Doen in Hattem met kinderen: wandelen, broodjes bakken en meer

Hanzestad Hattem ligt in de provincie Gelderland aan de noordkant van de Veluwe. Het is een knus stadje dat zich uitstekend leent voor een stadswandeling, er is bovendien een aantal leuke musea. In deze blog lees je wat te doen in Hattem met kinderen!

Bakkerijmuseum Hattem met kinderen

Ga je naar Hattem met kinderen? Een bezoek aan het bakkerijmuseum is een must do!

We zijn nog niet goed en wel in het museum (en net begonnen met de speurtocht) wanneer de bakker ons roept. Willen we mee broodjes bakken? Daar hoeven we niet lang over na te denken.

Tip: Op zaterdag kun je in het bakkerijmuseum brood bakken met kinderen.

brood bakken hattem met kinderen

De broodjes blijken trouwens geen broodjes te zijn, maar heus speculaaspoppen. Voor ik goed en wel door heb wat er gebeurt, neemt de kleine reiziger al een grote hap uit het speculaasdeeg. Ehhhh, dat is niet de bedoeling.

Haar kleine knuisjes kneden het deeg en met een beetje hulp wordt het soepele deeg in de mal gedaan. De geur van kaneel prikkelt mijn neus. Dat ruikt lekker! Met een touwtje wordt het overtollige deeg van de vorm af geschraapt. Dáár komt de ruwe achterkant van speculaas vandaan.

Na een half uurtje is het popje klaar. In de tussentijd kijken we naar de broodshow, een voorstelling met deeg, broodjes in allerlei vormen en een grappige bakker. Ik vind het knap hoe deze man in een hoog tempo grapjes aan elkaar rijgt: het ene moment maakt bij (kleine) kinderen aan het lachen gevolgd door grapjes op het niveau van volwassenen.

hattem kinderen

Met een volle buik van de speculaaspop lopen we door het museum, waar de bakkerijgeschiedenis van Hattem uitvoerig wordt belicht.

Toegang: EUR 9,00 (EUR 7,50 voor kinderen), gratis met een museumjaarkaart. Hier vind je de actuele openingstijden. 

Anton Pieck Museum

Liefhebbers van sprookjes komen aan hun trekken in het Anton Pieck Museum in Hattem. De tentoonstelling in het museum bestaat uit twee delen: een permanente tentoonstelling over Anton Pieck op de bovenverdieping en een wisselende tentoonstelling op de begane grond en in de kelder.

Ik dacht dat ik aardig wat sprookjes kende, maar het museum heeft me doen beseffen dat er nog een hoop te ontdekken valt.

Ga je naar Hattem met kinderen? Dit museum is niet echt leuk voor peuters en kleuters. Oudere kinderen kunnen zich vermaken met de speurtocht.

Toegang: EUR 9,00 (3,50 voor kinderen), gratis met museumjaarkaart. Hier vind je de actuele openingstijden. 

Heb jij nog geen museumjaarkaart? Als je regelmatig een museum bezoekt, kun je veel geld besparen met deze kaart. Op Meisje Eigenwijsje vind je meer slimme manieren om geld te besparen tijdens een dagje uit met kinderen.

Stadswandeling Hattem met kinderen

Het oude centrum van Hattem is klein en compact. In een paar uur tijd wandel je lang de belangrijkste bezienswaardigheden. Hattem heeft een gezellige markt met leuke terrasjes, een gracht met oude stadsmuren en natuurlijke de oude molen.

stadsmuur hattem

“Wieken gaan draaien”, aldus de kleine reiziger. Ze is dol op molens, de grote witte windmolens langs de snelweg zijn favoriet. Hoezo landschapsvervuiling?

Ik geniet van het slenteren tussen de kleine antieke huizen en de weelderige plantenbakken. Een stadswandeling in Hattem centrum is als een bezoek aan een openluchtmuseum.

Cowde: het lekkerste ijs in omgeving Hattem

Een dagje Hattem met kinderen is niet compleet zonder het eten van een ijsje. En waar kan dat beter dan bij Cowde? Cowde is een boerderij net buiten Hattem. Kinderen kunnen hier naar hartenlust spelen op de trampoline, rijden in een van de (speelgoed)trekkers en kijken bij de poezen en de kalven.

Spelen maakt hongerig en in het kleine boerderijwinkeltjes zijn ijsjes in allerhande smaken te koop. Echt een aanrader!

Praktische tips

Parkeren in Hattem

Wil je gratis parkeren in Hattem? Dat kan in de jachthaven bij de stadspoort. Ook bij de Boni supermarkt kun je gratis parkeren, al heb je daar een parkeerschijf nodig en kun je er maximaal twee uur je auto kwijt. (Dat is lang genoeg voor een bezoek aan het nabijgelegen Anton Pieck Museum en een snelle blik op de molen van Hattem.)

Overnachten bij Hattem met kinderen

Hattem is niet zo groot, je kunt in een dag een stadswandeling maken langs de leukste bezienswaardigheden van Hattem. Wil je een bezoek aan Hattem combineren met de Veluwe of andere leuke plekken in omgeving Hattem? Dan kun je bijvoorbeeld overnachten in Molecaten Park Landgoed Molecaten.

Aan de rand van Hattem centrum kun je overnachten op een leuke woonboot, een fijne uitvalsbasis voor een weekendje weg in Nederland.

Tip: in deze blog vind je meer tips voor een stedentrip met kinderen.