Heidelberg castle illuminations 2024: geschiedenis in licht en vuurwerk

Vanaf de brug kijk ik naar de ondergaande zon. Het koelt langzaam af. Het was een warme zomerdag in september, maar nu wordt het toch wat fris. Gelukkig heb ik een jasje in mijn tas. Hoewel het best al druk is op de brug, weet ik dat ik nog een paar uur moet wachten. Waarop? Op Heidelberg Castle Illuminations, een spectulaire show met licht en vuurwerk.

Heidelberg castle illuminations

Het kasteel van Heidelberg is goed te zien vanaf de brug. Eigenlijk is het kasteel goed te zien vanuit de hele stad. Dit slot zal samen met de oude brug het decor vormen van een spektakel met licht en vuurwerk. Vroeg in de avond stroomt de stad vol met mensen. Iedereen doet zijn best om een goed plekje te bemachtigen. Jong en oud zijn op de been, vooral inwoners van de stad en mensen uit de omgeving.

Tip: hier lees je meer over de bezienswaardigheden van Heidelberg.

Schloss Heidelberg, de parel van de stad

Schloss Heidelberg is een van de beroemdste kasteelruïnes van Duitsland. In de 13de eeuw is begonnen met de bouw van Schloss Heidelberg. Een paar eeuwen later wordt er om het kasteel een fraai park aangelegd. Het wordt een sprookjesachtig verblijf op een heuvel midden in van weelderige tuinen met uitzicht over de stad. Hoe romantisch!

Je zou denken Fransen beter zijn in romantiek dan Duitsers, maar dat geldt niet voor het romantische plaatje wat hoort bij het kasteel. In 1689 werd het Schloss Heidelberg veroverd door de Fransen en in brand gestoken. 

De jaren verstreken. Het kasteel wordt deels hersteld, maar kort daarna weer door bliksem verwoest. Er is geen geld om de brandschade te herstellen, en ook de rest van het slot raakte meer en meer in verval. Er lijkt een eind te komen aan het romantische sprookje. Ruimten die nog een dak bezitten worden ingenomen door arbeiders en vinden zo een nieuwe functie.

Schloss Heidelberg wordt behouden zoals het is. De ruïnes blijven ruïnes en de delen die intact zijn blijven intact. Een bijzondere manier van conservatie.

De geschiedenis nagespeeld in licht en vuurwerk

Drie keer per jaar vindt Heidelberg Castle Illuminations plaats. Een knal, vuurwerk op de berg. Het kasteel wordt rood verlicht, alsof het in brand staat. Meteen daarna verplaats het lichtspektakel naar de oude brug. Daar is meer vuurwerk.

Om stipt 22.15 uur gaan alle lichten rond het kasteel Heidelberg uit. Uit het niks kleurt het kasteel griezelig oranjerood alsof het kasteel in brand staat. Een grootse vuurwerkshow verlicht de kasteelgevel op magische wijze. Tijdens Heidelberg Castle Illuminations wordt drie keer per jaar het dieptepunt in de Duits-Franse betrekkingen herdacht, toen troepen onder veldmaarschalk Ezéchiel de Mélac de stad en haar kasteel verwoestten.

Dat is lang geleden; tegenwoordig geniet iedereen gewoon van de show. Heidelberg Castle Illuminations trekt vele toeristen, maar ook de lokale bevolking trekt uit. Jong en oud verzamelen zich op de bruggen van Heidelberg en langs de oevers van de Neckar. Meer vuurwerk boven de rivier de Neckar roept gelukkiger herinneringen op, zoals het schitterende huwelijk in 1613 van Frederik V van de Palts met de Engelse prinses Elisabeth Stuart.

En dan, nog een knal, en dan is het over. Het hele spektakel duurt maar een kwartier.

Wanneer is Heidelberg castle illuminations 2024

Heidelberg castle illuminations valt meestal in het eerste weekend van juni, het tweede weekend van juli en het eerste weekend van september. De beste locaties om van de kasteelverlichting te genieten: de oevers van de rivier de Neckar, het Nepomuk-terras en de Philosophers’ Walk.

In 2024 vindt Heidelberg Castle Illuminations plaats op 1 juni en 7 september. (Dit jaar is er geen Heidelberg Castle Illuminations in juli.)

Hier lees je meer over Heidelberg Castle Illuminations.