Rondreis Sulawesi: een reis langs de hoogtepunten van het zuiden

Sulawesi is een schitterend eiland in Indonesië met een indrukwekkende cultuur en natuur. In Noord-Sulawesi kun je heerlijk duiken bij Manado en Bunaken. Het hoogtepunt van het zuidelijk deel van Sulawesi is Tana Toraja. In een rondreis van een week kun je Tana Toraja combineren met interessante plekken als Bira en het Tempe Lake.

Mijn rondreis door Sulawesi (Celebes, Indonesië) start in Makassar. In Makassar wacht Kornelius op mij. Deze goedlachste local zal me in ruim een week de belangrijkste bezienswaardigheden van Sulawesi laten zien. Althans, van het zuidelijk deel van het eiland. In deze blog lees je wat te zien en te doen in Sulawesi.

De mooiste route: Sulawesi in 8 dagen

Sulawesi is een groot eiland. Het is niet mogelijk om in 8 dagen het hele eiland te doorkruisen. Ik beperkt me tijdens mijn reis naar Sulawesi tot het zuiden van Sulawesi.

indonesie sulawesi rondreis
Zuid-Sulawesi: 1. Makassar – 2. Bira – 3. Tempe Lake – 4. Tana Toraja

Makassar: van de haven naar Fort Rotterdam

De stad Makassar valt me een beetje tegen. De stad kent niet veel interessante plekken. Makassar is vooral een belangrijke hup als je wilt vliegen naar het oosten van Indonesië (bijvoorbeeld naar West-Papua en de Molukken).

Het hoogtepunt van Makassar is het oude Fort Rotterdam. De naam doet misschien vermoeden dat het een Nederlands fort is, maar niks is minder waar. Wél hebben de Nederlanders het fort grondig verbouwd in de zeventiende eeuw. Het fort bestaat uit verschillende ommuurde gebouwen met daaromheen prachtige tuinen. Een deel van fort Rotterdam is open voor het publiek. Hier worden een lokale gebruiksvoorwerpen als boten en weefgetouwen tentoongesteld, maar ook oude munten.

fort makassar sulawesi rondreis

De oude haven (Paotere) van Makassar is ook een bezoekje waard. In de haven is het een en al bedrijvigheid. Hier liggen veel oude schepen. Bootwerkers halen vrachten koffie, thee en tabak van de boten af.

Aan het eind van de dag plof ik in het zwembad. Ook dát is reizen in Sulawesi.

makassar museum

De adembenemende zuidkust van Sulawesi

Met gids Kornelius ben ik langs de zuidkust van Sulawesi getoerd. Het landschap is zo mooi en afwisselend. Ik geniet van het uitzicht over rijstvelden, de zee en de bergen. Onderweg passeren we plantages met nootmuskaat, rubber en koffie. Het groen van de sawa’s en het blauw van de zee maken me erg

Bij Tana Buri bezoek ik een aantal scheepswerven. De Buginezen bouwen hier Pinini’s ofwel schoeners. Dit zijn traditionele houten boten. Het maken van deze boten is grotendeels handwerk. Een van de vakmannen nodigt me uit om de boot van binnen te bekijken. Natuurlijk wil ik er even in klimmen om ook de binnenkant te bekijken! Schooners kosten enkele tienduizenden euro’s en worden soms zels door Europeanen aangeschaft. Helaas, ik heb het budget niet…

‘s Middags geniet ik van de parelwitte stranden van Bira. Dit is een heerlijke plek aan de zuidoostkust van Sulawesi om te relaxen en van de zonsondergang te genieten.

Je kunt ook duiken in Bira. De mooiste duiken op Sulawesi maak je echter in het noorden. In deze blog lees je meer over duiken in Indonesië.

Tempemeer: een meer vol hyacinten

Vanuit Bira reis ik via Bone verder naar Sengkan aan het Tempemeer. In Bone breng ik een snel bezoek aan het museum van de oude prins. Dit is eigenlijk niet veel meer dan een woonhuis met allemaal rariteiten. Bone is echter een goede stop om te lunchen en even de benen te strekken. De rit van Bira naar Torajaland duurt zo’n zeven uur.

Het Tempemeer is prachtig. Rondom Sengkan liggen vele weverijen waar ikat (enkel en dubbel geweven zijde) gemaakt wordt. Met een bootje vaar ik over het meer naar de drijvende dorpen. Om me heen bloeien de waterhyacinten, hun subtiele geur prikkelt mijn neus. Ik geniet van de tocht over het meer en de wind in mijn haar.

Lees meer over de bezienswaardigheden rondom van het Tempemeer.

strand bira sulawesi

Tana Toraja, Indonesië

Volgens onze gids is Torajaland na Bali de meest bezochte plek van Indonesië. Ik geloof er niks van, er is nauwelijks een toerist te zien. Toch is Torajaland (Tana Toraja) een hoogtepunt van mijn Sulawesi reis.

De dood neemt een belangrijke plek in in het leven van de Toraja. De overledene wordt gebalsemd en ‘leeft’ soms nog maanden of zelfs jaren in het huis van zijn familie. Daarna wordt hij definitief begraven. Zo’n begrafenis is een hele happening met soms wel honderden gasten. Ik word uitgenodigd op een begrafenis. De Toraja zijn trots op hun cultuur en laten hun begrafenissen graag zien. Het klinkt raar, maar dit is echt iets wat je moet doen in Sulawesi.

De belangrijkste bezienswaardigheden in Sulawesi staan in het teken van de dood. In Lemo en Suaya zijn belangrijke rotsgraven met zogeheten Tautau poppen. Er is een babyboom in Kabira en op veel plekken zijn huizen versierd met schedels van waterbuffels én mensen.

In deze blog lees je meer over de begrafenisceremonies van Torajaland.

torajaland rondreis indonesie

Reizen naar Sulawesi

Vliegen naar Sulawesi

Sulawesi heeft twee internationale luchthavens. In het zuiden van het eiland ligt Makassar en in het noorden ligt Manado. Vanuit Nederland kun je vliegen naar Sulawesi met een overstap in bijvoorbeeld Singapore of Jakarta.

Er gaan vluchten tussen verschillende steden in Sulawesi. Zo kun je bijvoorbeeld direct van Makassar naar Rantapao in Toraland vliegen.

vervoer sulawesi indonesie

Vervoer op Sulawesi

Ik reis acht dagen door Sulawesi in een auto met privéchaufeur en gids. Dat is fijn, want een local kan je alles vertellen over de bezienswaardigheden in Sulawesi, de cultuur en gewoonten. Zonder gids had ik niet makkelijk een begrafenis in Torajaland kunnen bijwonen, wat toch het hoogtepunt was van mijn Sulawesi reis.

Tussen de grotere steden rijden er bussen op Sulawesi, maar deze zijn vrij traag en rijden niet frequent. Wanneer je de meer afgelegen bezienswaardigheden van Sulawesi wilt zien, zul je ter plekke vervoer moeten regelen.

haven makassar sulawesi

Natuurlijk kun je in Sulawesi op verschillende plekken een scooter huren – net als bijna overal in Indonesië. Houd er rekening mee dat je voor het huren van een scooter officieel een motorrijbewijs moet hebben. Indonesische scooters zijn namelijk voor de Nederlandse wet (lichte) schakelmotoren.

Tip: In deze blog vind je meer leuke routes in Indonesië (verder dan Java en Bali).