Tips voor de Gili-eilanden: het paradijsje Gili Trawangan bij Lombok

Blauwe zee. Witte stranden. Wuivende palmen. Gezellige terrasjes en een prachtig duiken en snorkelen. Voor de kust van Lombok liggen drie kleine paradijsjes: Gili Trawangan, Gili Air en Gili Nemo. In de volksmond worden dit de Gili-eilanden genoemd. De verbinding tussen Bali en de Gili’s is uitstekend, dus sla de Gili eiland beslist niet over tijdens je Bali rondreis!

Ik reisde vier keer naar de Gili-eilanden. Ik bezocht alle drie de Gili’s en spendeerde de meeste tijd op Gili Trawangan (Gili T.). In deze blog lees je alles over duiken en snorkelen op de Gili-eilanden en veel praktische tips voor een geslaagde reis.

gili trawangan strand indonesie

Naar de Gili eilanden: vakantie in het paradijs

Voor de noordwestkust van Lombok Indonesië liggen drie eilanden: Gili Trawangan, Gili Air en Gili Meno. ‘Gili’ is het Indonesische woord voor ‘eiland’. Ieder eiland heeft zijn eigen sfeer. Gili Trawangan staat bekend als party-eiland, op dit eiland is het meest te doen. Gili Meno is het kleinste en rustigste eiland, hier kun je vooral snorkelen en dieren spotten. Gili Air zit er een beetje tussenin. 

Tip: Wil je weten welke eilanden bij Bali het beste bij je passen? De blog helpt bij de keuze tussen de Gili-eilanden en de Nusa-eilanden.

Doen op Gili Trawangan: het meest gezellige Gili-eiland

Bij aankomst op Gili T. stap ik vanaf de boot in het ondiepe water. Ik waad naar het strand, de golven slaan zachtjes tegen mijn schenen. Het warme zand glijdt tussen mijn tenen door. Ik krijg van alle kanten hulp: ook op dit Indonesische eiland zijn de mensen behulpzaam en gastvrij.

Wat volgt is een week met mooie stranden, gezellige mensen en een paar extra duiken in mijn logboek. 

Tip: Ben je niet zo avontuurlijk? Er zijn ook boten die arriveren bij de jetty van Gili Trawangan.

Gili Trawangan, ook wel Gili T. voor insiders, is het grootste eiland van de Gili-eilanden. Groot is echter relatief, in anderhalf uur loop je rond het eiland. Onderweg stop ik bij de schildpaddenopvang net ten noorden van de jetty. Kleine schildpadden spartelen in betegelde ‘vijvers’, beschermd tegen de zon en vijanden uit de natuur. Als ze groot genoeg zijn worden ze vrijgelaten en zullen ze in de zee mooie avonturen beleven.

Je kan op veel plekken fietsen huren om per fiets het eiland te verkennen. De weg is redelijk op de meeste plekken, op sommige plekken is het ploeteren door het zand. Wij Nederlanders zijn een fietsend volkje, voor ons is het geen probleem om tussen voetgangers door de slalommen. Sommige andere nationaliteiten hebben daar aanzienlijk meer moeite mee. Oppassen dus!

Rond zonsondergang trekt het peleton van fietsers naar de  fijne lounge bars aan de westkust van Gili T. Liggend in een zitzak met een verse kokosnoot in mijn hand geniet ik van een van de mooiste plekken van Indonesië. Bij Sunset Bar is iedere avond wel een feestje, maar er zijn meer leuke plekken voor mensen die van een drankje en een dansje houden.

Overnachten op Gili Trawangan Indonesië

Reis je in zomervakantie? Leuke accommodaties zitten vaak vol. Wil je niet (zoals ik) met een zware rugtas van hotel naar hotel hobbelen? Reserveer je hostel op tijd!

Ik leer van mijn fouten. Tijdens mijn volgende bezoek heb ik op tijd mijn hotel vastgelegd. Dit zijn mijn favoriete hotels:

  • Resota Twins ligt vlak bij de haven (niet aan zee)
  • Kies je liever voor iets meer luxe aan het strand? Dan is Pearl of Trawangan een fijn alternatief
  • Ombok Sunset is dé plek om de zon de zee in te zien zakken. 

Gili Meno en Gili Air

Gili Air is het kleinste eiland van de drie eilanden. Gili Air is een fijne mix van rust en gezelligheid. Het nachtleven is niet te vergelijken met party-eiland Gili T., maar er is genoeg vermaak. Op We12traverl vind je fijne outdoor tips voor Gili Air.

