Bloesem in de betuwe: de leukste wandel- en fietsroutes in 2024

Nog even, dan staan de fruitbomen in bloei. De tijd van de bloesem is de mooiste tijd van het jaar om de Betuwe te bezoeken. De boomgaarden hullen zich in een deken van witte en zachtroze bloemen – een teken dat de winter definitief voorbij is. Door de Betuwe lopen vele fiets- en wandelroutes. Wil je de bloesem in de Betuwe zien? Dit zijn de leukste bloesemroutes van 2024!

witte bloem

Betuwe in bloei

De Betuwe staat bekend om zijn boomgaarden met duizenden fruitbomen. Witte en roze bloesem geven kleur aan het voorjaarslandschap. Tussen de boomgaarden lopen bijzondere wandel- en fietsroutes, zo kun je optimaal genieten van de bloesem in bloei in de Betuwe.

In het Betuwse Tricht ligt de Appeldijk Betuwe, een van de mooiste plekken de jaarlijkse bloesempracht te zien. Een wandelpad slingert over de dijk langs de Linge. Langs deze rivier in de Betuwe bloeien rond april lange rijen appelbomen. De bloesemroute langs de Linge is een van de populairste bloesemtochten in Nederland.

Bij nachtvorst worden de bloeiende fruitbomen besproeid met water om de knoppen te beschermen. Ben je een vroege vogel? De bevroren waterdruppels tussen de fragiele bloemen maken de boom met bloesem in de Betuwe nóg mooier.

witte bloesem in bloei in de betuwe

Bloesem bloeitijd 2024

Wanneer staat de Betuwe in bloei? De bloesemperiode in de Betuwe is meestal in april en mei. De precieze bloeitijd is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de temperaturen in de winter. Aan het eind van de winter worden de knoppen in de fruitbomen gevormd. Bij een paar warme voorjaarsdagen komen de bloesemknoppen uit. Dan kan het snel gaan en staan alle bomen ineens in bloei! De bloeiperiode van de bloesem is hét moment voor een bloesemwandeling.

Wanneer het weer meewerkt kun je ongeveer twee weken van de bloesem in de Betuwe genieten. Bij veel wind en veel regen verdwijnt de roze en witte bloesem sneller.

Eerst bloeien de pruimenbomen en kersenbomen. De pruimenboom heeft kleine zachtroze bloemen. Ook de kersenboom draagt zachtroze of witte bloesem. Een paar weken later staan de appel- en perenbomen in bloei. De witte bloesemboom is de bloeiende perenboom, de appelboom heeft veelal witte bloesem met een roze buitenkant.

Tip: Wanneer bloeit de bloesem in de Betuwe? Op deze site vind je de actuele bloesemstand in de Betuwe. Houd deze site in de gaten bij het plannen van je bloesemtocht in 2024.

roze knoppen bloesem

Bloesemwandeling Betuwe Nederland

Er lopen vele wandelroutes tussen de fruitboomgaarden in de Betuwe. Je wandelt door het Gelderse landschap langs boomgaarden en dijken. In het voorjaar kun je genieten van de roze en witte bloesem in de Betuwe, in het najaar hangt hier het rijpende fruit aan de bomen. Bij stalletjes langs de weg en verschillende boerderijen en hoeves kun je proeven van de oogst.

Mooie bloesemtochten:

  • De gemeente Buren heeft een ruim aanbod aan wandelingen
  • De oude NS-wandelroute tussen Geldermalsen en Leerdam (22,5 km) 
  • Een korte variant op bovenstaande route van Geldermalsen naar landgoed Mariënwaerdt en Beesd (9 km)
  • Het klompenpad van Buren en Erichem (9, 14 of 18 km)
  • Helaas bestaat de jaarlijkste bloemsemtocht in de Betuwe georganiseerd door het Rode Kruis niet meer
wandelen tussen de bloesem in de betuwe met kinderen

Wat is de mooiste bloesemroute?

Er zijn veel mooie bloesemwandelingen over de Betuwe. Mijn favoriet is de NS-wandelroute tussen Geldermalsen en Beesd. Deze route is 8,5 kilometer. 

Het treinstation van Geldermalsen ligt aan de rand van de stad. Wanneer ik het station verlaat sta ik gelijk in de natuur. Via smalle weggetjes met fraaie oude huizen loop ik richting de Linge. De oeverlanden van de Linge zijn aangewezen als beschermd natuurmonument. De zandige, oude stroomruggen van de Linge zijn zeer geschikt voor de fruitteelt. 

Ik loop over de Lingedijk tussen de boomgaarden en door dijkdorpen. De roze bloesembomen steken mooi af tegen de gele bermen. Bij Landgoed de Heerlijkheid Mariënwaerdt neem ik een korte pauze, voordat ik in Beesd de trein terug neem naar Geldermalsen. 

Tip: Wil je wandelen met kinderen? De wandeling tussen Geldermalsen en Beesd loopt over een verharde weg en is geschikt voor kinderwagens en buggy’s. Bij Mariënwaerdt is een speeltuin en een pannekoekenrestaurant. 

fruit plukken betuwe

Bloesemfietstocht Betuwe 2024

Het voorjaar is de mooiste tijd van het jaar om te fietsen in de betuwe. Bloesem kleurt de kleine schilderachtige dorpen, de dijken en de slingerende landweggetjes. Er zijn verschillende fietstochten door het hart van de Betuwe.

Wil je liever geen bloesemroute wandelen maar een bloesemroute fietsen? Op verschillende treinstations zijn OV fietsen te huur. Ook het stadje Buren is een goede startplek voor je bloesem fietstocht.

wandelen op de appeldijk beesd

Met de auto naar de BLoesem in de Betuwe

Reis je liever met de auto?

appel betuwe plukken

Oogsttijd: wandelen tussen het rijpende fruit

Het is een feestje om te mogen wandelen tussen al die mooie bloesemtakken. Maar ook in het najaar kun je heerlijk wandelen in de Betuwe. Al die bloesem leidt namelijk tot overheerlijk fruit. Op verschillende plekken in de Betuwe zijn pluktuinen, hier kun je zelf fruit plukken. De rode appeltjes en donkerrode kersen zijn een lust voor het oog.

bloesem betuwe met een molen

Bloesem op minder bekende plekken in Nederland

De Betuwe is dé plek om de bloesem te zien. Maar er zijn meer plekken met uitgestrekte boomgaarden. Voorbeelden zijn het Zuid-Limburgse Heuvelland of het Belgische Haspengouw. 

Tip: Vlak bij Amsterdam ligt het populaire Bloesempark, waar je kunt wandelen tussen de kersenbloesem in Nederland. De bloesemwandelingen bij Eijsden en Margaraten voeren langs de mooiste plekken om te wandelen in Limburg.