Doen in Goes: oesters en zeehonden

Ik houd van Zeeland. Er was een tijd dat ik bijna elk weekend aan de waterkant te vinden was om te duiken in de Oosterschelde, het grootste nationale park van Nederland. Ik leerde mijn vriend in Zeeland kennen. Maar sinds de komst van de kleine reiziger is dat duiken op een lager pitje beland. Ik ontdek een andere kant van Zeeland: ik ga oesters zoeken en zeehonden spotten in Goes

wolphaartsdijk goes

Zeeland is prachtig. Wanneer ik een uitnodiging krijg om naar Goes te gaan hoef ik geen seconde na te denken. Waterrecreatie in Zeeland is meer dan duiken alleen! Ik ontdek de Zeeuwse natuur en ontdek een andere kant van Zeeland. Zeeland is uitermate geschikt voor een gezinsvakantie of weekendje weg in Nederland. En Goes is de ideale uitvalsbasis voor een Zeelandtrip.

NATIONAAL PARK DE OOSTERSCHELDE

De oude haven van Goes staat via het havenkanaal in directe verbinding met de Oosterschelde. Dat maakt Goes een fijne uitvalsbasis om zeehonden te spotten op de Oosterschelde of te dobberen op het Veerse Meer.

Het is een korte boottocht vanuit Goes haven naar de sluizen bij de Goese Sas. Vanaf het achterdek geniet ik van het vlakke Zeeuwse landschap achter de dijk, van de geanimeerde verhalen van schipper Cor en van de wind en de zilte zeelucht. De Oosterschelde is het grootste nationale park van Nederland, hier valt veel te doen en te beleven.

Zeehonden spotten in de Oosterschelde

Het is laagwater, wat betekent dat een aantal zandbanken in de Oosterschelde droog valt. Dat is hét tijdstip om zeehonden te spotten. De zeehonden gebruiken de zandplaat om te rusten, wat weg te dommelen, even te drogen en op te warmen. Een zeehond kán onderwater slapen, maar ik kan me voorstellen dat dat niet altijd je-van-het is.

goes zeehond

In de Oosterschelde wonen twee soorten zeehonden, de gewone zeehond en de grijze zeehond. Slechts één keer eerder zag ik een zeehond tijdens een duik, nu zie ik tientallen zeehonden op de Roggenplaat. De kolonie bestaat uit logge mannetjes en kleinere vrouwtjes. Er zijn geen hele jonge dieren meer, de zeehond in de Oosterschelde werpt in het voorjaar. Het kalf moet een paar uur na geboorte weg zwemmen, dan loopt zijn zandbank onder.

Ga je zeehonden spotten in de Oosterschelde? De boot komt vrij dicht bij de Roggenplaat, je hoeft niet per se een verrekijker mee te nemen om zeehonden te zien. Zeehonden spotten behoort zeker tot de leukste kindactiviteiten van Goes.

De Zeelandbrug

De Zeelandbrug verbindt Goes en Zierikzee. De brug is maar liefst 5022 meter lang en was daarmee lange tijd de langste brug van Europa. De Zeelandbrug is voor vele hét herkenningspunt en daarmee de belangrijkste bezienswaardigheden van de Oosterschelde. Dat is niet gek, je ziet de brug al van verre liggen. Sinds 2015, precies vijftig jaar na de officiële opening, is de Zeelandbrug een rijksmonument.

De Zeelandbrug is populaire plek voor watersport in Zeeland. Bij de brug kun je vissen, zeilen, varen en duiken.

Wil je de Zeelandbrug fotograferen? Ik maakte de volgende foto’s vanaf de zuidkant van de brug bij Colijnsplaat.

zeelandbrug nederland

Oesters steken met Oestour

Nationaal Park de Oosterschelde heeft een beschermde status. Je mag niet zomaar kreeft, lamsoor en zeekraal meenemen. Deze Zeeuwse delicatessen zijn beschermd – en terecht!

Zeeland beleven is oesters eten. Het oesterseizoen loopt van september tot april, inderdaad, zolang de R in de maand zit. Het mooie is dat je deze lekkernij gewoon zelf mag rapen. Let wel: je mag maximaal 10 kilogram oesters per persoon per dag rapen. Oesters zoeken is niet moeilijk: bij laag water verschijnen de oesterbanken aan het oppervlakte van de Oosterschelde.

