Nationaal Park Meinweg: wandelen en glamping in Limburg

Spontaan boek ik een weekendje glamping in Limburg. Zo fijn! Vanuit mijn huisje in de natuur en maak ik een mooie wandeling in Nationaal Park de Meinweg. Wandelen in de grensstreek is heerlijk. In het afwisselende Limburgse heuvelland waan ik me even in het buitenland. 

wandelen door de meinweg np

Nationaal Park de Meinweg wandelen

Beekdalen en breuklijnen zorgen voor reliëf in midden Limburg. Nationaal Park de Meinweg heeft hierdoor een unieke terrassenlandschap met steile overgangen tussen de terrassen. Tussen de beekdalen liggen stille vennetjes en uitgestrekte bossen en heidevelden. Met een beetje geluk zie je hier adders!

Het Park is ongeveer 1800 hectare groot en aan drie kanten omsloten door Duitsland. In het natuurgebied in Limburg komen verschillende vegetatiestructuren voor, variërend van droge heidegebieden tot vochtige broekbossen.

heidebrand in limburg

Leuke wandelroute Meinweg Herkenbosch: het familiepad vol variatie

Er lopen verschillende bewegwijzerde wandelroutes door de Meinweg. Wandelen kan vanuit een van de vele parkeerplaatsen.

Vlak bij de Venhof begint begint een korte bewegwijzerde wandelroute welke zeer geschikt is voor rolstoelen en kinderwagens (aangeduid als het rolstoelpad). De rondgaande route is grotendeels verhard en gaat door de bossen en over de heide. De route is ongeveer 2,5 kilometer lang en zeer geschikt voor iedereen die niet zo ver kan of wil lopen.

Halverwege de wandeling in de Meinweg kom je langs een uitkijktoren die uitkijkt over de heide en terrassen.

Tip: Lees meer over wandelroute familiepad.

oude spoor in limburg

Andere wandelroutes in Meinweg NP

Tip: hier vind je inspiratie voor een mooie wandeling in Zuid-Limburg.

bos in het nationale park

Horeca

Direct gelegen aan de rand het park ligt Brasserie De Boshut. Dit is dé plek voor bubbelwafels, een stuk Limburgse vlaai of een complete maaltijd. Verschillende fiets- en wandelroutes leiden langs het opvallende pand – je hebt dus geen excuus om hier niet te stoppen.

Brasserie De Boshut deelt het gebouw met het bezoekerscentrum. Je kunt hier informatie over het gebied krijgen en een kaart met wandelroutes kopen.

Midden in het park ligt Café Restaurant Rijstal Venhof. De Venhof huis in een fraaie houten blokhut met groot terras. Bij de Venhof is een groot parkeerterrein.

paardrijden in meinweg np

Meinweg met kinderen

Verspreid om het Bezoekerscentrum en Brasserie De Boshut ligt een speelbos met speeltoestellen voor elke leeftijd. Het speelbos is gratis toegankelijk en het hele jaar geopend.

Bij de Venhof kun je op zondagmiddag ponyrijden. Voor EUR 2,50 koop je een speciale kinderspeurtocht die ontwikkeld is door geluksambassadeur Leo Bormans. Hier begint ook een familiepad van 2,5 kilometer. Deze gemarkeerde wandeling is geschikt voor kinderwagens.

Tip: lees meer over wandelen met een baby.

wandelen met kinderen

Bereikbaarheid Meinweg Limburg

Adres Meinweg

Bezoekerscentrum (Beheerseenheid De Meinweg), Meinweg 2, Herkenbosch
Café Restaurant Rijstal Venhof, Venhof 2, Herkenbosch 

klaproos

Bereikbaarheid met het OV

Arriva Bus Limburg 62 rijdt van station Roermond NS naar Meinweg, Herkenbosch

Bereikbaarheid met de auto

Nationaal Park de Meinweg ligt in de grensstreek bij Roermond. In en om het natuurgebied zijn verschillende ruime parkeerplaatsen.

Tip: Hier lees je meer over parkeren bij de Meinweg.

glamping in limburg

Overnachten bij de Meinweg: Glamping Limburg

Wat is glamping? Glamping staat voor Glamerous Camping – het gemak van een volledig ingericht verblijf vaak midden in de natuur. Glamping draait om de ervaring, relaxen op de veranda met een kop thee en een goed boek, terwijl de zon langzaam achter de bomen verdwijnt. In de ochtend wakker worden van het geluid van vogeltjes en de dag beginnen met een ontbijt van versgebakken broodjes en pure streekproducten van de lokale ondernemer.

Mijn glampinghuisje staat op de luxe mini-camping Van Kempenhof op het platteland van Melick tussen Roermond en natuurgebied Meinweg Herkenbosch. Het Tiny House heeft een volledig ingerichte keuken, twee kleine slaapkamers en natuurlijk eigen sanitair.

jenny op de camping

Het huisje heeft een grote tuin waar je zowel in de zon als schaduw prima kan vertoeven. De kleine reiziger is blij met de ruimte om het huis en gaat meteen op zoek naar besje en beestjes. Even later komt ze terug met een viooltje uit de plantenbak. Oeps – dat is niet de bedoeling. Het is duidelijk: jong en oud zullen genieten van glamping in Limburg.

Wil je ook slapen in een huisje in de natuur in Limburg? Hier boek je eenvoudig je verblijf.

fiets met bloemen

Glamping met kinderen

Glamping in Limburg is zeer geschikt voor een gezinsvakantie of een weekendje weg. Het huisje in Melick heeft meerdere slaapkamers, er is ruimte voor een babybedje en voor de kleinsten is er een kinderstoel.

bloesem in limburg

Natuurlijk is het mogelijk om te kamperen met kinderen, maar het is gewoon fijn om niet midden in de nacht met een rol WC-papier of een poepluier over de camping naar het gedeelde sanitair te hoeven lopen!

Combineer je bezoek aan Meinweg met een wandeling in het smalste stukje van Nederland of met een van deze wandelingen in Noord-Limburg.