Street art in Antwerpen: Berchem en het centrum

Het schemert wanneer de trein station Antwerpen Centraal binnen rolt. Binnen enkele minuten stroomt de trein leeg. Mijn wandeling door Antwerpen kan beginnen! Ik ga op zoek naar de mooiste street art in Antwerpen.

street art metro antwerrpen via

Antwerpen is een leuke bestemming voor een stedentrip in België. In december is de stad verlicht door duizenden lampjes. Er zijn verschillende kerstmarkten in Antwerpen en de warme chocolademelk en glühwein vloeien rijkelijk. Ik heb andere plannen: ik ga op zoek naar street art in Antwerpen!

Tip: De wandeling hieronder is meer dan 15 kilometer. Achteraf gezien had ik beter een fiets of een elektrische step kunnen huren.

straat kunst pelikaan antwerpen

Street art bij Antwerpen Centraal

Ik zet de eerste stappen uit het station en ik val gelijk met mijn neus in de boter. Op de Congresstraat is een haas van de Belgische Dzia te bewonderen en aan de andere kant van het station op het A-stay hotel is een metergrootte mural van pelikanen van Charlotte de Cock. Het schijnt dat deze lokale artiest op elke verdieping van het hotel een ander dier heeft geschilderd, super leuk!

straatkunst metro antwerpen

Onder het spoor

Vanaf het A-stay hotel volg ik het spoor. De rails lopen hoger dan de weg en in elke spoortunnel zijn tags, graffiti en sticker art te vinden. Tussen de rommel zijn mooie kunstwerken te vinden.

straatkunst metro plantin antwerpen

Volgens de app street art cities moet bij het kruispunt van de Mercatorstraat en de Plantin-Mortuslein een aantal murals zijn. Pas na een paar minuten dwalen realiseer ik me dat ik niet moet zoeken op de gebouwen of de tunnel onder het spoor, maar dat ik de trap naar de metro moet nemen. Dat een aantal ingangen naar de metro afgelopen zijn met hekken werkt niet mee.

Mijn queeste wordt beloond. Bij metrostation Plantin zie ik toffe kunstwerken van Bird (de 16de eeuwse boekdrukker Moretus), Smok (een vis) en Dzia (een vos).

baby berchem jenny

Honger

De Portugese straatkunst artiets Tiago schilderde aan de Rolwagenstraat een huilende baby met de passende titel “Empty Belly”. I feel you, de kleine reiziger kon ook een keel opzetten als hongerige baby.

mural appel berchem

Ik hoef maar een paar minuten te lopen tot aan de volgende mural. Op de muur van het Biohofke aan de Kleine Beer is een muurschildering van een meisje met een appel. Zou ze willen delen om de lege maag van de baby te vullen?

Berchem: dé plek voor street art in Antwerpen België

Ik loop terug naar het spoor waar Rise One een scene van het spel Assains Creed heeft geschilderd. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het spel niet ken – maar dat ligt vast aan mij.

community paradise straat kunst

Inmiddels heb ik het centrum van Antwerpen achter me gelaten, ik ben ik de wijk Berchem beland. Berchem is zich aan het ontwikkelen tot dé plek om street art in Antwerpen te spotten. Berchem is een wijk met veel culturele diversiteit, wat je terugziet in het werk Community Paradise van Prisca Tankway. De mural geeft kleur aan de buurtspeeltuin aan de Klokstraat.

Verderop aan de Uitbreidingsstraat is het werk Creatief Berchem te bewonderen, een collectief met onder andere Rise One en Mr. June.

berchem straat kunst
street art berchem

Station Berchem

De trein van Rotterdam naar Brussel rijdt in een paar minuten van Station Antwerpen Centraal naar Station Berchem. Mijn street art wandeling door Antwerpen duurt inmiddels twee uur. Er is zo veel moois te zien! En dan ben ik nog niet eens bij de bekende bezienswaardigheden van Antwerpen beland.

straatkunst fietstunnel berchem

De fietstunnel onder station Berchem was lange tijd een doorn in het oog van de bewoners van Antwerpen. De donkere tunnel nodigde uit tot (kleine) criminaliteit en andere dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. De Antwerpse straatkunstenaar Smok moet daar verandering in brengen. En zo geschiedde.

street art berchem fietstunnel

Smok heeft zich laten inspireren door het Wolvenberg natuurreservaat. De grauwe wanden van de tunnel in Antwerpen hebben plaats gemaakt voor kleurrijke geometrische vlakken en gedetailleerde portretten van dieren. Zo mooi! Dit is mijn favoriete mural in Antwerpen.

treinstation berchem
station berchem antwerpen straatkunst

Er is meer street art in station Berchem te vinden. Joachem schilderde een “Welcome Wall” in de gang naar de sporen en de muren van spoor 6 en 7 zijn beschilderd door Cazn. Op de muren komen symbolen van Antwerpen terug als verschillende dieren van Antwerpen Zoo, lokale koekjes en een illustratie van de Antwerpse schilder Ruben. Helaas is een deel van het werk van Cazn beklad.

