Geld in Argentinië: blue dollar en meer

Hoeveel geld heb je nodig als je door Argentinië reist? En hoe kom je het makkelijkste aan contant geld? In deze blog vertel ik alles over geld en budget in Argentinië.

Een groot deel van mijn reisbudget ging op aan mijn vliegticket naar Argentinië. Maar ook ter plekke was ik best wat kwijt. Argentinië is geen goedkope bestemming. En helaas is pinnen heel duur (maar er zijn alternatieven om aan geld te komen!)

Goedkope vluchten naar Argentinië

Ik bezoek Argentinië in de zomervakantie. Tickets zijn in die periode erg duur. Ik boek mijn ticket daarom ruim op tijd, in december al. Een ticket economy class met KLM kost dan ongeveer 900 euro. Dit is een directe vlucht. Wanneer je een à twee keer overstapt ben je ongeveer 30 euro minder kwijt. Je bent dan veel langer onderweg.

Veel vluchten met een tussenstop gaan via de Verenigde Staten. Je moet een ESTA aanvragen om via de VS te kunnen vliegen.

Ben je net als ik in Iran geweest? Dan kun je geen ESTA krijgen. 

Budget Argentinië: de dagelijkse kosten

Tijdens mijn rondreis in juli-augustus 2015 heb ik niet heel erg op mijn budget gelet. Aan het eind van de reis was ik gemiddeld 80 euro per dag kwijt (we reisden met zijn tweeën). Dit is inclusief een aantal dagen huurauto in Salta, een helikoptervlucht over Iguazu en accommodatie in een tweepersoonskamer met (bijna altijd) eigen badkamer en ontbijt. \n

Reizen in Argentinië kan goedkoper als je bijvoorbeeld in een dorm slaapt en zelf kookt.

Voor een paar euro’s kun je lunchen met verse broodjes van een bakkertje of met empanada’s voor op de vuist. Een daghap met een drankje kost ongeveer 7 à 8 euro in een goedkoop restaurant. Wil je iets luxer eten met een toetje en wijn erbij dan kom je voor 15 euro een heel eind. Uiteraard kun je het overal ter wereld, dus ook in Argentinië, zo gek en duur maken tijdens je diner als je zelf wilt.\n

Een busticket in een nachtbus (semicama, goedkoopste klasse) kost ongeveer 40 euro.

Tip: In deze blog lees je meer over bussen in Argentinië.

Geld in Argentinië: wisselen en de Blue Dollar

Als je in Buenos Aires over straat loopt, met name rondom de Av. Florida kan het je niet ontgaan zijn. “Cambio?” Om de paar meter staat wel een mannetje die graag geld wil wisselen in Argentinië. Euro’s. Dollars. Het maakt ze niet uit (al krijg je voor de dollar een iets betere koers).

De pesos (AR$) is geen stabiele munteenheid. De afgelopen jaren was de inflatie soms wel 60%. Dit betekent dat Argentinië een stuk duurder geworden is, óók voor reizigers.

De Argentijnse overheid wil voorkomen dat Argentijnen hun (spaar)geld beleggen in de stabielere dollar en euro. Tot 2002 was de pesos gekoppeld aan de dollar (toen was 1 US$ nog 1 pesos). Dit was echter een economisch onhoudbare situatie. Van de ene op de andere dag zijn de banken gesloten en de spaartegoeden en pensioenen van de burgers bevroren. De waarde van het geld in Argentinië werd gehalveerd en locals konden alleen nog pesos krijgen bij de bank. Ze konden geen stabiele buitenlandse valuta aanschaffen. 

Jarenlang probeerde Argentijnen via toeristen aan buitenlandse valuta te komen. De wisselkoers voor geld in Argentinië op straat lag hoger dan bij de bank. Wisselen was voor toeristen goedkoper dan pinnen. De zogenaamde Blue Dollar werd geboren.

Inmiddels zijn de pesos en de dollar weer aan elkaar gekoppeld, maar toch is het nog altijd voordeliger om geld te wisselen dan om te pinnen. Op het vliegtuig en in de grote steden zijn officiële geldwisselkantoren. Wanneer je echter (op straat) wisselt dan krijg je een koers die gunstiger is. Het wisselen van blue dollars op de zwarte markt is niet illegaal.

