Friendship Highway: naar Tibet over het dak van de wereld

Reizen naar Tibet en Nepal is reizen op grote hoogte. De Friendship Highway verbindt de steden Kathmandu en Lhasa. Tijdens een legendarische rondreis over deze bijzondere weg geniet ik van de adembenemende bergen, de Tibetaanse hoogvlakte en dompel ik me onder in authentieke Tibetaanse dorpen en kloosters.

In deze blog neem ik je mee tijdens mijn fascinerende reis door Tibet en Nepal. Dit zijn mooie plekken in Tibet!

tibet friendship highway

Friendship Highway Tibet

Na een aantal dagen zit mijn verblijf in Lhasa erop. De hoofdstad van Tibet heeft me gegrepen. Ik kan uren dwalen door de stad zonder me te vervelen: de ontmoetingen met vriendelijke Tibetanen, de geur van wierrook en wilgentakken en de unieke kloosters en andere bezienswaardigheden in Lhasa. Maar ik ben ook benieuwd naar de rest van het land!

Het is verboden om zelfstandig door Tibet te reizen. Samen met een vriend maak ik een individuele rondreis door Tibet met gids en chauffeur. In deze blog lees je mijn route door Tibet van dag tot dag.

Bezienswaardigheden Tibet: kloosters in Lhasa

De Friendship Highway Tibet loopt vanuit Lhasa naar de grens van Tibet en Nepal, een afstand van 750 kilometer. Bij de grens naam ik afscheid van mijn Tibetaanse gids, de laatste 112 kilometer vergezeld een Nepalese gids me.

Boeddhisme in Tibet: over de doden niets dan goeds

Ik heb Lhasa nog niet goed en wel achter me gelaten of we stoppen langs een hele bijzondere plek langs de Friendship Highway. De gids vertelt ons het verhaal van de Tibetaanse ‘begraafplaats’.

kora la tibet

Tibetanen begraven hun doden niet in de harde rotsachtige Tibetaanse grond, dat is onbegonnen werk. In plaats daarvan worden de doden ter water gelaten. Een kleine stupa en wapperende gebedsvlaggen bewijzen de doden een laatste eer.

Wanneer er geen water is om de doden te ‘begraven’ worden ze achtergelaten in de bergen, dicht bij het Nirwana.

De Friendship Highway slingert verder naar door het onherbergzame Tibetaanse landschap. Onderweg passeer ik de Kora La en Simu La pas.

Yamdroke Lake: een van de mooiste plekken in Tibet

De weg slingert naar boven en de chauffeur houdt de vaart er goed in. Het uitzicht is schitterend, na elke bocht lijkt het landschap compleet te veranderen.

Ineens heb ik vrij uitzicht op het boonvormige Yamdroke Lake, een van de grootste en meest heilige meren van Tibet. Yamdroke Lake is een prachtig blauw meer. Het geluk is aan mijn zijde, de lucht is helder en de bergen rondom het meer reflecteren in het water.

friendship highway tibet yamdroke lake

Tibetaanse kloosters

Het Polkhor Monastery is anders dan de andere Tibetaanse kloosters. Het interieur van het klooster wordt gedomineerd door houten beelden in aardse kleuren. Als vrouw mag ik niet overal komen – de goden zouden jaloers worden bij het zien van zulke schone schepsels.

Ieder Tibetaans klooster heeft meerdere kapellen waar andere godheden vereerd worden. Bij iedere kapel worden offers geplaatst, vooral wierrook, bloemen en geld. Ik ben er inmiddels achter dat men voor het offeren speciale bankbiljetten gebruikt: terwijl de kleinste biljet in de winkel 1 yuan is, worden in de kapellen veelal biljetten van 0,1 yuan gebruikt.

polkhor monastery tibet

Naast het klooster ligt de Kumbum, een stupa met duizend afbeeldingen van Boeddha. De stupa is gebouwd in zeven verdiepingen kapellen. Elk kamertje is anders, meestal kan je naar binnen. Tibetanen lopen in sneltreinvaart door de stupa, van sommige kapellen wordt slechts de deurklink even beroerd. Ik kan echter mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen: hoewel ik niet weet wat het verschil is tussen de verschillende kapellen en de speciale afbeeldingen geniet ik van deze unieke ervaring.

Ik reis door Tibet naar Xigatse, een van de grootste steden van Tibet.

Bezienswaardigheden Tibet: het klooster van de Panchan Lama

In Xigatse ligt het klooster van de Panchan Lama. Het grote klooster bestaat uit verschillende Assembly Halls. Er worden verschillende Boeddha’s vereerd, waaronder de Boeddha van het verleden, de Boeddha van het heden en de Buddha van de toekomst. Het klooster van de Panchan Lama dateert uit de vijftiende eeuw. Het is een van de weinig kloosters in Tibet die de culturele revolutie in zijn geheel overleeft hebben.

Het klooster van de Panchan Lama is als een klein dorp met een wirwar van kleine straatjes. Deze verbinden de verschillende gebouwen met gebedshallen. Helaas heb ik geen foto’s van de binnenkant van dit klooster, een ticket om te fotograferen kost 10-20 euro per hal. Dit had ik er niet voor over. (Meestal betaal je 1-2 euro om foto’s te mogen maken.)

klooster panchen lama tibet

Aan het eind van de middag ben ik getuigen van de ceremonie van de Panchan Lama. Alle monniken verzamelen zich dan in de assembly hall gekleed in een een gele mantel en een geel hoofddeksel. Deze outfit heeft ertoe geleid dat deze monikken ook de ‘Yellow Hat’ monniken worden genoemd.

Vlak bij de ingang van het klooster ligt een museum.

zhangmu tempel tibet

Groen Tibet: watervallen en bossen

Langzaam veranderen de landschappen van Tibet. De besneeuwde toppen lijken verder weg en ik laat de droge Tibetaanse hoogvlakte achter me. Ik ben minder snel buiten adem omdat ik minder hoog ben en de lucht wordt vochtiger. In de omgeving spot ik steeds meer bomen en strijken en de steile rotswanden langs de weg worden gelaveerd door kleine watervallen. Dit is een ander soort Tibet!

De Friendship Highway slingert verder van Tibet naar Kathmandu.

fort friendship highway tibet

Reizen naar Kathmandu: de laatste etappe van Tibet naar Nepal

En dan zit het verblijf in Tibet erop… De chauffeur en de gids brengen me tot de grensovergang met Nepal.

Bij de douane wordt alles grondig gecheckt. Mijn lichaamstemperatuur wordt met een infraroodcamera gemeten en ik moet de nodige papieren invullen. Alle bagage moet door de scanner. Daarna wordt de bagage handmatig gecontroleerd. Na mijn cameratas moet ook mijn backpack open. De tas mag pas weer dicht wanneer de douanier bij mijn (vuile) ondergoed belandt…

waterval tibet

Hoewel Kathmandu maar 170 km van de grens verwijderd is, heb ik nog een lange reisdag voor de boeg. De uitzichten zijn echter prachtig. En gelukkig, ik kom maar een keer vast te zitten als gevolg van een modderstroom.

Reizen naar Tibet en Nepal is een bijzondere ervaring. Een rondreis door Tibet is niet goedkoop, maar elke cent waard!