Gunung Batur beklimmen op Bali (Een droom komt uit)

Op Bali zijn veel vulkanen. De toppen van de Mount Agung (Gunung Agung) en de Mount Batur (Gunung Batur) zie je van heinde en ver boven het weelderig groene landschap uitsteken. De Batur vulkaan heeft een hoogte van 1717 meter en bevindt zich in het centrum van twee concentrische caldera’s. Vanaf de top van de vulkaan kun je genieten van de mooiste zonsopkomst van Bali. De Gunung Batur Sunrise trekking is een pittige klim van ongeveer twee uur.

zonsopkomst vanaf de gunung batur

Het stond al jaren op mijn wensenlijstje: de Gunung Batur beklimmen op Bali. Maar er kwam steeds wat tussen. Er was te veel regen en de begeleide wandeling naar de top van de vulkaan was niet veilig. Ik reisde alleen en de Batur vulkaan tour ging alleen door met twee of vier deelnemers. Of ik was niet fit genoeg.

Langzaam herstel ik van een hersenschudding. Ik wandel veel en ik ga een paar keer per week naar de sportschool. In 2023 besluit ik dat ik gewoon MOET gaan, niemand houd me tegen.

gunung batur beklimmen in de vroege ochtend

Mount Batur beklimmen: mijn voorbereiding

Iedereen die me een beetje kent, weet dat ik onhandig ben. Daarnaast heb ik een oogafwijking en zie ik geen diepte, een ongelukkige combinatie. Een ongeluk zit dat ook in een klein hoekje. Een paar maanden voor mijn beklimming van de Batur vulkaan val ik, met een scheurtje in mijn knieband als resultaat. Ik loop ruim een maand met krukken. Wanneer ik het wandelen en de conditietraining wil oppakken ga ik door mijn enkel en moet ik nóg een maand met krukken lopen. Wat een pech.

Gelukkig stap ik zonder krukken in het vliegtuig naar Indonesië. Ik kan wel een dansje doen, maar ik houd me in. Ik heb geen zin om nog een keer te vallen. Ik zal de Batur beklimmen zonder goede voorbereiding in Nederland.

In de weken die volgen bouw ik op Java mijn “rondje wandelen” uit. Als voorbereiding op mijn trekking naar de Batur vulkaan beklim ik de Bromo vulkaan en Kawah Ijen. Ik kan weer 15 kilometer lopen en mijn wandelconditie is op peil. Bij inspanning gaat mijn hartslag echter sneller omhoog dan ik zou willen, het lukt (uiteraard) niet om in minder dan vier weken topfit te worden.

kaart voor de beklimming van de batur vulkaan

Batur beklimmen met zonsopkomst

Ik overnacht in het fijne Villa Jempana met uitzicht over Lake Batur bij Kintami. Het hotel helpt me met het organiseren van mijn Mount Batur Sunrise Trekking. Omdat het hotel op slechts een kwartier rijden van het park ligt, kan ik ’s ochtends uitslapen en begint mijn trip naar de Batur vulkaan pas om 4 uur. Dat is fijn! Ik kan de Batur beklimmen zonder midden in de nacht mijn wekker te zetten.

Hier kun je je Batur trekking boeken

Overnacht je ergens anders? Ook dan kun je de Batur beklimmen, je moet dan een trekking met een transfer.

Ik heb een privégids tijdens mijn Batur trekking. Ik betaal een beetje extra en dat vind ik geen probleem. Na zoveel jaar wachten en zo veel blessures ben ik blij dat ik eindelijk deze populaire trekking op Bali mag maken. Bovendien is het fijn om met niemand rekening te hoeven houden en in mijn eigen tempo te kunnen lopen.

batur beklimmen in de nacht

Batur beklimmen: mijn ervaringen

Start van de Sunrise trekking

Het beklimmen van de Batur vulkaan duurt 2-3 uur. Het eerste deel van de wandeling is niet zo steil en gaat over een verharde weg. Onderweg passeer je rijstvelden, weides met koeien en velden met uien en andere gewassen.

Bij “Half Way Point” kun je nog wat eten en drinken kopen en dan begint het echte werk. De weg gaat hier over in een pad met grote stenen en vulkaangruis.

Tot mijn grote verbazing start ik mijn trekking bij Half Way Point.

