Dambulla en omgeving: tempels en olifanten

Dambulla ligt in centraal Sri Lanka. Bezoek de fraaie tempels en Minneriya National Park en de heilige leeuwenrots van Sigiriya in de omgeving van Dambulla.

Ga je naar Dambulla? Lees mijn tips over vervoer, accommodatie en bezienswaardigheden in Dambulla.

Reizen naar Dambulla

Mijn reis van Jaffna naar Dambulla loopt voorspoedig: eerst met de trein naar Anuradhapura, en dan nog een stukje met de bus. Maar ondanks dat ik nergens lang hoef te wachten, ben ik toch een hele dag onderweg. Ook vanuit Kandy gaan er directe bussen naar Dambulla.

Dit is mijn route door Sri Lanka in drie weken.

Tourist trap Dambulla

In Dambulla word ik opgewacht door een rijtje tuktuks. Er wordt naar me gezwaaid en geroepen, even voel ik me heel populair. Iedereen wilt de aandacht van de vers aangekomen toeristen. Iedereen wilt aan me verdienen.

Ik ben geen fan van tuktuks die vers gearriveerde toeristen iets aan willen smeren, vaak voor woekerprijzen. Je krijgt geen bedenktijd, de speciale aanbieding geldt alleen NU. Met mijn jarenlange reiservaring krijg ik kriebels van mensen die iets door mijn strot willen duwen. Ik wil verschillende aanbieders te vergelijken – of op zijn minst de keus hebben dat te doen.

Ik weet nog niet precies wat ik wil doen in Dambulla en omgeving. Gelukkig tref ik een begripvolle tuktuk driver, die ik later op de avond mag appen.

Pidurangala Rock

In de vroege ochtend wacht de tuktuk me op. Ik ga naar Pidurangala Rock!

Pidurangala Rock is de heuvel naast de leeuwenrots. Het beklimmen van deze rots is stukken goedkoper dan de beklimming van Sigiriya en het uitzicht is net zo mooi. Misschien is het uitzicht nog wel mooier, omdat je vanaf Pidurangala Rock ook de leeuwenrots Sigiriya kan zien.

De tempels van Pidurangala Rock

Aan de voet van de Pidurangala Rock ligt een aantal boeddhistische tempels. De tempels zijn niet echt bijzonder, maar toch kan ik het niet laten een kijkje te nemen. Je bent dol op tempels, of je bent het niet 😉

Via een rijtje dagoba’s kom ik aan bij de trap die naar de top van Pidurangala Rock gaat. Ik ben er klaar voor.

Elke stap brengt je dichter bij je doel

Goed, ik kan heel stoer doen en zeggen dat de beklimming van Pidurangala Rock een eitje is. Voor veel mensen zal dat zo zijn. Helaas niet voor mij, mijn whiplash eist zijn tol. Ik erger me aan mijn trage lijf en mijn verminderde conditie. Ik vind het confronterend dat anderen sneller zijn dan ik.

En dan realiseer ik me dat deze ergernis vervelender is dan de pijn zelf. Ik laat anderen voor wat ze zijn, er focus me op mezelf.

Elke stap brengt me dichter bij mijn doel. Ik ga vooruit. Mijn mantra.

Ik puf uit bij een liggende boeddha die uit de rotsen is gehakt. Het is niet zo ver meer, en even later sta ik op de top. Het uitzicht vanaf Pidurangala is geweldig: ik zie palmbomen en een rivier. Ik geniet van de zon in mijn gezicht en de wind in mijn haar.

gouden tempel rock

De Gouden Tempel van Dambulla

Na een paar uurtjes ben ik terug bij de tuktuk. Hij brengt me terug naar Dambulla. We stoppen niet bij het hotel, maar rijden door naar de Gouden Tempel van Dambulla (Dambulla Cave Temple).

De Gouden Tempel van Dambulla ligt op een plek, waar al 22 eeuwen lang een boeddhistisch bedevaartsoord ligt. De tempel ligt grotendeels verscholen in de berg. In de uitgehakte grotten staan honderden beelden en afbeeldingen van boeddha.

Het tempelcomplex bestaat uit vijf grotten. Het is nog best een klim om er te komen: de grotten liggen op 160 meter hoogte. Het uitzicht is zo mooi! Terwijl de gebedsvlaggen om je oren wapperen, en een nieuwsgierige aap verschrikt wegschiet, kijk ik uit over de groene landschappen in de omgeving van Dambulla.

Laat je niet afschrikken door de nieuwe Gouden Tempel aan de voet van de berg, de echte bezienswaardigheden van Dambulla liggen een stukje hogerop.

Olifanten spotten in Minneriya National Park

Een van de hoogtepunten van Dambulla is een bezoek aan Minneriya National National park. Hier kun je een safari boeken, dit is echt iets wat je moet doen in Dambulla.

De tuktuk driver reserveert in de ochtend al een jeep voor me, en ‘s middags is het zo ver. De jeep hobbelt het park in, en al vrij snel zien we een krokodil en verschillende vogels. Ineens stopt de gids. Is dat een olifant? We turen in de bosjes, en inderdaad, er zou een grijze vlek kunnen zitten.

Pas als we verder rijden zien we bij een klein meertje een kudde olifanten. En wat voor één! Het zijn er meer dan 70.

De olifanten zijn gaaf om te zien, maar het mag van mij allemaal wat anders georganiseerd en duurzamer. Lees meer over olifanten in Sri Lanka.

Rose Quartz Mountains

Als je iemand vraagt wat je moet doen in Dambulla, worden vooral de bezienswaardigheden hierboven genoemd. Een enkeling gebruikt Dambulla als uitvalsbasis voor een bezoek aan de koningssteden Anuradhapura en Polonnaruwa. Vanuit Dambulla kun je ook een excursie van een halve dag naar de Rose Quartz Mountains maken.

Rose Quartz Mountains (Jathika Namal Uyana) is een heuvel midden in het platteland rondom Dambulla. Ik rijd er zo naar toe met de tuktuk.

De tuktuk stopt bij een houten hokje waar ik een kaartje kan kopen. Hier word ik ook aan een gids gekoppeld (een gids is niet echt nodig om de weg te vinden). Het eerste deel van de wandeling gaat over een fraai aangelegd pad door het tropische bos. Tussen de dikke bomen staan een paar tempels en dagoba’s.

Dan komt de Rose Quartz Mountain in zicht, een glinsterende roze berg. Ik klauter achter de gids aan naar boven. Er loopt geen pad naar de top, ik ben blij dat ik goede schoenen aan heb! Met behulp van touwen trek ik mezelf omhoog.

Accommodatie in Dambulla

Eerlijk is eerlijk, het stadje daukbulla is niet de meest inspirerende plek van Sri Lanka. Dicht bij de hoofdweg heb je al snel last van het doorgaande verkeer.

Ik slaap in Gala Addara. Dit is een kleinschalig ‘resort’ met een aantal tweepersoonskamers en een paar familiekamers. Handig voor een reis naar Dambulla met kinderen! De tuin is groot met veel schaduw. Er is een kleine vijver, compleet met lotusbloemen en kwakende kikkers. In de ochtend wordt er een lekker ontbijtje in de tuin geserveerd.

Het is dat ik de bezienswaardigheden in Dambulla na anderhalve dag wel gezien heb, voor de accommodatie had ik er veel langer kunnen blijven!