Heb je inmiddels genoeg straatkunst in Antwerpen gezien? Vanuit Station Berchem reis je eenvoudig met de bus, metro of trein naar Antwerpen Centraal.

kat straatkunst

Wandelen naar Antwerpen Centrum

In korte tijd heb ik veel mooie straatkunst in Antwerpen gezien. Ik heb zelden meer dan vijf minuten hoeven lopen tussen twee kunstwerken. De street art in Antwerpen die nu volgt ligt wat verder uit elkaar. In dit deel van Berchem wordt hard aan de weg getimmerd en worden oudere huizen geschilderd of vervangen voor nieuwbouw. Een aantal werken is hierdoor verdwenen.

street art antwerpen kind

Het is een kwartier lopen van Berchem Station naar de Walemstraat. Bij de parkeerplaats van de Appie ligt een vette kater. Even verder is er een mooi mural van een jongetjes dat vliegt en een blok verderop speelt een kind verstoppertje. Althans, er is een kind op de muur geschilderd dat verstoppertje speelt.

antwerpen kunst op straat

Street art in Antwerpen: Hausgemacht

Langs de Ferdinand Coosemansstraat spot ik de eerste miniaturen. In de cirkelvormige niches zijn vlak boven de grond fraaie taferelen nagebouwd, van radiostudio tot meisje te paard en meer. Je moet het even weten – anders zie je deze verborgen pareltjes in Antwerpen niet.

hausgemacht miniatuur

Urban Jungle: een van de grootste murals van Antwerpen

Het is twintig minuten stappen door de stromende regen, maar dan spot ik de volgende mural. Op een hoog pand aan de Desguinlei heeft Steve Locatelli zijn Urban Jungle geschilderd, een prachtig kunstwerk van maar liefst 700 vierkante meter met groene bossen, fladderende vogels en speelse zonnestralen.

Wat een contrast met het grauwe beton van de omgeving en het natte weer!

Straatkunst in zwart-wit

Langzaam komt het centrum van Antwerpen in zicht. Op de Troonplaats heeft Charlotte De Cock in zwart-, wit- en grijstinten haar kolonel geschilderd.

Verderop is nog een gezellig pleintje met veel horeca. Hier op de Leopold de Waelstraat is een mural van Jazzy South.

charlotte de cock straatkunst antwerpen

Het FOMU: fotografie in Antwerpen

Ik loop verder naar het FOMU, het prachtige fotomuseum . Even geen street art in Antwerpen maar fotografie. Voordat ik de foto’s bezoek geniet ik van een heerlijke lunch in het museumrestaurant. Het is zijn om even op te warmen tijdens een regenachtige dag in december.

In de omving van het FOMU liggen meer museum en bezienswaardigheden van Antwerpen. Dit is een prima plek om je wandeling even te onderbreken.

Hier ligt ook het gloednieuwe Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen.

striproute antwerpen

Stripmuren route in Antwerpen

Antwerpen heeft, net als Brussel, een heuse striproute. Een stripmuur aan de Kloosterstraat is geïnspireerd op de strip Nero. De karakters Petoetje en Petatje lopen richting de haven, waar Nero op een boot op hen wacht. Het werk is gemaakt door de street art artiest Marc Sleen.

strip mural antwerpen

In de Prekerstraat, een zijstraat van de Kloosterstraat, zijn nog meer (strip)helden te vinden. De muur van jeugdcentrum Habbekrats is beschilderd met afbeeldingen van onder andere Spiderman en Batman. Deze street art in Antwerpen doet me denken aan de stripfiguren in Brussel.

In deze blog lees je meer over de striproute in Brussel.

mural antwerpen flar

Naast spiderman is hier ook een toffe mural te vinden van de Franse Astro: dit kunstwerk beslaat de zijkanten van drie flats.

