Indonesië voor beginners: 10 tips & trics

Stel je wilt voor de eerste keer backpacken in Indonesië of Azië. Hoe pak je het aan? Waar moet je beginnen? Ik deel een handboek voor een reis naar Indonesië voor beginners! Na het lezen van deze tien tips voor Indonesië voor beginners haal je het maximale uit je reis en kom je niet voor ongewenste verrassingen te staan. 

Ben je al eens in Indonesië geweest? Deze blog met tips voor Indonesië voor beginners is een feest van herkenning!

Waarom Indonesië voor beginners?

Twijfel je nog of Indonesië wat voor je is? Stop met twijfelen en ga er voor.

Als je voor het eerst gaat backpacken in Azië, ligt er een wereld voor je open. Veel backpackers kiezen voor een reis naar Indonesië, Thailand of Vietnam. Indonesië is mijn persoonlijke favoriet, IkReis is niet voor niks een van de meest uitgebreide blogs met informatie over Indonesië!

Indonesië is veelzijdig, goedkoop, de mensen zijn meestal behulpzaam en het eten smaakt voortreffelijk. Genoeg redenen dus om een reis te boeken.

1.  Mister, you follow me. Mister!?! Trap er niet in

Een klassieke beginnersfout: bij de eerste keer Indonesië weet je nog niet wat je kan verwachten. Een groepsreis is dan heel verleidelijk. Accommodatie, vervoer en entreegelden zijn geregeld voor een prijs waar je nauwelijks een paar weken voor naar Frankrijk kan.

Ondertussen hobbel je achter een gids aan, bus in, bus uit. Het landschap en de mensen gaan langs je voorbij. Tijdens de laatste dagen plof je op een strand en vraag je je af wat je allemaal hebt gedaan.

Zonde! In Indonesië kun je prima zelf op stap. En vliegticket en losse excursies zijn zo geboekt.

2. Vliegen naar Indonesië

Goed, de keus is gevallen op zelfstandig reizen door Indonesië. En nu?

Vliegen naar Jakarta is meestal de goedkoopste optie, maar vaak is het handiger om een open jaw ticket te boeken. Je vliegt dan heen op Jakarta en terug vanuit Bali. Handig! Binnenlandse vluchten voor Indonesië kun je makkelijk ter plekke regelen.

3. Indonesië is groter dan Europa

Indonesië is groot genoeg om je er meerdere maanden te vermaken. De beschikbare tijd bepaalt de route.

Java en Bali hebben tempels. Sumatra heeft orang-oetans in de jungle. Raja Ampat heeft een prachtig onderwaterleven. Lombok en Flores zijn authentiek.

Tip: Zoek je suggesties voor Indonesië in drie weken? Lees dan snel verder op deze blog met de leukste routes door Indonesië!

4. Pelan-pelan, reis niet te snel

Maak niet de klassieke beginnersfout: reis niet te snel. Pelan-pelan.

Het is verleidelijk om veel bezienswaardigheden te willen zien in een korte tijd. Om alle hotels en excursies al voor vertrek vast te leggen. Niet doen! Indonesiërs kennen de uitdrukking ‘jam karet’, de elastieken tijd. Vaak duren dingen langer dan gepland, zeker onderweg. Niemand reist naar de andere kant van de wereld om alleen bussen van binnen te zien.

Indonesië is dé plek voor bijzondere ontmoetingen en bijzondere verborgen plekjes.

geld indonesie

5. Money, money, money: budget in Indonesië

Budgetreizigers kunnen zich in Indonesië prima redden voor 25 euro per persoon per dag. Dit is de prijs voor eenvoudige (privé)kamer met koud water en fan, street food en non-alcoholische drankjes. Voor luxe als warm water, airco en af en toe een excursie mag je 50-60 euro neertellen.

The sky is the limit. Als je een week gaat duiken en verblijft in een luxe resort met infinity pool, dan zal de reis een stuk duurder uitpakken.

Tip: Reis je naar Bali? Op mijn blog Het Andere Bali beantwoord ik een aantal veelgestelde vragen over Bali.

6. Transport mister? TRANSPORT!

Stiekem zijn ze een beetje irritant, die mannetjes van de taxi doe je naroepen. Gelukkig raken Grab, Uber en GoJek steeds meer ingeburgerd. Geen gedoe met taxi’s op straat, geen onderhandelingen over de prijs, maar vervoer on demand. Altijd. Wanneer jij wil.

Je hoeft niet te verdwalen. Al is het avontuur van verdwalen soms best fijn.

7. Blijven lachen!

Indonesiërs leiden niet graag gezichtsverlies en ze verkopen geen nee. Weet een Javaan de weg niet? Dan stuurt hij je zo de verkeerde kant op. Vraag meerdere keren de weg als je het even niet meer weet. (Of zet offline navigatie op je telefoon.)

Lig je net even op het strand van Kuta, komt die irritante masseuse wéér naar je toe. Het liefst zou je de kunstnagels van haar hand afrukken en de massageolie in zee gooien. Doe het niet: zeg ferm ‘nee’ (tidak) maar blijf vriendelijk lachen.

8. Eten in Indonesië. Jangan pedas

Indonesiërs houden wel van een beetje spicy. Ontbijt in bananenblad, mango salade, overal zit sambal of hete peper bij. Lachen, gieren, brullen – al lopen de tranen vooral over je wangen omdat je bek in de fik staat.

Leuk die potjes met kruiden op tafel, soms kun je ze beter later staan. Leuk ter decoratie en niet meer. Zelfs in de zoete sojasaus drijven soms rode stukjes. Inderdaad, peper.

Tip: ‘Jengan pedas’ is hét toverwoord als je niet van heet eten houdt

9. Het kleinste kamertje

Het is even wennen, zo’n hurktoilet. Maar op een gegeven moment weet je niet beter. Een gat in de grond met ribbels voor je voeten. Een grote bak water met een emmertje in de vorm van een hartje. Een hogedrukspuit.

Westerse toiletten en wc-papier zijn niet overal ingeburgerd. Zeker onderweg niet. Doe je ding in het gat in de grond. Vul het hartjes emmertje met water. Laat het water langs je onderlichaam lopen en wrijf je zaakje eventueel schoon met je linkerhand. Klaar!

10. Gebruik NIET je linkerhand

Zie punt 9. Do I need to say more? Je linkerhand is voor toiletbezoek, dus niet om te eten, geld te geven of fruit aan te pakken. Dat is zeer onbeleefd en kun je daarom beter niet doen.

Checklist

Deze blog over Indonesië voor beginners is met een grote knipoog geschreven. Toch wil ik afsluiten met een serieuze noot.

Wat moet je regelen als je naar Indonesië reist? Op Het Andere Bali vind je een handige checklist voor de juiste papieren en documenten.

checklist bali