Galungan op Bali 2024

Hari Raya Galungan is het hindoeïstische feest waarop de overwinning van het goed op het kwaad wordt herdacht. Deze feestdag wordt iedere 210 dagen gevierd. Galungan Bali 2024 vindt plaats op 28 februari en 25 september. In deze blog lees je meer over Galungan: wat is, wanneer is Galungan in 2024 en hoe wordt het gevierd?

Ongeveer tien jaar geleden stond ik voor de klas. Net als nu, maar toch anders. Ik gaf Engelse les aan kinderen in Bali. Daar in mijn dorp maakte ik kennis met Hari Raya Galungan, een religieuze feestdag op Bali.

Een paar weken voor de grote dag druppelden de eerste uitnodigingen al binnen: Jenny, kom je varken eten bij ons met Galungan? Toen wist ik nog weinig van Galungan, maar gezien mijn liefde voor Balinese ceremonies was mijn nieuwsgierigheid al snel gewekt. Wat blijkt? Galungan is een van de belangrijkste Balinese feestdagen.

Wat is Galungan?

Hari Raya Galungan is het feest waarop de overwinning van het goed op het kwaad wordt herdacht. Het Balinese Hindoeïsme sluit een absolute overwinning van één van de twee uit. Het evenwicht in de kosmos moet door dagelijkse offeringen in evenwicht gehouden worden. Elk half jaar (op de Balinese kalender) wordt de overwinning van het goede gevierd.

De voorbereidingen voor Galungan beginnen in veel Balinese dorpen al weken van te voren: er worden ‘penjors’ in voortuinen van huizen geplaatst. Zo’n penjor is een metershoge bamboe stok, versierd met bladeren en vruchten. Een penjor symboliseert welvaart en vruchtbaarheid. Aan de voet van de penjor wordt elke dag geofferd. Kleine offertjes, als bamboe bakjes met wat rijst, vruchten, bloemblaadjes en muntgeld.

Lees meer over Balinese feestdagen

Het offeren van een varken

Kom je mee het varken voeren? Ik loop achter de buurvrouw aan naar de oever van de rivier. Daar, midden in het dorp, staat sinds enige tijd een varkenshok. Trots laat de buurvrouw haar varken zien: deze gaan we offeren met Galungan. Gekocht als een biggetje (want dat is goedkoper), liefdevol grootgebracht.

De dag voor Galungan wordt een varken geofferd (potong babi). Varkens zijn niet goedkoop, zeker de volwassen dieren niet. Daarnaast is een heel varken misschien een beetje veel vlees voor een gezin zonder koelkast. Het varken wordt onder meerdere gezinnen gedeeld. Dat delen werkt heel eerlijk: iedereen krijgt even veel huid, darmen en karbonaadjes. 

Hoe rijker het gezin, hoe minder mensen het varken hoeven te delen. 

Het slachten van de varkens gebeurt in de vroege ochtend. Om drie uur ’s ochtends word ik wakker van het gekrijs van varkens, een geluid wat door merg en been gaat. Ik sta om half vier op de stoep bij de buren om het geheel gade te slaan. En foto’s te maken, want dat willen ze graag. 

Het vlees wordt onder 10 gezinnen verdeeld. Mijn buren zijn niet zo rijk.

Naar de tempel

Op Galungan komt de hele familie bij elkaar om naar de tempel te gaan om te bidden. Galungan is een echt familiefeest. De hele dag klinkt het opzwepende geluid van de gamelan. Ik krijg het deuntje niet uit mijn hoofd. Hoeft ook niet, ik vind het heerlijk!

Familiefeest

De dag na Galungan (Manis Galungan, nog steeds een feestdag) wordt gevuld met eten, familie bezoeken, offeren en bidden. Galungan is super gezellig feest, het anders heel rustige Tajen bruist van het leven er overal is muziek. Bovendien zijn er verschillende Barong dans voorstellingen: de Barong trekt van dorp naar dorp onder de begeleiding van gamelan muziek. De Barong verjaagt de kwade geesten en het hele dorp loopt uit om te kijken. Veel kinderen zijn een beetje bang voor de Barong, met name vanwege zijn onverwachte bewegingen (ze weten dat er mensen in het pak zitten, dat is het probleem dus niet). En daar kan ik me wel iets bij voorstellen!

Pas wanneer de laatste delen van het (inmiddels gedroogde) varkensvlees in de magen van de dorpelingen verdwijnen, stoppen ook de vragen waar ik met Galungan geweest ben. Want ach, Balinezen, ze blijven nieuwsgierig. Toch ben ik stiekem best blij wanneer het vlees op is: na heel veel uitnodigen en heel veel porties varkensvlees kan ik overgaan op het sobere Balinese dieet van rijst met groenten en ei.

Galungan en Kuningan Bali

De festiviteiten rondom Galungan duren ruim een week. Een week na Galungan wordt de feestweek afgesloten met Kuningan. Op deze dag keren de overleden geesten en voorvaderen terug naar huis. Zij worden herdacht in huiselijke kring. Ook in de tempels vinden veel ceremonies plaats.

De versieringen voor Kuningan hebben vaak een gele kleur: het Indonesische woord ‘kuning’ betekent ‘geel’.

Data Galungan en Kuningan 2024

Galungan – Kuningan 2024 is van 28 februari tot 9 maart en van 25 september tot 5 oktober

Als toerist op Bali kun je genieten van fraai versierde tempels en penjors voor de huizen. Bij sommige hoogtepunten op Bali kan het rondom Galungan extra druk zijn: locals hebben vrij en maken uitstapjes met het gezin. Het verkeer kan soms vast komen te staan wanneer de Barong over de weg trekt, de wegen in Bali worden vaak afgesloten voor optochten en ceremonies.