Keien en losse stenen

Ik ben er klaar voor, ik ga Mount Batur beklimmen! In mijn rugzak zitten mijn camera, een flesje water en wat fruit voor onderweg. Het is nog donker, het pad voor me wordt schaars verlicht door mijn hoofdlamp. Wanneer ik voor me kijk zie ik een sliert van lampjes omhoog slingeren tegen de berg. Ik maak me geen illusie: dit gaat zwaar worden.

Ik ben vastberaden mijn eigen tempo te lopen, maar al snel merk ik dat dat een utopie is. Het is erg druk in juli en augustus en op de smalle stukken moet iedereen noodgedwongen in min of meer hetzelfde tempo lopen. Het zigzagpad is op veel plekken te smal om mensen in te halen. Alleen in de bochten is hier ruimte voor, wat betekent dat je alleen in de bochten even op adem kunt komen.

zonsopgang op de vulkaan

Het tempo valt tegen. Mijn knie en vooral mijn enkel zijn onvoldoende aangesterkt en ik mis de kracht in mijn gewrichten om grote stappen onder een rare hoek te kunnen maken. (Daar helpt een rol sporttape niet tegen.) Bedachtzaam zoek ik naar plekjes om mijn voeten veilig neer zetten. Deze queeste is extra lastig omdat het donker is en mijn bril steeds beslaat.

De gids ziet mijn worsteling en neemt me bij mijn hand. Met zijn steun (letterlijk!) gaat de beklimming van de Batur vulkaan een stuk beter.

Ik ben zeker niet de snelste. In de bochten gaan veel wandelaars me voorbij. Ik ben ook niet de langzaamste. Om me heen hoor ik mensen zuchten en puffen. Er heerst een gevoel van saamhorigheid. Wanneer iemand uitglijdt op het gladde vulkaanzand, wat regelmatig gebeurt, kijkt iedereen verschrikt op en wordt van alle kanten hulp aangeboden. Iedereen heeft hetzelfde doel: de top van de vulkaan bereiken voor zonsopkomst.

jenny op de gunung batur

Mount Batur Hike: eerste uitzichtpunt

De lucht kleurt al een beetje roze wanneer ik bij het eerste uitzichtpunt ben. Dit ligt vlak bij de krater van de Batur vulkaan. Het is vanuit hier nog 25 minuten naar de top. Wanneer ik op mijn horloge kijk, zie ik dat de zon over een uur op zal komen. De gids gebaart me om nog even te blijven zitten voordat we aan het laatste deel van de trekking beginnen.

Rondom de krater is het pad even wat minder steil. Ik loop een stuk minder gespannen en dat doet me goed. Pas het laatste kwartier is het weer flink buffelen.

ontbijt na het beklimmen van de batuur vulkaan

Op de top

Daar sta ik dan, op de top van de Gunung Batur. Ik gloei van trots. De gids duwt een kop thee in mijn handen en nippend aan de zoete thee kijk ik wat er om me heen gebeurt.

Op de top van de Batur vulkaan staan honderden mensen. Ik zou liegen wanneer ik zou zeggen dat ik een unieke prestatie heb geleverd. Deze pittige hike is een van de populairste trekkings op Bali. Iedereen wil de mooiste zonsopkomst op Bali zien.

Het is een heldere dag. De lucht kleurt van roze naar oranje en geel. Ver onder me zie ik Lake Batur. Voor me zie ik de Gunung Agung, de hoogste berg van Bali. Ergens in de verte steekt de top van de Rinjani op Lombok boven de wolken uit.

dampen uit de vulkaan

Kawah Batur: de krater van de vulkaan

Terwijl de zon opkomt eet ik een broodje banaan en een eitje, gekookt in het stoom van de vulkaan. En dan is het tijd om naar beneden te gaan. Honderden mensen lopen en glijden de berg af. Plots staat de rij stil. Wat gebeurt er? Er blijkt een aapje langs de weg te zitten wat zich tegoed doet aan een broodje banaan.

De gids neemt me mee de bosjes in naar de krater van de vulkaan. Aan de randen van de krater komen stoom en vulkanische gassen naar buiten.

aap op de vulkaan

De afdaling

Er zijn meerdere wegen naar beneden. De rustigste en zwaarste route gaat om de krater heen. Dan is er dezelfde route die ik naar boven genomen heb of de “lokale route”. De gids beschrijft de lokale route als een stoffig pad waar ook motorfietsen komen. Deze route is langer en minder steil. Dat laatste klinkt als muziek in mijn oren, ik zie het eigenlijk niet zitten om met mijn blessures dezelfde weg terug te gaan.

