Skaftafell National Park: watervallen, gletsermeren en ijsgrotten

Skaftafell National Park ligt in het zuiden van IJsland. Dit is een prachtig park met gletsjers, watervallen en ijsmeren. Ik bezoek het Skaftafell in de winter: dit is de beste reistijd voor een gletsjerwandeling en een bezoek aan de ijsgrotten van het park.

Gletsjerwandeling en ijsgrotten

IJsland heeft in de winter veel ijsgrotten. De bekendste is Crystal Cave, een makkelijk toegankelijke ijsgrot vlak bij Jökulsárlón. Door heftige regen staat deze deels onder water tijdens mijn bezoek, dus wijk ik uit naar Skaftafell National Park. Zo zie je maar weer, de natuur is de baas. Zeker in IJsland in de winter.

De ijsgrotten van Skaftafell National Park zijn minder makkelijk te bereiken dan Crystal Cave. Met een excursie en een goede gids kom je echter een eind. 

Een wiebelende busrit brengt me van het bezoekerscentrum van Skaftafell naar de start van de gletsjerwandeling. Er worden dagelijks gletsjerwandelingen gegeven op een deel van de gletsjer waar normale toeristen niet komen. Je staat ineens midden in de natuur! Wanneer ik de bus uit stap zie ik de Skaftafellsjökull-gletsjer al voor me liggen.

Na een korte wandeling over de zwarte keien sta ik aan de rand van het ijs. Het is tijd om mijn ijsijzers onder te binden en de pikhouweel in de hand te nemen. (Die laatste blijkt meer voor noodgevallen en de foto te zijn, dan dat je er echt wat mee moet tijdens de gletsjerwandeling.)

Eerder maakte ik een gletserwandeling op de Solheimajokull gletsjer bij Vik in het zuiden van IJsland.

Het eerste deel van de gletsjerwandeling in Skaftafell National Park gaat steil omhoog. Eenmaal bovenop de ijsvlakte wordt het landschap een stuk vlakker. De gids legt uit: door de harde regen en wind van de afgelopen dagen is de sneeuw grotendeels verdwenen. Zo is de gletsjer op zijn mooist. Wat een geluk.

In de gletsjer zijn verschillende ijsgrotten, slechts een paar zijn geprepareerd om te bezoeken. Met touwen is er een handvat gemaakt zodat iedereen veilig kan afdalen in de ijsgrot.

Voor het eerst in mijn leven sta ik in een grot van ijs. Wat moet ik zeggen. Het is mooi. Het is betoverend. Het licht is sprookjesachtig blauw en het plafond van de ijsgrot golft boven mijn hoofd. Fan-tas-tisch!

De tijd dat we in de grot kunnen blijven is helaas beperkt. De volgende groep loopt alweer richting ingang. Er is meer dan genoeg tijd om de grot te zien en foto’s te maken, maar ik zou hier uren kunnen blijven zitten.

De tocht over de gletsjer van Skaftafell National Park is voor iedereen met een redelijke conditie te doen. Voor je aan de wandeling begint moet je aangeven of je lichamelijke klachten hebt. Ik was 19 weken zwanger en werd daarom extra in de gaten gehouden – wel zo fijn.

Plan je een familiereis naar IJsland? Hier vind je tips voor reizen naar IJsland met kinderen.

Trekkings in Skaftafell National Park

In Sakftajell National Park kun je heerlijk wandelen op elk niveau. Er zijn korte trekkings van ongeveer een uur, maar ook langere trekkings van 6-8 uur. In het bezoekerscentrum van het Skaftafell kun je een wandelkaart kopen. Voor de kortere routes heb je deze niet nodig, daar is een duidelijke bewegwijzering. Er staat niet alleen aangegeven hoeveel kilometer een wandeling is, maar ook de geschatte duur. Dit is een fijne indicatie voor de zwaarte van een wandeling!

De meest populaire trekkings in Skaftafell National Park zijn de wandeling naar de Svartifoss waterval en naar het gletsjermeer van Skaftafell. Onderweg kun je eventueel de veenhuizen in het park bekijken. 

gletsjermeer ijsmeer Skaftafellsjökull

Het ijsmeer van Skaftafell

De meest eenvoudige wandeling in Skaftafell is de tocht naar de rand van Skaftafellsjökull. Skaftafellsjökull is een tong van Vatnajökull, de grootste gletsjer van IJsland. (Dit is inderdaad de gletsjer van de gletsjerwandeling, maar een heel ander gebied.) De weg naar de gletsjer is een breed pad, en zelfs op deze regenachtige winterdag zijn er aardig wat mensen op de been. Ik wil niet weten hoe druk het hier in de zomer is!

In de zomermaanden verzamelt het smeltwater van Skaftafellsjökull zich in een uitgestrekt meer. In de wintermaanden groeit de gletsjer weer aan. Althans, dat is de bedoeling. Helaas krimpt de gletsjer elk jaar een beetje meer door de klimaatveranderingen. 

Ik hoef niet lang te lopen of ik zie het gletsjermeer al glinsteren tussen de bergen. Niet veel later zie ik aan de overkant ook de gletsjer liggen. In het meer drijven dikke ijsschotsen, een enkele waaghals springt van ijsschots naar ijsschots om dichter bij de gletsjer te komen. Het ijs kraakt gevaarlijk. 

Van het bezoekerscentrum naar de rand van de gletsjer en terug duurt ongeveer 60 minuten.

Natuurgeweld bij Svartifoss

De weg naar de de Svartifoss waterval loopt steil omhoog, maar zelfs met een natte schoen en een zakje om mijn iets minder natte sok is de klim goed te doen. Maar het geluk is niet aan mijn kant. Wanneer ik even niet oplet zak ik tot mijn knie in de modder. Ik was al nat, maar nu ben ik nog natter (om van vies maar te zwijgen…).

Svartifoss is al die nattigheid en modder waard. Het onstuimige water stort tussen basalten pilaren naar beneden. Vaak is Svartifoss bevroren in de winter, maar door alle regen in februari is de waterval al weer ontdooid. 

Een trekking van het bezoekerscentrum naar de waterval en terug duurt ongeveer anderhalf uur.

De veenhuizen van Skaftafell National Park: een stukje cultuur in de natuur

De veenhuizen van Skaftafell National Park vormen een stukje cultuur en geschiedenis midden in de woeste natuur. Ik bezoek de huizen van binnen. Er staan verschillende oude attributen, als een oud fornuis, een wasplaat, en een ding om van melk skyre te maken – een lokaal zuivelproduct.

Accommodatie bij Skaftafell National Park

Het is niet mogelijk om in het park zelf te slapen.

Ik slaap buiten het park in Höfn in een traditionele boerderij. Deze ligt op ruim een uur rijden vanaf Skaftafell National Park. Niet heel handig, maar maar dit is mijn favoriete accommodatie in IJsland dus ik klaag niet. Uiteraard is het ook mogelijk om accommodatie dichtbij Skaftafell  te boeken.