Tromso in de winter: husky’s en walvissen

De stad Tromso ligt in het noorden van Noorwegen. Tromso heeft al eeuwen de bijnaam ‘Parijs van het noorden’. Met één groot verschil: Tromso in de winter is koud en donker. Laat je hier vooral niet door afschrikken, de prachtige omgeving van Tromso maakt dat je de kou snel vergeet.

Toch besluit ik om Tromso in december te bezoeken. Dit keer ben ik niet zo geïnteresseerd in de bezienswaardigheden van Tromso. Noord Noorwegen is namelijk zeer geschikt voor toffe outdoor activiteiten. Wat te doen in Tromso in de winter? Ik kies voor een toffe huskytocht en een walvisexcursie. Wanneer de adrenaline door mijn lijf giert vergeet ik subiet de kou. 

Dit is mijn route door Noorwegen in de winter.

Met de Hurtigruten naar Tromso, Noorwegen

De scheepstoeter doorbreekt de stilte. Om me heen verschijnen lampjes die de wit besneeuwde bergen in de verte sprookjesachtig verlichten. Overal is het donker, de zon komt hier niet op in deze tijd van het jaar. Hallo Tromso, ik ben terug in de bewoonde wereld na een nacht en een dag op de Hutrigruten.

Wil je verder naar het noorden naar de Noordkaap? Dat kan met de hurtigruten óf met de auto. Blogger Antonette reed met eigen auto naar de Noordkaap vanuit Nederland!

Doen in Tromso in de winter: walvissen kijken in Noorwegen

Het noorden van Noorwegen is populair vanwege het noorderlicht. Noorwegen is echter ook een van de beste plekken om walvissen te spotten. Langs de kust leven potvissen, orka’s, bultruggen, grienden en dolfijnen. Maar hoe, waar en wanneer kan je walvissen en orca’s in Noorwegen bekijken?

In de wintermaanden trekken mannelijke bultruggen (humpback whales) naar de baaien bij Tromso. De beste tijd om walvissen in Tromso te zien zijn de maanden december en januari. Ook in de maanden ervoor en erna worden er walvissafari’s aangeboden – dit hangt af van het moment dat de Tromso walvissen zich laten zien.

Walvissen spotten in Noorwegen brengt je op een diervriendelijke manier bij de grootste zoogdieren ter wereld. Je kunt kiezen voor een walvissafari vanuit Tromso met een oude vissersboot of voor een excursie met een RIB (rigid inflatable boot). Ik zie het niet zitten om een paar uur in de vrieskoude op een opblaasboot te zitten. Achteraf ben ik erg blij met mijn keus. Hoewel je je kunt kleden tegen extreme kou had ik niet graag een paar uur in de regen in een opblaasboot willen zitten.

Springende walvissen

In alle vroegte verlaat ik de kleine haven van Tromso. Na een tijdje stopt het geronk van de motor en dobberen we door de eerste baai. Al snel is de eerste walvisstaart gespot in de verte. Wat gaaaaf! Terwijl de boot langzaam dichterbij dobbert zoekt iedereen een plekje op het voordek. Wat zijn walvissen toch mooi en gracieus.

Binnen een afstand van 50 meter mag er niet gevaren worden op de motor opdat walvissen niet geraakt worden door de draaiende schroef. Dat neemt niet weg dat de walvissen zelf dichterbij komen, en er ineens een staart of een stuk rug opduikt vlak naast de boot.

Dan varen we verder, op naar de tweede baai. We zijn niet meer enige boot, het kijken walvissen in Tromso is een populaire excursie. De boten liggen ver uit elkaar dus we hebben beslist geen last van ‘de concurrent’.

In deze blog lees je meer over walvissen spotten in Tromso.

Het zien van een staart van een walvis is natuurlijk al bijzonder, maar het mooiste is natuurlijk wanneer de vissen uit het water springen en in de lucht gaan tollen. Dit voortplantingsgedrag zullen mannetjes echter niet snel aan elkaar tonen, maar we zien wel verschillende keren de koppen van de walvissen boven het wateroppervlakte uitschieten.

Hoewel ik mijn camera bescherm met een regenhoes begint deze na enige tijd toch te haperen. Ik leg de camera in de kombuis te drogen en geniet nog even van het schouwspel.

Boek hier je Tromso walvissafari. Reis je naar Tromso in de zomer? De kans op walvissen is dan zeer klein, je kunt dan beter een excursie boeken vanuit Andenes. 

Bijzondere polaire stratosferische wolken

Tijdens mijn kerstvakantie in Noorwegen komt de zon in Tromso niet boven de horizon. Toch zie ik ineens het licht: boven de horizon glimt iets als parelmoer. Het ‘iets’ beweegt en de kleuren bewegen mee. Boven me danst een rare lichtgevende vlek in het blauw van de schemering. Ik vraag de chauffeur om even te stoppen zodat ik een foto kan maken.

Het blijkt dat ‘het licht’ een polaire stratosferische wolk is. De wolken bestaan uit ijskristallen in de stratosfeer op een hoogte van 15-25 km. Deze wolken zijn niet vaak te zien op het noordelijk halfrond, al zijn ze soms wel zichtbaar (en groter) bij Antartica. Ik heb dus heel veel geluk om na het noorderlicht in Bodo ook dit bijzondere natuurverschijnsel te zien!

