Doen in Guatemala: Pacaya vulkaan beklimmen

Rondom Antigua in Guatemala ligt een aantal actieve vulkanen. Een daarvan is de Pacaya vulkaan, een kleine jongen van ‘slechts’ 2552 meter. De krater is gevaarlijk, maar een trekking naar verschillende uitzichtspunten en lavavelden vam de Pacaya is zéker de moeite waard.

In deze blog lees je meer over het beklimmen van de Pacaya vulkaan. Wil je deze trekking ook maken? Je kunt hier een tour naar de Pacaya boeken.

pacaya vulkaan beklimmen met een peuter

Keuzestress: beklimmen Pacaya of de Acatenango vulkaan?

Een bezoek aan Guatemala is niet compleet zonder hike naar de top van een vulkaan. Veel reizigers kiezen voor de Acatenango vulkaan of de Pacaya vulkaan.

De beklimming van de Acatenango vulkaan is een tweedaags avontuur. Na een pittige word je getrakteerd op één van de meest adembenemende uitzichten van Midden-Amerika. Vanaf het basecamp bij de top van de Acatenango heb je namelijk een panoramisch uitzicht over de Fuego vulkaan. Deze vulkaan spuit met een beetje geluk een paar keer per uur rook, lava, as en stenen de lucht in.

De Pacaya beklimmen is een stuk eenvoudiger. Een klim van een paar uur brengt je naar de lavavelden waar je pizza’s en marshmallows kunt roosteren op de warme stenen.

We zijn een tweedaagse trekking met een peuter niet zitten. De Acatenango en Fuego vulkaan moeten wachten tot een volgende keer: we gaan de Pacaya vulkaan beklimmen.

met een paard naar de top van de vulkaan

Pacaya beklimmen vanuit Antigua

Het is nog vroeg als de wekker gaat. De zon is nauwelijks boven de horizon wanneer we voor de deur van onze fijne kamer in Antigua op het busje wachten wat ons naar de Pacaya brengt. We zijn niet de enige op straat – de meeste tours naar de Pacaya starten om 6 uur ’s ochtends en her en der staan toeristen op hun transfer te wachten. Ook onze buren in het hotel gaan de vulkaan beklimmen.

De eerste bus die stopt blijkt voor de buren te zijn. Helaas komen we daar pas achter wanneer we al ingestapt zijn. Onverrichter zaken stappen we uit, ons busje komt een paar minuten later.

Op de parking bij de vulkaan worden we gekoppeld aan een gids. We zijn er klaar voor!

uitzicht tijdens de trekking

Op naar boven

Vanaf de parkeerplaats loopt een breed pad van zwart zand naar de top van de vulkaan. De driejarige begint vol goede moed aan de wandeling – en dat doet ze goed. Met haar korte pootjes kan ze echter onze gids niet bijhouden, die zijn we dan ook binnen een mum van tijd kwijt. Eigenlijk is er maar een pad naar boven, we redden het ook zonder gids.

Af en toe worden we ingehaald door paarden: je kunt ook op de rug van een paar de Pacaya beklimmen.

Het zandpad leidt door prachtige dennenbossen. Er zijn een paar uitzichtpunten, maar helaas is het nog al mistig en zien we niet veel.

paardjes nij de top van de pacaya

Lavavelden op de vulkaan

Na anderhalf uur (we zijn niet zo snel) bereiken we de lavavelden van de Pacaya vulkaan. Het zwarte maandlandschap is gehuld in een dichte mistlaag, wat zorgt voor een bijzonder sfeertje. Helaas zorgt de mist er ook voor dat we de Fuego en de Acatenango vulkaan niet kunnen zien. Zelfs de kegelvormige top van de Pacaya laat zich nauwelijks zien vanaf de lavavelden.

Ineens is daar onze gids. Blijkbaar dacht onze groep dat deze wandeling in Guatemala niet te doen is met kinderen, er werd vanuit gegaan dat we met de paarden naar boven zouden gaan. Ehhhh, nee dus.

beklimmen van de lavavelden van de pacaya guatemala

We worden verwelkomd met marshmallows die we roosteren op de warme lavastenen. Dat smaakt goed!

Na een korte pauze aanvaarden we de afdaling. De kleine reiziger is moe en heeft geen puf meer om naar beneden te lopen. Gelukkig hebben we de draagzak, al kletsend gaan we samen naar beneden.

Enthousiast geworden? Boek hier je beklimming van de Pacaya.

marshmallows roosteren op de vulkaan

De krater van de Pacaya vulkaan Guatemala

Om veiligheidsredenen is het niet toegestaan om naar de krater van de Pacaya te klimmen. Uit de krater komt een continue stroom van wolken en zwaveldampen, die zicht tijdens ons bezoek mengden met de reeds aanwezige mist.

Helaas hebben we hier weinig van kunnen zien. Misschien is de maand juni vanwege het regenseizoen niet de beste reistijd voor deze bestemming.

de top van de pacaya in de mist

Pacaya beklimmen met kinderen

Reis je naar Guatemala met kinderen? Sommige organisaties hanteren een leeftijdsgrens van 12 jaar, bij andere organisaties is iedereen welkom. Wij zijn tijdens deze excursie geen andere gezinnen met kleine kinderen tegengekomen, maar we reisden in het laagseizoen naar Guatemala en hebben sowieso weinig families gezien.

Wanneer je in een rustig tempo loopt, is deze vulkaan hike prima te doen met kleine kinderen. Onze peuter was drie jaar tijdens onze Pacaya wandeling. Ze is zelfstandig naar boven gelopenen ging naar beneden in de draagzak.

Dit is de leukste route voor 2-3 weken Guatemala!