Hoogtepunten van Indonesië

Na ruim 20 jaar reizen naar Indonesië durf ik mezelf een echte Indonesië-kenner te noemen. IkReis is dé reisblog voor inspiratie voor je Indonesië vakantie! In deze blog deel ik mijn hoogtepunten van Indonesië van Sumatra in het westen tot Papua in het oosten.

Tip: In deze blog heb ik een aantal mooie voorbeeldreizen Indonesië samengesteld.

Hoogtepunten van Indonesië: top 3 mooie stranden

Wie aan Indonesië denkt, denk aan witte stranden, een blauwe zee, en wuivende palmen. Ik ben niet iemand die dagen op een strand ligt te bakken, maar ik kan wel intens genieten van het geluid van de golven en een prachtig uitzicht.

1. Rurbas – Papua

Rurbas is een klein eiland, vlakbij Biak in Papua. Het eiland is onbewoond, maar het eiland wordt soms wel als schuilplek voor vissers gebruikt bij slecht weer. Het strand is wit en je kan er prachtig snorkelen.

2. Pulau Weh – Sumatra

Helaas heb ik tijdens mijn bezoek aan Pulau Weh bijna alleen maar regen gehad, maar die ene dag met zon was het eiland prachtig! Geen mensen, alleen wat vissersbootjes, en af en toe een boot met duikers. Het eiland is best primitief, maar dat komt de sfeer alleen maar ten goede.

3. Yeh Gangga – Bali

Yeh Gangga ligt in de provincie Tabanan, vlakbij de beroemde Tanah Lot tempel. Als je ’s ochtends vroeg op staat, zie je hoe de vissers hun dagvangst aan land brengen. Verder kan je er paardrijden en loop je zo van het strand de rijstvelden op.

Helaas kun je door de stroming meestal niet zwemmen bij Yeh Gangga. Hotels in het plaatsje hebben een zwembad.

Doen in Indonesië: top 3 bijzondere duikplekken

De diversiteit van duiken in Indonesië is enorm, hier een paar favorieten.

1. Tulamben/Amed – Bali

Tulamben en Amed op het oosten van Bali zijn redelijk makkelijk toegankelijk tijdens een rondreis op Bali, maar zijn toch (nog) niet overspoeld met toeristen. Je kan er prachtig duiken, en het onderwaterlandschap is zeer divers.

Ik houd van klein grut, en bij Tulamben zag ik voor het eerst een pygmeezeepaardje. Daarnaast zijn er vele soorten kleurrijke slakken (nudibranches) en kun je kleine garnaaltjes en krabbetjes vinden, maar ook mantashrimps.

Daarnaast liggen er verschillende wrakken voor de kust, waaronder het Liberty Wreck bij Tulamben en het Japanes Wreck bij Amed.

2. Raja Ampat – Papua

Raja Ampat stond jaren op mijn bucketlist, en in 2014 was het eindelijk zo ver! Vriendlief en ik gingen een week duiken bij Raja Ampat, zagen héél veel haaien maar ook veel kleine beestjes. Raja Ampat is een van de plakken met de hoogste biodiversiteit, en zelfs na honderd duiken in Indonesië wist ik hier (voor mij) nieuwe beestjes te ontdekken.

3. Alor

Is Raja Ampat net iets te duur voor je? Alor is een goed alternatief voor budgetreizigers.

Ook hier vind je veel bijzondere beesten, en nergens zag ik zulke uitgestrekte koraalvelden als bij Alor. Een absolute aanrader dus.

Hoogtepunten van Indonesië: top 3 bijzondere dieren

Sommige mensen gaan naar Indonesië voor de stranden en de zee. Toch is het ook de moeite de binnenlanden in te trekken om daar op zoek te gaan naar bijzondere dieren.

1. Orang-oetan – Sumatra

Echt, mijn trekking in Ketambe is een van de mooiste dingen die ik ooit heb gedaan. Lopen door de dichte jungle, totdat de gids ineens het nest van een orang-oetan zien. Met jong!

