Goedkoop reizen in de schoolvakantie: mijn ervaringen

“Heb je nu al wéér vakantie? Wat hebben docenten het toch goed!” Ga dan lekker zelf voor de klas staan… Ik ben een slimme meid die het maximale uit de schoolvakanties haalt. Bij deze mijn tips voor mededocenten én ouders met schoolgaande kinderen voor goedkoop reizen in de schoolvakantie.

Ik sta sinds 2009 voor de klas. In 2018 ben ik moeder geworden – mijn dochter is leerplichtig. Ik ga (bijna) iedere vakantie op pad en heb inmiddels héél veel ervaring met goedkoop reizen in de schoolvakantie. (Of moet ik zeggen: betaalbaar reizen? Écht goedkoop reizen in de schoolvakantie is en blijft lastig.)

vliegen met kinderren

Goedkoop reizen in de schoolvakantie: boek je ticket op tijd

Schoolvakanties staan vast voor de komende jaren. De overheid bepaalt (behalve voor de meivakantie). Omdat de schoolvakanties vast staan, kun je lang van te voren je vliegticket boeken. DOE DIT OOK. Dit kan honderden euro’s schelen.

De prijs van het vliegticket is vaak de grootste kostenpost van je reis. Wil je goedkoop reizen in de schoolvakantie? Bespaar op je vluchten. Boek op tijd en vergelijk verschillende aanbieders. Soms loont het om niet vanaf Schiphol te vliegen, maar vanaf Brussel of Düsseldorf. Het is écht niet zo dat een duurder ticket automatisch zorgt voor een snellere vlucht of betere service.

Werelddealweken en andere aanbiedingen gelden niet voor het hoogseizoen. Wachten heeft weinig zin. Gemiddeld zijn tickets 8 weken voor vertrek het voordeligst, maar dat geldt niet in de dure periode. De afgelopen jaren zijn de prijzen voor tickets sowieso fors hoger.

Tip: Vergeet niet je cookies van je browser te verwijderen voor je boekt.

vliegen

Goedkoper reizen door vakantiespreiding

Het doel van de vakantiespreiding is drukte op de weg te spreiden. Maar het leidt óók tot goedkopere en duurdere reisdagen.

De Nederlandse overheid heeft ons land in drie regio’s geknipt. Er is daardoor een regio die als eerste vakantie heeft én een regio die als laatste terug naar school gaat. Midden in de vakantie weg gaan is vaak het duurste. Al helemaal omdat deze periode vaak samenval met de bouwvak.

Welke regio als eerste vakantie heeft, wisselt van jaar tot jaar.

Tickets naar niet-populaire bestemmingen zijn goedkoper

Weinig Nederlanders willen kerst vieren in Libanon of Iran. Daar kun je goedkoop heen in de kerstvakantie. Of wat dacht je van Noord-Macedonië of Oezbekistan in de meivakantie? Originele bestemmingen, die vaak ter plekke heel betaalbaar zijn.

Wanneer ik niet in het onderwijs zou werken had ik minder van de wereld gezien. Elk nadeel heb zijn voordeel.

Goedkoop naar verre bestemmingen met een stopover

Een directe vlucht naar Bali in de zomermaanden is duur. Je kunt vanuit Europa goedkoper naar Kuala Lumpur of Bangkok vliegen. En dan verder met een regionale low cost carrier. Air Asia is een topper binnen Azië, maar Cebu Air en JetStar zijn ook goed.

Stops in Dubai of Abu Dhabi breken je vlucht. Luchtvaartmaatschappijen uit het Middenoosten stunten regelmatig met ticketprijzen. En de service? Niks mis mee! Sterker nog, een maatschappij als Etihad scoort op veel punten beter dan KLM.

jenny in dubai

Door een stopover doe je langer over de vlucht. Je betaalt minder. Je kunt even de benen strekken. Of een nieuwe stad ontdekken. Ik kies soms bewust voor een langere stopover: zo creëer ik een minivakantie tijdens een lange reis.

Tip: lees meer over stopovers in het Midden-Oosten.

Neem de auto

Je hóeft natuurlijk helemaal niet weg met het vliegtuig. Voor een vakantie in Europa kun je de auto of een caravan nemen. Zeker voor gezinnen kan dit voordeliger uitpakken dan vliegen.

Plan je vertrek zorgvuldig: er zijn (zwarte) zaterdagen dat half Nederland naar het zuiden lijkt te vertrekken! De ANWB geeft een handig overzicht met dagen die je beter kan mijden.

peuter met een boekje in de auto

Neem de trein

Wil je goedkoop reizen in de schoolvakantie? Kijk ook eens naar de trein!

Met een interrailpass kun je maar liefst 33 landen bezoeken. Kinderen tot en met 11 jaar reizen gratis met zo’n pass en voor oudere kinderen gelden interessante kortingen.

Ik maakte een toffe reis met de trein door Zwitserland en Oostenrijk. Al kun je beter met de trein naar Polen als je niet te veel geld uit wilt geven.

trein in zwitserland

Extra genieten van weekendjes weg en dagjes in eigen land

Je hoeft geen verre en dure reizen te maken om te genieten van mooie dingen. Wat dacht je van een weekendje Middelburg of Lauwersmeer?

Reizen vermoeiend? Juist onderweg maak ik mijn hoofd leeg.

Ook de lange weekenden met Pasen, Hemelvaart en Pinksteren zijn vaak opties om betaalbaar een weekendje weg te gaan. Op GezinOpReis vind je veel betaalbare ideeën voor een weekendje weg met Pinksteren.

jenny van ikreis

Goedkoop overnachten in het hoogseizoen

Pakketreizen naar zonbestemmingen hanteren een hoogseizoentoeslag. Een weekje zon en verblijf in Spanje of Turkije is dan niet goedkoop. Je kan beter in de meivakantie of in de herfstvakantie je zonvakantie boeken. (Veel chartervluchten stoppen al voor de herfstvakantie.)

Je moet creatief zijn om in het hoogseizoen goedkope accommodatie te vinden. Althans, in de populaire badplaatsen.

Er zijn betaalbare alternatieven. Ga overnachten bij mensen thuis. Ga kamperen. Zeker als je zelf kookt is reizen betaalbaar. Je komt bovendien op de leukste plekken!

Goedkoop reizen in de schoolvakantie: slapen bij mensen thuis

Betaalbaar shoppen op reis

Is er in Nederland geen winterkleding te koop wanneer je hartje zomer naar De vrieskou in Bolivia gaat? Heb je geen bikini meer als je met kerst gaat duiken in Egypte? Een goed excuus om onderweg je garderobe aan te vullen. Je koopt originele kleren waar niet iedereen thuis mee loopt. Vaak is het nog goedkoper ook!

Maar… Nederlanders zijn gemiddeld de langste mensen te wereld. Wees dus niet al te teleurgesteld wanneer je op reis misgrijpt. Ik trek meestal kleding van een eerdere reis uit de kast. Als ik mijn garderobe onderweg aan kan vullen is dat mooi meegenomen.

Behalve de prijs kleven er meer nadelen aan schoolvakanties…

Met bovenstaande tips kun je goedkoop reizen in de schoolvakantie. Helaas, er zijn nadelen die blijven. Het regenseizoen of een typhoon. Patagonië kun je vanwege het klimaat maar beter helemaal over slaan in de zomervakantie (snik). Het draait niet alleen om geld.

En eerlijk is eerlijk, zelfs een doorgewinterde reiziger als ik betaalt meer in het hoogseizoen. So be it. Dan maar minder luxe eten en drinken.