Hluhluwe Imfolozi: mijn favoriete wildpark in Zuid-Adrika

Midden in KwaZulu Natal ligt het Hluhluwe Imfolozi Park. Dit is het oudste national park van Zuid-Afrika. Met een beetje geluk zie je hier de Great Five! Op een koude ochtend maak ik een game drive door Hluhluwe.

Vanuit St Lucia reis ik naar KwaZulu Natal. Het is maar een kort ritje vanaf de kust van Zuid-Afrika, maar ik waan me al snel in een andere wereld. Stiekem vind ik het een beetje spannend. Gaat het me lukken om ’the big five’ te zien in Hluhluwe National Park?

bok hluhluwe

Bushwalk in Hluhluwe National Park

Ik verblijf in Hluhluwe Backpackers aan de rand van het park. Meteen in de avond is er een gratis bushwalk. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Op de afgesproken tijd sta ik klaar – gewapend met camera. Ik ben heel benieuwd wat deze wandeling me gaat brengen.

De wandeling is niet wat ik had voorgesteld: dieren heb ik niet gezien. In plaats daarvan loop een rondje metde boswachter die alles vertelt over bomen, blaadjes en de sterren aan de hemel. Op zich grappig, maar niet echt spectaculair.

safari hluhluwe vogel

Hluhluwe Game Drive in Zuid-Afrika

De volgende ochtend gaat de wekker ver voor zonsopkomst. Het is koud, ik trek zo vele mogelijk kleren aan.

En dan is het tijd voor mijn eerste game drive in Zuid-Afrika! Tegen zonsopkomst kom ik aan in Hluhluwe. Het is nog altijd niet warm. De truc is open aan de zijkant, althans, het plastic tegen de zijkanten laat aardig wat wind door. Gelukkig liggen er een paar dekentjes in de truc.

hluhluwe landschap winter

Vlak na zonsopkomst geniet ik van mijn ontbijt op een van de speciale picknickplekken in het park. Vogels eten de kruimeltjes op, terwijl ik geniet van het magische uitzicht over een rivier. In de verte zie ik verschillende zwijnen, bokjes, impala’s en zebra’s drinken. Het eerste wildlife in Hluhluwe.

Omdat het winter is en weinig regent schijnen de dieren beter zichtbaar te zijn. Ze moeten dichter bij de waterbronnen blijven en kunnen zich minder verschuilen. De bomen hebben immers minder bladeren.

Toch hebben veel dieren zich verscholen voor de kou. Uiteindelijk heb ik het nodige wildlife in Hluhluwe gezien. Soms hebben we zelf een geluk, soms fluistert de chauffeur van een andere truc een locatie in.

Stiekem is dat het voordeel van een georganiseerde Hluhluwe game drive ten opzichte van zelf rijden: je ziet gewoon meer.

Wildlife in Hluhluwe: mijn eerste olifant

De eerste olifant is gaaf! Ineens staat hij daar, midden op de weg. Aan de manier van lopen kun je zien dat hij niet blij is, maar gelukkig heeft hij weinig interesse in de trucs en auto’s die naar hem kijken. Van een gepaste afstand geniet ik van het spektakel.

Later zie ik meer olifanten. Ik zie zelfs een paar jonge olifanten.

Tip: Wist je dat je ook olifanten in Sri Lanka kunt zien?

De adrenaline is nog niet uit mijn lijf verdwenen, of ik zie de volgende beesten al. Ik geniet van bokjes, impala’s en kudu’s. Allen even sierlijk en snel. Zodra ze de truc zien stuiven ze weg. Logisch, het zijn immers wilde dieren.

hluhluwe olifant

The big five in Hluhluwe Wildpark

Plotseling maar ik kennis met een kudde gnoes die de weg oversteken. Wat zijn die dieren groot! Niet voor niks behoren gnoes naar de olifant, leeuw, luipaard, en neushoorn tot de ‘big five’.

Her en der naast de weg liggen kuilen, met daarnaast soms een hoopje zand. Dit blijkt het toilet van de neushoorns te zijn: de beesten zijn zindelijk en doen alleen op bepaalde plekken hun behoefte. En blijkbaar poepen ze niet alleen om te poepen, maar bevat hun ontlasting ook geurstoffen waarmee ze met soortgenoten kunnen communiceren. Zo bevat de poep informatie over het geslacht van het beest, en geeft het soortgenoten informatie wanneer de drol gelegd is.

Gelukkig hoef ik geen poep te bestuderen om neushoorns te zien. De gids ziet er al snel een aantal langs de weg staan.

Ik zie geen leeuwen, en ook de luipaard die normaal in een specifieke boom ligt heeft er even geen zin in.

Tip: Lees meer over Hluhluweh Game Reserve

neushoorn safari

Cheetah Rehabilitation Centre bij Hluhluwe National Park

In Zuid-Afrika komen steeds meer knuffelfarms. Hier kun je met leeuwen en andere katachtige op de foto. Knuffelfarms druisen in tegen het dierenwelzijn. In deze blog vertel ik waarom je niet met leeuwen moet knuffelen.

cheeta rehabilitation centre

Toch zijn er rehabilitatiecentra die wél het beste voor hebben met dieren. Ik bezocht het Cheetah rehabilitatiecentrum in Hluhluwe en heb hier een goed gevoel bij. Hier wordt niet geknuffeld. In plaats daarvan krijg ik een educatieve rondleiding.

Er zijn er verschillende cheetah’s en een aantal lynxen. Prachtige dieren! Sommige zijn echter blind of lopen een beetje mank, en sommige zijn al oud. Het is mooi om te zien dat er mensen zijn die zich over deze dieren ontfermen.

gnoe hluhluwe

Accommodatie in Hluhluweh National Park

Ik slaap in Hluhluwe Backpackers, een relatief eenvoudige accommodatie op ruim twee kilometer van Hluhluwe Imfolozi Park. Het hostel heeft een gemeenschappelijke keuken en barbecue. Er zijn zowel privékamers met eigen badkamer als dorms. Ik kies als enige voor een bed in de dorm. Ik geniet dus van de luxe van een privékamer voor een klein prijsje!

Hluhluweh Backpackers biedt tours aan naar onder andere Hluhluwe Imfolozi Park. Ik ben mijn Hluhluwe Gamedrive in dit hostel geboekt.

Ben je op zoek naar luxere accommodatie in Hluhluwe National Park? Het Cheetah project is gekoppeld aan de Emdoneni Lodge en Spa. 

Tip: Wil je meer parken in Zuid-Afrika zien? Dan mag je Tsitsikamma Nationaal Park langs de zuidkust eigenlijk niet overslaan.