De scheepslift van Strepy-Thieu België

Ik inspireer graag mijn lezers, soms gebeurt het ook andersom! Tijdens mijn bezoek aan Wallonië kreeg ik de tip om de scheepslift Strepy-Thieu te bezoeken. Ik werd meteen enthousiast. Een kanaal lift die schepen over een hoogteverschil van tientallen meters tilt is heel bijzonder.

De scheepslift van Strepy-Thieu ligt in centrale kanaal in de Belgische provincie Henegouwen. De scheepslift is een kunstwerk dat zeker in de smaak valt bij liefhebbers van (industriële) architectuur en fotografie. Je kunt de Strepy-Thieu scheepslift eenvoudig combineren met een stedentrip naar Mons of Brussel.

Geschiedenis van de scheepslift van Strépy-Thieu

De kabellift van Strepy-Thieu is 102 meter hoog en 135 meter lang. Het is de grootste scheepslift van België. De scheepslift is in gebruik sinds 2002: de lift vervangt hiermee in haar eentje vier hydraulische liften (Houdeng-Gougnies, Houdeng-Aimeries, Strepy-Bracquegnies en Thieu). Deze oude liften konden een hoogte van 15-17 meter overbruggen. Ook vervangt de scheepslift van Strepy-Thieu twee sluizen in het centrale kanaal.

De scheepslift van Strepy-Thieu voldoet aan alle eisen van de commerciële scheepvaart anno nu. De lift kan maximaal 1350 ton verplaatsen.

Kruip in de huid van een schipper

Ieder weekend varen er rondvaartboten langs de sluiten. Je hebt vanaf de boot de kans om de sluizen vanaf het water te fotograferen, en te ervaren hoe het is om omhoog getild te worden.

De rondvaart duurt een uur, waarvan 7 minuten om het niveauverschil van 73,15 m te overbruggen. De boottocht langs en door scheepslift kost 7 euro.

Ik bezoek de sluizen op een zonnige maandagochtend. Ik ben bijna de enige bezoeker van het imposante bouwwerk. De rondvaartboten varen niet.

De kanaal lift in werking

Wanneer ik een film bekijk over de werking van de scheepslift, hoor ik ineens een onbekend geluid. Een ratel. Een lichte trilling van de vloer. Er gaan geen toeters en bellen af, dus het zal wel normaal zijn.

Van achter een glazen wand zie ik hoe de grote sluisdeuren worden opgetild. Een grote machinekamer met katrollen en banden ratelt meters onder me.

Uitzicht vanaf de scheepslift van Henegouwen

Vanaf de achtste etage van de sluizen heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Als je hier staat voel je pas hoe immens groot de scheepslift is. Het is nogal wat om tegen de wetten van de natuur in hoogtes te overbruggen. De mens lijkt almachtig.

Wandelen rondom de scheepslift van Strepy-Thieu

Een korte wandeling voert je rondom de scheepslift van Strepy-Thieu. Je loopt hierbij onder het kanaal door. Zo bizar!

De scheepslift oogt heel sober, maar juist die eenvoud zorgt voor bijzonder lijnenspel. Dit is ideaal voor minimalistische foto’s.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is belgie-strepy-thieu-IMG_0679-1024x576.jpg

Ik ben vanaf de scheepslift van Strepy-Thieu rechtstreeks door naar Utrecht gereden. Als je tijd over hebt, kun je ook de scheepsliften en sluizen in de directe omgeving fotograferen.

Lees meer tips voor een weekendje België.