Huskytocht in Noorwegen

De volgende ochtend maak ik een hyskytocht vanuit Tromso. Ik heb een pech met het weer: de temperatuur ligt al een paar dagen net boven het vriespunt. Dat is heel uitzonderlijk, het klimaat in Noorwegen maakt dat het meestal vriest in de kerstvakantie. Door het ‘warme’ weer is de sneeuw in de omgeving van Tromso van slechte kwaliteit. Gelukkig is het toch mogelijk een huskysafari te maken.

Als pup begint de looptraining al. De jonge honden hoeven natuurlijk nog geen slee voort te trekken, wel moeten ze wennen aan mensen. Ik neem een kijkje in de kennel, de jonge honden snuffelen even aan mijn hand en daarna word ik genegeerd.

Huskyhonden zijn geen huisdieren. Ze worden niet opgeleid als knuffel, maar als werkhond. Wanneer de honden oud genoeg zijn mogen ze rennen voor de slee. Er worden vier tot zes honden ingespannen voor de slee. De eerste keren rennen de jonge dieren als extra mee. Daarna krijgen ze meer en meer ‘verantwoordelijkheid’. Het welzijn van de husky’s is erg belangrijk. Hoewel de honden staan te springen (letterlijk!) om te rennen en de slee te trekken, worden er ook rustdagen ingeroosterd.

Na een rondleiding langs de pups begint het echte werk. Ik krijg snowboots en waterdichte kleding. In eerste instantie vraag ik me af waarom dit nodig is, ik heb immers een skibroek en snowboots aan, maar al snel ben ik blij met de geleende spullen. Ik zak al snel tot mijn knieën (!) in het smeltwater. Zo koud….

Op de slede krijg ik een rendiervacht, en het klotsende water in mijn schoenen warmt langzaam op door mijn lichaamswarmte. De huskytocht voert me door de besneeuwde heuvels, langs bevroren meren en aan het eind van de rit heb ik een mooi uitzicht over de lichtjes van Tromso in de verte. Deze tocht is een van de hoogtepunten van Noorwegen in de winter. 

Bij GetYourGuide kun je eenvoudig een huskytocht boeken.

Tip: ik zou voor de zekerheid droge sokken meenemen. Vreemd genoeg worden er in het souvenirwinkeltje op het terrein alleen shawls, handschoenen en mutsen verkocht. 

Overnachten in Tromso met een rooftop jacuzzi 

Vanaf de havan van Tromso sta ik binnen een paar minuten in mijn hotel. Ik overnacht in het Clarion Collection Hotel Aurora. De kamer is niet groot, maar wel van alle gemakken voorzien. Ik gooi de inhoud van mijn rugzak op bed en wissel mijn warme kleren om voor mijn bikini. Zat die niet ergens onderin?

Enigszins opgewonden loop ik naar het dak van het hotel. Even slaat de twijfel toe. Dan open ik de deur en stap ik in mijn bikini naar buiten. De aangevroren sneeuw knispert tussen mijn blote voeten, maar gelukkig hoef ik niet ver door de vrieskoude. Een warme rooftop jacuzzi wacht op mij. Hoe gaaf is dat !?! Terwijl ik lig te bubbelen dwarrelen er verse sneeuwvlokken door de duisternis.

Na lekker gebadderd te hebben met uitzicht over de stad Tromso snel ik het hotel weer in, op naar de sauna. Heerlijk! De fitnessapparatuur laat ik even links liggen.

En alsof dat niet genoeg is, wacht mij beneden in de eetzaal van het hotel de volgende verrassing: je kan zelf wafels bakken en opeten. Verser kan het niet. Goedkoop reizen in Noorwegen in de winter lijkt een onmogelijke opgave. Eten en accommodatie is gewoon duur. Hoe fijn is het dan dat ontbijt, warme dranken, fruit en wafels bij de hotelprijs in zitten?

Ik heb besloten om niet in Tromso te blijven maar de omgeving van de stad te verkennen. Wil je meer zien van de stad? Bekijk dan deze reisgids van Tromso.

Oud en nieuw in Noorwegen

Kerst in Noorwegen is saai, alles is dicht. Sommige restaurants en autoverhuurbedrijven blijven zelfs de hele kerstvakantie dicht. Toch heb ik mooie herinneringen aan Oud en Nieuw in Noorwegen.

Ik besluit het nieuwe jaar in te luiden op het dak van het hotel. Ik ben niet de enige. Het vuurwerk reflecteert in het water van de haven. De scheepstoeters luiden het nieuwe jaar in, dit is beter dan strijkers en duizendklappers. Hoewel ik normaal heel nuchter ben, pink ik even traantje weg. Tromso is een bijzondere plek om het nieuwe jaar in de luiden. 

Wil je nóg verder naar het noorden reizen? Zo’n 1000 kilometer ten noorden van Tromso ligt Spitsbergen. Op deze eilandengroep kun je genieten van de fascinerende schoonheid van de Noordpool. Op Wereldreizigers vind je veel tips voor Spitsbergen