De Gouden Cirkel IJsland: watervallen en geisers

Een dagtocht door de Gouden Cirkel is een van de bekendste en mooiste routes in IJsland. Onderweg passeer je spectaculaire landschappen, meren, watervallen en geisers. Zelfs bij een kort verblijf in IJsland is dit een must do. Ik bezocht het gebied twee keer in de winter. Ik kan niet anders dan concluderen: de Gouden Cirkel is een van de mooiste plekken van IJsland!

ijsland waterval gouden cirkel

De Gouden Cirkel noemt men ook wel Gouden Driehoek IJsland of Golden Cirkel IJsland. Zelf rijden met een gehuurde auto is dé manier om het gebied te bezoeken. De wegen zijn goed begaanbaar, ook in de winter. Ga je liever voor het comfort van een excursie vanuit Reykjavik? Met deze tour bezoek je de meeste hoogtepunten.

In deze blog deel ik mijn tips voor een bezoek aan de Gouden Cirkel IJsland. De belangrijkste bezienswaardigheden van de Gouden Cirkel vind je terug op de kaart hieronder. 

golden circle route ijsland kaart
1. Thingvellir National Park – 2+ 3. Geysir en Strokur – 4. Gullfoss – 5. Kaldarhofdi – 6. Skalholti – 7. Kerið – 8. Hveragerdi – 9. Selfoss

Thingvellir National Park: waar continenten samenkomen

In het nationale park Thingvellir ligt op een unieke geologische- en historische plek. Hier schuiven de Europese en de Amerikaanse tektonische platen langs elkaar. Het schuiven van die platen leidt tot geothermische activiteit, hierdoor zijn er in IJsland warme bronnen en vulkanen. De kloof wordt elk jaar een stukje breder, het westen en oosten van IJsland drijven ieder jaar twee centimeter van elkaar af.

Wist je dat je kunt duiken in deze kloof?

thingviller national park ijsland

Tussen de platen ligt een meertje. Langs dit meertje lopen verschillende kloven en scheuren in de aarde. Zo hier en daar kabbelt een waterval.

Bij een bezoek aan de Gouden Cirkel in de winter kunnen sommige wandelpaden afgesloten zijn.

In het jaar 930 werd in Thingvellir de eerste volksvertegenwoordiging georganiseerd. Deze volksvertegenwoordiging is het eerste voorbeeld van een moderne democratie. Uit alle uithoeken van het land kwamen de mannen en vrouwen naar Thingvellir, waar tevens recht gesproken werd. Dieven en moordenaars kregen hier hun straffen opgelegd. Nabestaanden of slachtoffers moesten toezien op de uitvoer van de straf. Wanneer bijvoorbeeld een moordenaar probeerde onder zijn straf uit te komen, mocht de familie van de vermoorde persoon de moordenaar doden. Uiteraard leidde dit soms tot verwarring, want wie doodt nu wie en waarom? Dit is in veel IJslandse sages terug te vinden.

Een bezoek aan Thingvellir National Park is gratis. Je betaalt voor het parkeren van de auto. 

Kaldarhofdi: een onbekende parel

Tijdens mijn dagtocht door de Gouden Cirkel stuit ik op Kaldarhofdi. Midden in het ruige IJslandse landschap ligt een schitterend meer. Zomaar, ineens. Ik denk niet lang na en zet de huurauto aan de kant. Ik stap uit voor een korte wandeling. Ik voel de koude wind in mijn gezicht en hoor het geluid van krakend en kruiend ijs.

Ik ben even alleen, weg van alle toeristen. Ik geniet van de stilte en de rust.

Geisers IJsland: Geysir en Strokur

Ik vervolg mijn dagtocht door de Gouden Cirkel en ga naar het gebied van actieve geisers. Ik bezoek de Geysir en de Strokur, de twee meest indrukwekkende geisers van het land.

geysir ijsland geiser

Geysir betekent in het IJslands ‘spuiten’ of ‘opborrelen’, en dat is eigenlijk precies wat een IJslandse geiser doet! Geysir zelf is eigenlijk niet nog echt actief, en we zien deze geiser dan ook niet spuiten. Maar naar het schijnt kan kokend water uit deze geiser 60 meter de lucht in gespoten worden.