Gili Meno is het middelste eiland van de Gili’s, zowel qua grootte als qua ligging. Het eiland is het minst ontwikkeld van de drie eilanden: er is aantal hutjes op het strand en een beperkt aantal restaurants.

Overnachten op Gili Air en Gili Nemo

Duiken Gili-eilanden, Indonesië

Tijdens mijn eerste reis naar de Gili’s heb ik net mijn open water. Ik heb weinig ervaring, maar dat is op de Gili-eilanden geen probleem. Het duiken is eenvoudig en duikscholen zijn perfect ingespeeld op het geven van duikopleidingen en begeleide fun dives.

Op mijn website outofasia.nl schreef ik over deze duiken:

“Er is genoeg te zien, koraal (al is er door El Nino ook een hoop koraal gestorven, net een herfstlandschap), vele vissen enzo als clown fishes, nudy branches, eels, cuttle fishes enzovoorts. Maar het meest indrukwekkende zijn toch wel de haaien (black- en white tipped sharkes)… Bij Sharkpoint zijn er best veel haaien, ik heb er een stuk of 6 gezien tijdens mijn duik, maar ook op andere plekken zijn ze te vinden. Op een gegeven moment ben ik zelf door mijn master een paar meter omhoog gesleurd aan mijn arm om een haai te kunnen zien van achter het koraal. Een effectieve manier van communiceren, dat wel… Tja, en de schilpadden zijn ook in een woord fantastisch, met name als ze zwemmen. Echt gaaf hoe die beesten (1.5 m) door het water zweven!”
Een volwassen schildpad tijdens het duiken bij de Gili-eilanden

Een aantal jaar later en 500 duiken verder keer ik terug naar de Gili-eilanden. Het onderwaterlandschap valt me niet tegen. Ja, er is veel dood koraal door El Nino en door dynamietvissen. Maar er zijn ook plekken met koraal die er wel gezond uitzien. De kleurenpracht valt echter tegen, er is coral bleaching, en hoewel er verschillende soorten koraal zijn (zowel hard als zacht) hebben alle koralen een beetje dezelfde oudroze kleur.

Gili eilanden: snorkelen tussen tropische vissen en schildpadden

Duiken is heerlijk, snorkelen is een leuke afwisseling!

Met een boot kun je een snorkel trip van een paar uur maken langs alle drie de Gili eilanden. De boot stopt bij de mooiste snorkelplekken van de verschillende eilanden. Het is mogelijk een schildpad te zien bij het snorkelen (ook leuk voor kinderen!) en via de glazen vloer van sommige boten kun je soms haaien zien.

Snorkelen Gili Trawangan: eenvoudig vanaf het strand

Je kunt ook je snorkel en masker pakken en snorkelen vanaf het strand van Gili Trawangan. Snorkelen is het mooist in het noorden van Trawangan eiland: er is daar weinig stroming, het blijft langer ondiep en er is een mooi onderwaterleven.

Bijkomend voordeel is dat de noordpunt van Gili T. redelijk rustig is.

Reizen naar de Gili-eilanden

Met de fast boat van Bali naar Gili Trawangan

De meeste mensen kiezen ervoor om vanuit Bali met een zogenaamde fast boat naar de Gili-eilanden te varen. Er zijn drie routes: vanuit Sanur naar Gili, vanuit Padangbai naar Gili Trawangan of vanuit Amed naar de Gili’s. De meeste boten vertrekken vanuit Padangbai. Dit is meestal de goedkoopste optie om van Bali naar de Gili-eilanden te reizen. 

Er zijn verschillende maatschappijen met een vergelijkbare prijs en de kwaliteit. De boot naar de Gili-eilanden vanaf Bali doet er ongeveer anderhalf uur over. Meestal maak je een onderweg een korte stop in Sengigi op Lombok Indonesië.

Misschien wil een reisbureau je wat anders doen geloven, maar dat is écht niet nodig om je ticket naar de Gili ver vooruit te reserveren. Vaak kun je in de haven op de dag zelf nog een ticket boeken. Zelf kies ik liever voor een geheel verzorgde transfer Bali – Gili Trawangan, dus een bootticket naar de Gili’s mét pick-up bij mijn hotel op Bali. Dat kost misschien iets meer dan alles zelf regelen, maar het gemak is ook wat waard.