Hier lees je meer over de stripmuren van Antwerpen.

sint andries mural

Ode aan Sint Andries

In de gezellige wijk Sint Andries is een eerbetoon geschilderd aan de Antwerpse MC’s en hiphopscene uit de jaren ’90. Naast de MC met zijn draaitafel staan ook de kerk van Sint Andries en het populaire basketbalveld van de wijk afgebeeld. Ik vind het altijd knap om te zien hoe grote schilders hun eigen stijl kunnen combineren met elementen uit de omgeving (en soms zelfs met inspraak van de bewoners).

Sint Andries MC’s is in 2022 door Smates geschilderd.

hond graffiti antwerpen kloosterstraat

Graffiti in Antwerpen België

Ik merk er weinig van wanneer ik door de gezellige winkelstraten in Antwerpen loop, maar in kleine donkere steegjes en langs speelvelden is veel graffiti te vinden. Rondom de Kloosterstraat 7 is ook zo’n pleintje, verschillende hedendaagse kunstenaars begonnen hier kun carrière als spraycan artist.

In 2014 is het pleintje opgeknapt en werd op deze plek in Antwerpen graffiti verbannen. Op sommige plekken zijn er echter nog werken uit het verleden zichtbaar, zoals een grote afbeelding van een hond gemaakt voor Linskone, Flash en Gun T.

Via een kunstwerk met Suske en Wiske aan de Korte Ridderstraat loop ik verder naar de Sint-Jansvliet.

paddo antwerpen charlotte de cock

Paddo’s in Antwerpen

De Sint-Jansvliet is een leuk plein om te bezoeken tijdens je stedentrip naar Antwerpen. Hier zijn veel terrasjes, er is een basketbalveld met een kleurrijke mural van Rise One en Skill op de grond én hier is de ingang van de oostzijde van de Sint-Annatunnel. Deze bezienswaardigheid in Antwerpen opende in 1933 haar deuren en nog altijd gebruiken veel voetgangers en fietsers de tunnel onder de Schelde. De ouderwetse roltrappen zijn een beetje eng (vind ik) en zeer fotogeniek.

straatkunst basketbal antwerpen

Op het Sint-Jansvliet is ook een straatkunstwerk van Charlotte de Cock te vinden. Dit werk is een ode aan de paddenstoel. Paddo’s zijn belangrijk voor het ecosysteem maar ze brengen de mens ook een hoop plezier 😉

geisha mural antwerpen

Terug naar treinstation Antwerpen Centraal

Langzaam is het tijd om terug te keren naar Station Antwerpen Centraal. Mijn wandeling langs héél veel street art in Antwerpen zit erop en ik heb nog lang niet alles gezien. Onderweg bewonder ik de Memoirs of a Geisha van Pablo Piatti (op de Vrijdagmarkt) en de bulldog van Lazer (aan de Bergweg).

Dan beland ik bij de Schoenmarkt, een drukke winkelstraat. Dit is een hele andere kant van Antwerpen!

hond spraycan art antwerpen

Aan de Eiermarkt zijn de beroemde zwart-gele letters “Antwerpen” van Rise One en Baroque Murals te vinden. Het gros van het winkelend publiek lijkt er geen aandacht aan te besteden. Aan de overkant van de weg is een werk van Jan Van Der Veken te bewonderen dat deel uit maakt van de striproute.

Tot slot bekijk ik een tweetal murals in de Meistraat. Op de muur van de stadsschouwburg staat een kunstwerk dat een bombardement van Antwerpen in 1944 herdenkt. Hierbij raakten 80 mensen gewond en 71 mensen werden gedood. De mural is gemaakt ter ere van de 75ste bevrijding van Antwerpen in 2019.

Onder de stadsschouwburg in de parkeergarage maakte Dzia een paard geïnspireerd op Warhorse.

street art antwerpen letters

Meer straatkunst in Antwerpen

Moe maar voldaan stap ik in de trein naar huis. Ik heb bij lange na niet alle wijken van de stad bezocht en alle street art in Antwerpen gezien – het is te veel. Ik hoop echter dat ik je met deze blog een beetje heb kunnen inspireren.

mural bombardement antwerpen

Wil je meer straatkunst in Antwerpen spotten? Kijk dan ook eens op deze handige kaart van Street Art Cities. (Er is ook een app.)

Wil je ook met de trein naar Antwerpen? Hier boek je eenvoudig een ticket voor de trein naar België.