Ik loop fluitend naar beneden. De morgenzon kleurt het graslandschap goudgeel. Geleidelijk aan komt er meer begroeiing en ik sluit mijn Mount Batur Tour af met een wandeling door het bos.

afdaling van de batur

Tips voor het beklimmen van de vulkaan Batur Bali

Wat je precies mee moet nemen voor de Gunung Batur beklimming hangt mede af van de tour die je hebt geboekt en hetgeen wat de gids meeneemt. Ik raad aan het volgende in je tas te stoppen.

  • Drinken
  • Evt. wat content geld om iets te eten of te drinken te kopen
  • Schoenen met voldoende profiel. Ik droeg hoge wandelschoenen, ik heb ook mensen op sneakers zien lopen
  • Een hoofdlamp
  • Warme kleding. Ik droeg een fleece en een windstopper (en vond het nog steeds best fris op de top)
  • Zonnebrandcrème

Overnachten voor Batur opzonsopgang

Ik boekte deze trekking vanuit Kintamani en vond dit ideaal! Wanneer je de tour vanuit Ubud of Canggu vertrek je vaak rond 1 of 2 uur ’s ochtend, dat is erg vroeg. Villa Jempana is een fijn hotel, het zwembad biedt uitzicht over Lake Kintamani.

Andere opties om te overnachten bij Lake Kintamani

zwembad bij lake batur

Batur natural hot spring Bali

Na het verkennen van de ruige landschappen rondom de Batur Vulkaan en de pittige wandeling naar de top kun je ontspannen in de Batur natural hot spring.

Er zijn verschillende vulkanische bronnen (Air Panas/Yeh Panas) op Bali, de Batur natural hot spring is naar eigen zeggen de enige warme bron met geneeskrachtige krachten. Veel tours naar de Gunung Batur sluiten af bij deze warme bronnen in Kintamani.

Ik ben na mijn Batur Sunrise Hike meteen terug naar mijn hotel gegaan, waar mijn man en dochter op me wachtten.

Batur Sunrise Hike met kinderen

Reis je naar Bali met kinderen?

Sommige tour agencies stellen een minimale leeftijd van 16 of 18 voor de beklimming van de Batur. Die leeftijdsgrens vind ik aan de hoge kant. Wanneer je kind geen problemen heeft met vroeg opstaan en een goede wandelaar is, kunnen kinderen van tien jaar en ouder best de vulkaan beklimmen. Ik heb zelfs een paar kinderen tijdens mijn Batur beklimming gezien die nog wat jonger waren.

ontbijt met uitzicht op het meer

De Bromo, Kawah Ijen of de Batur beklimmen?

Tijdens mijn reis naar Indonesië beklom ik drie vulkanen: de Bromo en Ijen vulkaan in het oosten van Java en de Batur vulkaan op Bali.

De Bromo is de meest toegankelijke vulkaan. Verschillende uitzichtpunten zijn met de auto te bereiken en er loopt een trap naar de krater. Je kunt eventueel een paard huren tot onder aan de trap. Daarna hoef je nog maar 15-20 minuten te lopen. Het uitzicht vanaf de rand van de rokende krater is erg indrukwekkend.

De beklimming van de Kawah Ijen duurt vanaf de ingang van het park ongeveer anderhalf uur. De weg is grotendeels verhard met tegen het eind een aantal trappen. Eenmaal boven heb je uitzicht op de krater en het zwavelmeer van Ijen, een felblauw kratermeer. Op dit moment (2023) kun je niet afdalen in de krater om het blauwe vuur te zien. Met een beetje geluk zie je de zwaveldragers aan het werk – een indrukwekkend tafereel.

jenny op de ijen vulkaan

Vanaf halfway kun je in een uur de Mount Batur beklimmen. De weg naar de top van de Batur Vulkaan is zeer steil en niet verhard. Ik vond deze beklimming het zwaarste. 

Elke vulkaan heeft zijn charmes. Persoonlijk vind ik de Kawah Ijen het mooist.