Street art in Duitsland: tips en tours voor een kleurrijke stedentrip

Heb je zin in een stedentrip in Duitsland? De tijd van vage graffiti tags in achterafsteegjes is voorbij, straatkunst is een volwassen vorm van kunst geworden. De werken van nationale en internationale street art artiesten hebben een prominente plek in het straatbeeld van Duitsland gekregen. In deze blog vind je leuke plekken en tips om street art in Duitsland te spotten.

mural van anne frank in berlijn

Street art in Duitsland: Berlijn

In Berlijn is veel straatkunst te vinden. Ik druf te stellen dat Berlijn de hoofdstad is voor street art in Duitsland. De street art scene in Berlijn is heel levendig: werken die er vandaag nog zijn kunnen morgen ineens verdwenen zijn.

Wil je zeker weten dat je de mooiste murals van populaire street art kunstenaars zult zien in Berlijn? Ga dan op pad met een gids in Berlijn. Tijdens de street art tour zal een gids meer vertellen over de geschiedenis van kunst op straat en kan bij je mee nemen naar verborgen plekken van Berlijn.

Daarnaast heeft het street art collectief Urban Nation een Street art Museum in Berlijn geopend. Hier zie je mooie murals op canvas en hout zonder lelijke graffiti tags en andere beschadigingen.

fietsen langs street art in duitsland in berlijn

Street art tours Berlijn:

Street art Leipzig

Net buiten Leipzig centrum komt het industriële verleden van de stad tot leven. In het Tapetenwerk, een oude behangfabriek, zorgen ijzer en staal voor een urban look. De oude fabriek oogt stiekem een beetje vervallen. Rondom het Tapetenwerk en de vele oude spinnerijen in Leipzig is veel kleurrijke street art te vinden. De werken zijn veelal gemaakt door lokale kunstenaars. Met een beetje geluk zie je zelfs street art artiesten aan het werk!

street art in leipzig

Art tours Leipzig

Street art Dusseldorf

Wat is de mooiste mural? Sommige wijken in Düsseldorf zijn omgetoverd tot een grote straat art gallery.

De Kiefernstrasse in Düsseldorf Duitsland is the place to be voor liefhebbers van street art. De straat is ongeveer tweehonderd meter lang en alle huizen zijn van boven tot onder beschilderd. De meeste murals zijn gemaakt door verschillende (onbekende) artiesten.

mural in duiseldorf, een van de steden met veel street art in duitsland

De Kiefferstrasse heeft een roerige geschiedenis. In de jaren tachtig woonden hier veel krakers en was de wijk alles behalve veilig. Tegenwoordig is dit een van de leukste bezienswaardigheden van Dusseldorf.

Street art tours in Dusseldorf

Street art Dresden Neustadt

Dresden is een romantische stad met veel barok, maar Dresden is óók een rauwe stad met veel street art. Maak tijdens je stedentrip een stadswandeling met gids langs de toffe street art hotspots van Dresden-Neustad.

Het is not done om het werk van street art kunstenaars over te schilderen. In Dresden woedt echter een ‘burgeroorlog’: werken van muralisten (makers van urban art/murals) worden beklad door de writers. Wat is kunst en wat is vandalisme? Street art in Duitsland is soms complex en de lijn is dun.

Street art tour Dresden

Hamburg street art

Altona is de beste plek in Hamburg voor straatkunst. Bewoners van Altona zijn in het verleden vaak aan hun lot overgelaten. Demonstraties, graffiti, stickers en aanplakbiljetten geven een stem aan het volk. Tussen de propaganda bevinden zich enkele kunstwerken. Sommige werkjes zijn klein, andere murals zijn meters groot.

Naast Altona ligt de wijk Sint Pauli, berucht door de Reeperbahn en het Red Light District. Street art in Sint Pauli is minder rauw dan Altona, tussen de tags zijn mooie werken te zien. Sommige illegaal, maar er zijn ook werken in opdracht van de lokale middenstand. Beter mooie street art dan tags en plakkaten.

Street art tour Hamburg

Street art Hannover

Street art in Duitsland is nog niet overal ingeburgerd. In Hannover zijn nog niet zo veel murals te vinden, maar het aantal werken van street art kunstenaars groeit in een rap tempo. Zo valt er iedere keer wat nieuws te ontdekken.

De leukste plek voor street art in Hannover is zonder twijfel de wijk Linden. Deze oude arbeiderswijk is tegenwoordig hip en kleurrijk (je kunt er ook heerlijk eten!).

Street art in Hannover

  • Hier kun je street art en graffiti spotten