In restaurant Sas1 in de haven van Wilheminadorp ontmoet ik Sonja van Oestour. Sonja heeft een liefde voor oesters (wie niet?) en organiseert oesterexcursies bij de Goese Sas. Gewapende met kaplaarzen en een emmertje loop ik onder leiding van Sonja de strekdam op. Rondom de strekdam bevinden zich honderden zo niet duizenden oesters, de een nog groter en mooier dan de andere. Sonja waarschuwt me: kies niet meteen de grootste oester, maar ga voor een maatje dat bij je past. Zeker wanneer je de rauwe oester zo vanuit de schelp je mond in wil laten glijden. Ik neem haar advies te harte en vul mijn emmertje met de wat kleinere oesters.

Veel mensen eten rauwe oester met tabasco, een schijfje limoen of oesters met citroen. Maar wist je dat oesters ook prima smaken met een scheutje gin? Sonja heeft hele lekkere lokale gin uit Zeeland.

Oester workshop Zeeland: het bereiden van oesters

Helaas stijgt het water snel. Oesters zoeken in Zeeland is leuk, nat worden is minder leuk. Ik heb weinig zin in natte voeten en loop met mijn buit naar Sas1, we gaan wilde oesters openen en bereiden. Oeps. Ik ben niet al te handig en ik zie het scherpe oestermes al in mijn vingers belanden.

Gelukkig komt mijn vrees niet uit: Sonja laat me zien hoe je snel en veilig oester kunt openen. Zelfs ik kan met een beetje oefening de oesters kraken. En dat komt goed uit, want de BBQ staat al aan! Hoewel rauwe oesters erg lekker zijn, ben ik niet vies van een beetje variatie. Door de oester een paar minuutjes op de BBQ te leggen verdwijnt een deel van het vocht en worden de oesters minder slijmerig. Gegrilde oesters zijn verrukkelijk. 

Op de website van Oestour staat een aantal recepten voor gegratineerde oesters. Handig, want ik krijg een emmertje oesters mee voor thuis.

ETEN IN GOES

Van al die activiteiten in de buitenlucht krijg je trek. Ik tenminste wel! Gelukkig zijn er in Goes veel culinaire hotspots te vinden.

Honeypie in Goes

Honeypie is gevestigd in de karakteristieke stadshaven van Goes, een van de mooiste plekjes van de stad. Honeypie claimt het vrolijkste en gezelligste theehuis van Goes te zijn. Ik geef toe, ik heb geen uitgebreid vergelijkend warenonderzoek gedaan. Maar wanneer ik na een lange autorit binnen stap bij Honeypie ben ik op slag het noodweer en de ellenlange files vergeten.

Het theehuis in Goes heeft een warme uitstraling en is ingericht met oog voor detail. Aan de muren hangen posters, pentekeningen en strijkplanken (!) als decoratie. Midden in de zaak is een ruime ‘speelhoek’ voor de kleinste bezoekers.

Honeypie serveert naast thee (en koffie) met allerhande lekkernijen ook een heerlijke lunch. Ik word hier blij van.

Door zijn centrale ligging is Honeypie hét ideale startpunt voor een stadswandeling in Goes. 

De Baas en zijn madam

In de haven van Wolphaartsdijk ligt Brasserie de Baas en zijn madam. Hoewel de Baas van oorsprong een Vlaming is, kun je in dit knusse restaurant terecht voor de lekkerste Zeeuwse oesters en andere lokale producten. Op de kaart staan onder andere mosselen en super malse entrecote. 

De Baas en zijn madam is (bijna) dagelijks geopend voor lunch en diner. Aan het eind van de dag zie je vanuit het restaurant de zon de zee in zakken terwijl je uitkijkt over het Veerse Meer, de haven van Wolphaartsdijk en Kortgene aan de overkant.

eten in goes

Culinair Zeeland: Zeeuws Zilt

Ben je in Zeeland? Proef dan vooral ook de Heerlijkheid van Wolphaartdijk middels delicatessen als tomatensap met zeekraal en jenever met zeekraal. De zeekraal uit de Oosterschelde zorgt voor een fijne ziltige smaak in deze producten – precies zoals je Zeeland beleeft.

baas en zijn madame goes

Een dagje Goes is eigenlijk veel te kort. Er valt nog veel meer te ontdekken in het hart van Zeeland.

Op Goes is Goes vind je meer informatie over Zeeland