Je zult het niet overal kunnen gebruiken, maar toch is het de moeite waard om je statief mee te nemen. Beter mee verlegen dan om verlegen.

Tip: Soms kun je in de mensenmassa beter met een monopod uit de voeten dan met een statief/tripod. In deze blog lees je alles over een statief op reis.

2. Kom op tijd naar Lichtfestival GLOW

Er zijn vele lichtkunstwerken op het GLOW lichtfestival, eigenlijk te veel om op een avond goed te zien en te fotograferen. Hoe eerder je aanwezig bent, hoe meer tijd je hebt. Dit komt je fotografie ten goede. 

Officieel begint het festival om 18.30. Sommige kunstwerken gaan echter eerder aan. Wanneer je op tijd in Eindhoven bent, kun je misschien het staartje van het blauwe uur nog meepakken. Bovendien is de kans groot dat het nét wat rustiger is.

Op de markt van Eindhoven staat het hoogtepunt van GLOW. Het is mogelijk om even van de officiële route af te wijken en bij de markt te beginnen met foto’s maken. Save the best for last is niet altijd de beste aanpak.

3. Kies een origineel standpunt

Jaarlijks trekken een half miljoen mensen naar lichtfestival GLOW in Eindhoven om de lichtkunstwerken te fotograferen. Probeer origineel te zijn qua fotografie en niet met precies dezelfde plaatjes als heel fotograferend Nederland thuis te komen.

Dis is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Op sommige plekken is het te druk om het gewenste standpunt te kiezen zonder onder de voet gelopen te worden. Wanneer je meerdere (lichtgevoelige) lenzen meeneemt, variërend van groothoek tot telelens, heb je meer speelruimte.

Met een telelens kun je inzoomen op details. Je krijgt originele plaatjes én je hebt minder last van storende elementen. (Al is het leuk om te variëren en ook de omgeving in je foto’s te betrekken.)

Tip: Lees meer over het gebruik van lenzen.

4. Maak gebruik van reflecties

Sommige lichtkunstwerken in Eindhoven zijn langs het water opgesteld. Door gebruik te maken van de reflecties van de lampjes in het water kom je tot foto’s die nét een beetje anders zijn.

5. Kies de juiste sluitertijd (1): niet te kort bij LED-verlichting

Een LED-lamp is geen continue lichtbron. LED-lampjes knipperen, meestal is de frequentie zo hoog dat je dit met het blote oog niet ziet. De camera ziet dit wel! Als je op het verkeerde moment de foto neemt, is een deel van de lampjes uit. Zo jammer! Kies je voor een iets langere sluitertijd dan omzeil je donkere partijen door knipperende lampjes. Met een sluitertijd langzamer dan 1/100s zit je meestal goed.

Tip: door je foto maximaal in te zoomen kun je op je display zien of je LED-verlichting goed gefotografeerd is.

6. Kies de juiste sluitertijd (2): niet te lang bij lichtprojecties

Bewegende schedels, geometrische figuren. Je moet niet raar opkijken als er tijdens het GLOW lichtfestival kunstwerken geprojecteerd worden op (flat)gebouwen langs de route.
Kies bij lichtprojecties voor een korte sluitertijd

Wanneer je foto’s maakt van deze lichtprojecties met een te lange sluitertijd lopen de projecties in elkaar over. Er is dan niet meer zichtbaar wat er precies geprojecteerd is. Als je pech hebt, zie je op je foto niet meer dan een grote witte vlek. Ook hier geldt: beoordeel je foto’s tussentijds op je display.

Tip: Lees meer over sluitertijden bij fotografie.

7. Focus!

Bij het fotograferen in het donker bereik je vaak betere resultaten wanneer je handmatig focust dan wanneer je gebruik maakt van de autofocus.

Focus ook op wat je wel en niet wilt zien. Er zijn veel verschillende lichtkunstwerken bij het GLOW festival, je kan ze niet allemaal zien op een avond – laat staan fotograferen. Bezoek de kunstwerken die jou interessant lijken en sla de rest desnoods over. Doe voordat je naar Eindhoven vertrekt al wat research, zo voorkom je teleurstellingen achteraf. 

Al is het ook leuk om deze de tip aan je laars te lappen en je gewoon te laten verrassen.

8. Fotografeer op de manuele stand

Het fotograferen van lichtkunstwerken is niet altijd zo makkelijk als het lijkt. De lichtintensiteit van de verschillende kunstwerken kan behoorlijk variëren. Wanneer je op de M-stand fotografeert kun je beter omgaan met deze fluctuaties.

Wees niet bang om te experimenten met je instellingen. Geef je creativiteit de vrije loop. Maak van elke lichtkunstwerk meerdere foto’s en vergelijk de resultaten. Je zult verrast zijn.

Tip: Lees meer over de verschillende programmavoorkeuren van je camera.

9. De kracht van herhaling

Geduld is een schone zaak. De lichtshow zal zichzelf om de paar minuten herhalen. Door een tijdje bij een specifiek lichtkunstwerk of de lichtprojectie te blijven staan weet je wat het beste moment is om een foto te maken. Je kan hier op anticiperen en je camera alvast klaarzetten.

10. Controleer je histogram

Buiten het blauwe uurtje is het contrast tussen licht en donker al snel erg groot. Aan de ene kant wil je dat de donkere partijen niet dichtslibben, aan de andere kant wil je geen uitgebeten lichte partijen. Wanneer je in RAW fotografeert kun je je foto’s achteraf nog enigszins corrigeren – binnen grenzen.

Op het histogram zit je in een oogopslag of je foto (de jpeg) goed belicht is of niet. Expose to the right – maar niet té ver.

Tip: veel camera’s kun je zo instellen dat lichte partijen gaan knipperen als ze overbelicht zijn. Handig!

11. Kleed je tegen de kou

Nederlandse avonden in november zijn niet altijd even warm. Zeker wanneer je een tijdje stilstaat om te fotograferen (of wanneer je door de drukte in de file wandelt) zijn een warme jas en handschoenen geen overbodige luxe.

Op sommige plekken langs de route wordt warme drank verkocht.

12. Kom met het openbaar vervoer naar Eindhoven

Glow Eindhoven 2019 is van 9 tot 16 november. 

Het lichtfestival GLOW Eindhoven begint op een steenworp afstand van station. Voorkom problemen met parkeren en ga met de trein naar Eindhoven. Je moet opletten dat je niet zo enthousiast blijft fotograferen dat je de laatste trein naar huis mist.

Elk jaar zijn er nieuwe lichtkunstwerken te bewonderen in de binnenstad van Eindhoven.

Update: oktober 2018