De Stokur spuit gemiddeld eens in de tien minuten. Het is fascinerend om te staren naar een gat in de grond waar water borrelt. En dan ineens ontstaat er een soort van bolletje op het water, en spuit het water ineens omhoog! Maar voor die tijd eerst een aantal keer loos alarm, de natuur laat zich niet voorspellen.

Toegang en parkeren bij de geisers is gratis.

De Gullfoss waterval: een van de mooiste watervallen van IJsland

Na de lunch bezoeken we de Gullfoss, één van de bekendste watervallen van IJsland. Het water van de Hvítá rivier stort hier in verschillende stappen zo’n 30 meter naar beneden door de basaltlagen. Wanneer het zonnetje schijnt, ontstaan er in deze waterval prachtige regenbogen. Langs de randen van de waterval is het water zo hier en daar bevroren, maar het grootste deel van de waterval is helaas gewoon een echte waterval.

Er loopt een pad naar de waterval toe, maar helaas is dat in deze tijd van het jaar gesloten.

Tip: In deze blog vind je een overzicht van de mooiste watervallen van IJsland,

landschap ijsalnd winter

De kerk van Skalholti

Na al die prachtige landschappen en de overweldigende natuur stop ik bij een kerkje, de Skálholtdómkirkja. Deze kerk wordt ook wel  Skalholti Cathedral genoemd. Gedurende acht eeuwen dit een van de belangrijkste plekken in IJsland. Hier is een 1056 de eerste officiële IJslandse school gestart. Tot de achttiende eeuw was Skalholti een vooraanstaand cultureel en politiek centrum.

Het oude klooster en de school staan niet meer op hun plek. Naast de kerk liggen enkel resten van het oude klooster.

Kerið ijsland: dansen op de vulkaan

Je vindt ze langs de Golden Cirkel Route IJsland: geisers en vulkanen. Na de watervallen en geisers stop ik aan het eind van de dag bij Kerið, een vulkanisch kratermeer in Grimnes. Het meer is grotendeels bevroren in de winter. 

kerid vulkaan ijsland

Accommodatie in de Gouden Cirkel

In de Gouden Cirkel zijn verschillende hotels te vinden, vooral in de hogere prijsklassen. Ik kies voor een goedkopere accommodatie. Ik slaap net ten zuiden van de Gouden Cirkel.

Overnachten in Hveragerdi, IJsland

Het stadje Hveragerdi is gebouwd tussen de warme bronnen, en een aantal daarvan ligt letterlijk midden in de stad. De vulkanische activiteit van IJsland wordt gebruikt voor stadsverwarming en als warmwatervoorziening voor de douche. Sommige mensen (en sommige hotels) hebben daarnaast een hottub in de tuin. Dit is een soort jacuzzi zonder bubbels. En terwijl je buiten geniet van het warme water, kijk je uit over de bergen en de sneeuw. Met een beetje geluk zie je het noorderlicht.

Hier vind je accommodatie in Hveragerdi.

Overnachten in Selfoss

Het stadje Selfoss is een fijne uitvalsbasis voor een dagtrip naar de Gouden Cirkel. Er zijn verschillende supermarkten, tankstations en restaurantjes.

Ik overnacht in Guesthouse Garun Skolavellir, een van mijn favoriete plekjes in IJsland. De kamer is erg ruim en mijn privé badkamer is van alle gemakken voorzien. De kamer heeft zelfs een klein balkon met een zitje. Naast de receptie ligt een ruime keuken (met koelkast) waar gasten gebruik van kunnen maken. Alles is aanwezig om zelf te koken!

Als kers op de taart kun je iedere avond genieten van de hottub in de tuin.

De accommodatie ligt op ruim een uur rijden van het vliegveld. Ideaal voor de eerste nachten!

Praktische tips voor een dagtocht door de Gouden Cirkel

  • Een rondje van Selfoss langs deze bezienswaardigheden in de Gouden Cirkel is ongeveer 200 kilometer
  • Een auto met 4WD is niet nodig, ook niet tijdens een dagtocht door de Gouden Cirkel in de winter
  • Heb je ijsijzers? Neem ze mee! Sommige paden zijn glad in de winter
  • Je kunt ook een excursie naar de Gouden Cirkel boeken in Reykjavik
  • Bij het Thingvellir tourist information centre kun je lunchen met pizza, soep en broodjes
  • Tijd over? Geniet van een warm bad in Secret Lagoon