Wanneer ik geld wissel in Salta kijkt een agent mee. Ik heb net mijn pesos ontvangen en moet de euro’s nog overhandigen. De wisselaar heeft echter geen klein geld en loopt weg, mij verbouwereerd achterlatend. De agent spreekt me aan. Doe ik dan toch iets verkeerd? Met veel moeite legt de agent me uit dat ik het geld goed weg moet stoppen en niet zomaar in mijn broekzak mag doen. Lief, die bezorgdheid. 

Vals geld in Argentinië

Wisselen op straat is een risico, er is vals geld in omloop. Zeker wanneer je net aankomt in Buenos Aires kan het moeilijk zijn echte coupures van 100 pesos te onderscheiden van vals geld. Je kan kiezen om de eerste keer gewoon te pinnen of je vraagt of je hotel je kan helpen het wisselen van geld. Ik ben voor vertrek in contact gekomen met de Nederlandse Arie die in Buenos Aires woont. Ideaal!

Pinnen in Argentinië

Het is mogelijk om geld op te halen in Argentinië met een Nederlandse betaalpas. De hoeveelheid geld wat je per transactie kunt opnemen is beperkt. Om überhaupt te kunnen pinnen moet je betaalpas uiteraard op ‘werelddekking’ staan. 

Helaas kan je per transactie bij (de meeste) Argentijnse banken slechts 1000 pesos (24 euro) opnemen. Wanneer je meer probeert de pinnen krijg je de melding dat je saldo niet toereikend is (ook als dat wel zo is) of dat de pinautomaat niet het gewenste bedrag uit kan geven. Op die 1000 pesos komen daarnaast ongeveer 55 pesos transactiekosten in Argentinië en betaal je afhankelijk van je Nederlandse bank ook in Nederland nog 2 euro voor je transactie. Je bent dus ruim 10% aan transactiekosten kwijt!

Bij sommige banken van Citiebank kun je ook AR$ 2000 – 3000 pinnen. Je betaalt dan minder transactiekosten.  

Buiten de grote steden is het vaak helemaal niet mogelijk om te pinnen. 

Creditcards in Argentinië

Wanneer je een kamer boekt bij booking.com lees je heel vaak in de voorwaarden dat de accommodatie wilt dat je contact betaalt. Logisch, zij moeten geld betalen om geld te mogen innen en veel hostels zijn niet eens geautoriseerd om dat te doen. En áls ze het al kunnen moeten ze vaak weken op hun geld wachten.

Ik heb me hier echt in vergist. Ik dacht dat ik veel accommodatie wel met creditcard zou moeten/kunnen betalen, dus ik had weinig cash bij me.

Creditcards worden alleen geaccepteerd in de grote steden, en dan vooral in luxe hotelketens en dure winkels.

Geld versturen met Western Union of MoneyGram

Gezien de hoge transactiekosten bij het pinnen is pinnen niet de voordeligste manier om aan contant geld te komen. Je betaalt minder kosten als je geld opneemt via Western Union of MoneyGram. Het idee is simpel: je maakt geld over van je Nederlandse rekeningen naar Western Union of MoneyGram. Vervolgens ontvangt de begunstigde (jijzelf dus) een nummer waarmee je op elk kantoor van Western Union of MoneyGram pesos op kan halen.

De dagkoers van Western Union of MoneyGram is iets beter dan bij de bank, maar is beslist minder dan de koers van de Blue Dollar.

DHL is trouwens geen optie om aan euro’s en dollars te komen, je mag geen contact geld versturen van en naar Argentinië. De kans is reëel dat dit gecontroleerd wordt.

Na wat Google-werk leek SmallWorldFS de beste manier om aan cash geld te komen in Argentinië. Toegegeven, ik was sceptisch, want hoe koosjer kan een dergelijke site nu zijn, en hoe gemakkelijk is het om je geld kwijt te raken… Maar het werkte! Je maakt geld over van je bankrekening naar een begunstigde in Argentinië die het geld contant krijgt. Wanneer je jezelf als begunstigde opgeeft, kan je dus op ‘eenvoudige’ manier aan cash komen.