Ik heb wat takken op zij geschoven, ik ben op mijn rug in de jungle gaan liggen, ik negeerde alle kriebelende insecten en ik genoot. Hoewel het in Bukit Lawang makkelijke is om orang-oetans te zien dan in Ketambe, maar juist dat beetje moeite en de spanning of je de apen gaat zien of niet maken de ontmoeting des te specialer.

2. Komodo Varaan – Flores

Aan het eind van de wereld wonen de draken. De varanen zijn te vinden op de eilanden Komodo en Rinca. Ik bezocht Rinca.

3. Kasawari – Java

Ik zag voor het eerst een kasawari in een dierentuin in Yogyakarta. Een vogel die niet kan vliegen en wat weg heeft van een struisvogel. Het lijf is zwart, maar de kop is fel blauw met rood. En dan die poten… Daar kan bij met gemak iemand mee doodschoppen. Echt.

Op Papua lopen deze beesten in het wild rond.

Bezienswaardigheden Indonesië: top 3 mooie vulkanen

Multatuli doopte Indonesië ooit de ‘gordel van smaragd’, maar ‘de gordel van vulkanen’ dekt de lading misschien wel beter: op (bijna) ieder eiland zijn wel één of meerder vulkanen te vinden, daarnaast is er ook vulkanische activiteit op de zeebodem.

1. Rinjani – Lombok

De Rinjani op Lombok is een van de hoogte bergen van Indonesië. Het is mogelijk om de vulkaan in een paar dagen te beklimmen. Helaas heb ik dit nog niet gedaan * zet op bucketlist *.

2. Ijen – Java

Ijen is een vulkaan op het oosten van Java waar nog actief zwavel wordt gemijnd. Tijdens mijn bezoek aan de vulkaan kreeg ik een rondleiding van één van de zwaveldragers. Wat zijn toevallig ontmoetingen toch mooi!

Ook de vulkaan is een plaatje: Een grauw maanlandschap, het contrast van het blauwe kratermeer en het geel van het zwavel wat glimt in de opkomende zon. Het is de moeite waard vroeg op te staan.

3. Kelitmutu – Flores

De Kelimutu-vulkaan op Flores heeft drie kratermeren. Tot zover niks bijzonders, totdat je ziet welke kleuren de kratermeren hebben! Tijdens mijn bezoek zag ik een turquoise, een bruin en een zwart meer. Maar eens in de zoveel tijd wijzigingen de kleuren, dus wat het morgen zal zijn?

Indonesië buiten de gebaande paden: top 3 niet-ontdekte dorpen

Bij deze kort mijn top 3 van speciale dorpen, die toegankelijk zijn voor iedereen die off the beaten trek durft te reizen.

1. Kaliuda, Sumba

Op Sumba liggen veel kleine bijzondere dorpen. Dorpelingen spreken vaak nauwelijks Engels, maar zijn wel heel gastbrij. Met handen en voeten praten ze over de ikat die ze maken, over de bijzondere decoratie van hun huizen (hoorns van een rund) en een enkele keer ook over de vele graftombes die op een prominente plek in het dorp staan. Met name de tombes van Kaliuda spreken me aan.

2. Ke’tu Kisu, Toraja Sulawesi

In het dorp Ke’te Kisa staan een aantal mooie traditionele huizen van de Toraja cultuur. De daken van deze huizen hebben wat weg van een boot.

Hoewel Sumba en Sulawesi totaal niet op elkaar lijken, zijn ook hier de huizen gedecoreerd met runderhoorns. Hoe groter de hoorn en hoe groter het aantal, hoe rijker de bewoner van het huis is.

3. Bena, Flores

Bena is een klein dorp in de buurt van Bajawa op Flores. Je kan er alleen naar toe wanneer je eigen vervoer hebt, maar dat is niet zo moeilijk om te regelen. In het dorp staan huizen van hout en riet netjes op een rijtjes, en in het midden van het dorp liggen de voorouders begraven.