Tip: Vind je het fijn om online te reserveren? Deze site is betrouwbaar voor Gili tickets

gili trawangan boot

Met de fast boat van Nusa Lembongan naar Gili Trawangan

Eilandhoppen van de Nusa-eilanden bij Bali met de Gili-eilanden bij Lombok wordt steeds populairder. Er zijn verschillende manieren om te reizen van Nusa Lembongan naar Gili T. en Lombok. 

  • Er gaat een fastboat van de haven van Nusa Lembongan naar Padangbai op Bali. In Padangbai vertrekt een fastboat naar de Gili-eilanden. Deze route is een beetje complex
  • Er gaat een directe boot van de Yellow Bridge op Nusa Lembongan naar de Gili-eilanden. Deze vaart 1-2 keer per dag, de eerste boot gaat ’s ochtends vroeg. In de late ochtend/middag kun je van Gili naar Nusa Lembongan
  • De boottocht van Gili Trawangan naar Nusa Lembongan duurt ongeveer 3,5 uur
  • Vanuit Gili T. gaan er kleine bootje naar de andere Gili-eilanden en Lombok

Het is mogelijk om allemaal losse boottickets te kopen, maar je kunt ook een open ticket Bali – Nusa – Gili of Bali – Gili – Nusa kopen. De dag voor vertrek kun je in de haven (of telefonisch) de definitieve datum vastleggen.

Tip: als je onderhandelt, wordt je ticket goedkoper. In deze blog lees je meer over afdingen in Indonesië.

Wil je van Nusa Penida naar Gili Trawangan? Je reist dan met een klein bootje naar Yellow Bridge op Nusa Lembongan. Van daaruit gaat de fastboat naar de Gili-eilanden.

gili eilanden indonesie

Met de ferry van Bali naar de Gili-eilanden

Als je om wat voor een reden niet met de fast boat naar de Gili’s wilt, dan is de ferry een goedkoop alternatief. Vanuit Padangbai gaan de hele dag voor ferries naar Lembar in het zuiden van Lombok. De overtocht van Bali naar Lombok duurt 4-5 uur met de ferry, soms moet je wachten op hoogwater en dan duurt de reis langer. Er is een speciale ruimte met airconditioning, maar je kan ook kiezen voor een plaatjes op het bovendek.

Vanuit Lembar kun je per bemo (soms met overstap in Mataram) langs de kust van Lombok naar Bangsal reizen. De weg is redelijk goed en aan je rechterhand heb je een mooi uitzicht over de binnenlanden van Lombok en de vulkaan Rinjani.

De boten van Lombok naar de Gili’s vertrekken vanuit het kustplaatsje Bangsal. De bemo en de taxi stoppen niet direct aan de haven, maar bij de bemostop. Het is dan nog een paar minuten lopen voor de boten van Lombok naar Gili. Eventueel kun je de afstand naar de haven overbruggen met een paardenkar, maar de prijzen zijn hoog voor Indonesische begrippen. Probeer dus goed af te dingen. Verkopers bij Bangsal kunnen heel opdringerig zijn. 

Op het strand van Lombok kun je een boot charteren naar Gili Trawangan, Gili Meno of Gili Air. Er gaan ook dagelijks public boats vanuit Lombok naar de Gili-eilanden. Deze vertrekken wanneer ze vol zijn. 

Van Kuta naar de Gili-eilanden met de ferry duurt zeker tien uur.

Vliegen van Bali naar Lombok en de Gili-eilanden

Ben je bang voor boten of snel zeeziek? Je kunt vanuit Bali (en veel andere Indonesische plaatsen) een vliegtuig nemen naar het vliegveld Lombok (Mataram). Vanuit Mataram kun je een taxi naar het plaatje Bangsal nemen, waar boten naar de Gili-eilanden vertrekken. Je kunt zelfs eenvoudig een bootje charteren, zie hierboven.

Rekening houdend met inchecktijd, vliegtijd en de duur van de taxirit is vliegen vanuit Bali niet echt sneller dan de fastboat, maar wel een stukje duurder. De Gili-eilanden hebben geen eigen vliegveld.

Vervoer tussen de Gili-eilanden

Reizen tussen de drie eilanden is niet moeilijk. Je kunt met de public boat of een gecharterde boot op en neer tussen de eilanden te varen. Op elk eiland kun je je zeker een paar nachten vermaken.

De boot Lombok-Gili doet er maximaal een half uur over.