De hele procedure kan in een kwartiertje worden doorlopen als je een goede internetverbinding hebt. Voor dit soort financiele zaken zou ik in ieder geval geen open netwerk kiezen.

Stap 1 – registratie bij SmallWorld

Registreer jezelf op de SmallWorld website. Voer overal waar je naam gevraagd wordt, voor de zekerheid je naam volgens je paspoort in. Vervolgens krijg je een mailtje waarin je op Accept en Confirm moet klikken om je email adres te valideren.

Stap 2 – de indentificatie

Nadat je je geregistreerd hebt bij SmallWorld, moet je je identificeren alvorens je geld kan overmaken.

Maak (aldus SmallWorld) een foto van de voorzijde en achterzijde van je identificatiebewijs. Ik heb een foto van de voorzijde en achterzijde van de plastic pagina gemaakt. Erg logisch is dit niet, waarschijnlijk is het met name voor een rijbewijs en ID-kaart belangrijk om ook de achterzijde te fotograferen.

Je kunt meerdere documenten toevoegen. Je moet zowel type als identificatienummer invoeren als kopieën van de documenten uploaden. In eerste instantie alleen paspoortgegevens ingevuld en geupload, maar aangezien het er op lijkt dat er fysiek iemand naar de foto’s moet kijken, en ik alles snel geregeld wilde hebben voor de zekerheid ook maar mijn rijbewijsgegevens toegevoegd. Dit zodat er hopelijk minimaal één goedgekeurd zou worden.

Stap 3 – de transactie

Als je je documenten hebt geupload dan kun je een transactie aanmaken. Deze bestaat uit 2 onderdelen. Ten eerste moet je geld storten en daarna een begunstigde aanwijzen. Het handigste is om eerst de begunstigde aan te maken.

LET OP! 

Vul ten eerste bij de begunstigde de volledige naam van de ontvanger in. In mijn geval was ik dit zelf. De invulvelden vragen om voornaam en achternaam. VUL HIER TEN ALLER TIJDE JE COMPLETE NAAM VOLGENS PASPOORT IN. Dus alle voornamen compleet en voluit in voornaam en natuurlijk je achternaam bij achternaam. Anders kun je waarschijnlijk naar je pesos fluiten. 

De begunstigde was ik in dit geval zelf. Hierdoor kwam ik voor een aantal rare keuzes te staan. Na je naam is er een invulveld ‘Land’. Na invullen van Nederland kon ik een stukje later alleen maar euro’s selecteren als valuta. Dat was niet de bedoeling, want die geven ze niet uit. Hier moet je in dit geval dus Argentinië invoeren, zodat je later pesos kunt selecteren als munteenheid. Deze bug in het systeem is vervelend: de software geeft automatisch aan dat je een paspoort hebt van het land waarin je geld op wilt halen. Ik zou dus een Argentijns paspoort hebben volgens het systeem… Gelukkig kon ik met mijn Nederlandse paspoort en het correct paspoortnummer gewoon geld krijgen.

Stap 4 – de uitbetaling

Bij de wijze van uitbetalen moet je ‘Contant ophalen’ kiezen. In theorie kun je kiezen voor Amerikaanse Dollars of Argentijnse Pesos, maar de dollars kun je alleen na een speciale registratie en goedkeuring ophalen. 

Nu je de begunstigde hebt aangemaakt en opgeslagen kun je een transactie aanmaken. Je kan hierbij aangeven waar je het geld wilt ophalen. Heel handig: ook de openingstijden van de verschillende locaties staan online. Helaas zijn op zondag veel locaties dicht, dit is iets waar je misschien rekening mee moet houden. De koers die je bij het afhaalpunt krijgt is bijna gelijk is aan die van de blue dollar. Ideaal dus als je niet al te veel cash mee wilt nemen op reis!

Disclaimer: deze blog is geupdate in 2018. Aanvullingen of wijzigingen kun je mailen of plaatsen in een bericht onder dit artikel.