Jardin: het leukste dorp van Colombia

Jardin is een leuk koffiedorp in Colombia. Jardin ligt relatief dicht bij Medellin en is daarom erg in trek bij lokale toeristen. Internationale reizigers weten Jardin nog niet te vinden, waardoor het dorp met zijn kleurrijke huizen, smalle straten en een gezellig plein een authentieke uitstraling heeft.

Als je het mij vraagt is Jardin een van de mooiste plekken in Colombia. Ik blijf bijna aan week hangen in Jardin. In deze blog deel vertel ik wat te doen in Jardin en deel ik mijn favoriete plekken en bezienswaardigheden.

Jardin bezienswaardigheden: Centro Historico

Jardin ligt ten zuiden van Medellin, midden in de natuur – niet vreemd, want ‘Jardin’ is het Spaanse woord is voor tuin’. Jardin wordt omringd met groene bergen, koffieplantages en veel tomaten. Dit maakt Jardin een perfecte uitvalsbasis om te wandelen in Colombia.

Het centrum van Jardin (Centro Historico) is een bonte lappendeken van kleurrijke huizen. Balkons zijn vaak opgesierd met bloeiende planten, waardoor je soms in een openluchtmuseum waant.

Parque Principal is het lokale plein van Jardin. Aan dit plein ligt natuurlijk de kerk, maar ook een groot aantal terrassen met houten stoelen in alle kleuren van de regenboog. Hier kun je voor 1000 pesos (nog geen 20 cent) voortreffelijke koffie drinken. In de avond vinden de verkopers hun weg naar Parque Principal en kun je er goedkoop street food eten.

De kerk van Jardin, Basilica of the Immaculate Conception, schijnt een van de mooiste kerken van Colombia zijn. Deze religieuze bezienswaardigheden is daarom zeker een bezoek waard.

Overnachten op Finca Carrizalis

Ik besluit om niet IN de dorp te overnachten (op de laatste nacht na), maar erbuiten. Mijn oog valt op Finca Carrizalis op 20-30 minuten rijden vanaf Jardin. In een Jeep hobbel ik naar de finca. De weg is steil en hoe hoger ik kom, hoe mooier de uitzichten worden. Bij Finca Carrizalis kan ik mijn ogen niet geloven: wat een prachtige vistas over de bergen en koffieplantages van Jardin!

Reis je door Colombia met kinderen? Finca Carrzalis is ideaal voor gezinnen, omdat er ook geschakelde slaapkamers zijn. Kleine gasten mogen assisteren bij het voeren van de paarden en toekijken bij het melken van de koe. 

Een koffietour in Colombia

Colombia is een van de grootste koffieproducenten ter wereld. De Koffieregio (Zona Cafetera) en de koffiecultuurlandschappen van Colombia staan zelfs op de werelderfgoedlijst van Unesco. Hoewel Jardin niet in Zona Cafetera ligt, vind je hier een aantal van de mooiste koffieplantages van Colombia.

Zelfs als je niet van koffie houdt (zoals ik!) is het een aanrader om een koffietour in Colombia te boeken. Finca Carrizalis organiseert koffietours voor Airbnb-gasten, maar ook voor daggasten uit Jardin of Medellin. Samen met Jaime loop ik door de plantages en mag ik rijpe bessen plukken en in mijn mandje verzamelen. Dat valt nog niet mee: de meeste bessen zijn nog groen.

Wanneer de rode koffiebessen van hun harde schil worden ontdaan, worden de koffiebonen zichtbaar. Je kunt hiervan nog geen koffie zetten, de bonen moeten eerst fermenteren, drogen en worden gebrand. 

Kabelbaan La Garrucha

Het kleine Jardin heeft twee kabelbanen. De nieuwe kabelbaan (Cable Aereo) gaat van Calle 8 naar Mirrador Cristo Rey. De oude kabelbaan vertrekt vanaf het eind van de Calle 12.

Een ritje met de oude kabelbaan (La Garrucha) is iets wat je absoluut moet doen in Jardin. De kabelbaan is niet veel meer dan een houten kist om bewoners van het centrum naar hun woningen in de bergen te brengen. Wanneer het gevaarte zich met veel gekraak in beweging zet, moet ik echt even slikken. Aan de andere kant: locals doen dit ieder dag, het is vast veilig (toch?).

Vanaf de bovenkant van de kabelbaan lopen twee wandelroutes naar het centrum De korte wandelroute naar het centrale plein duurt ongeveer 20 minuten, deze loopt vlak langs Reserva Natural Jardin de Rocas (zie hieronder). De lange route duurt ongeveer een uur, deze voert langs de Cascade del Amor, een mooie waterval net buiten Jardin.

Tip: bij harde regen kun je beter niet voor de korte wandelroute kiezen, het smalle pad heeft dan meer weg van een snelstromend riviertje. Ik spreek uit ervaring, het water gutste zo mijn schoenen in. 

Cueva del Esplendor: een waterval in een grot

Als je van wandelen en van watervallen houdt, is een bezoek aan de Cascada La Escalera een populaire activiteit. Deze waterval ligt op een klein uur lopen vanaf Jardin.

Een andere mooie waterval in Jardin is de Cueva del Esplendor, een magische waterval verscholen in een grot in de bergen. Deze bezienswaardigheid in Jardin ligt wat verder weg van het dorp. 

Vanuit Finca Carrizalis is het ongeveer 7 kilometer lopen naar de waterval. Het eerste deel van de wandeling voert over een onverharde bergweg met nauwelijks verkeer. Het is een prachtige route met weidse uitzichten langs weilanden met koeien en velden met tomaten. Vlak bij de waterval ligt een Finca waar je een entreeticket moet kopen (COP 20.000, inclusief een glas limonade). Van hieruit moet je verplicht met een gids verder.

Het laatste deel van de wandeling duurt ongeveer een half uur en gaat door de jungle. Wanneer het veel geregend heeft, is het steile pad erg glad. Gelukkig zijn er touwleuningen om je aan vast te houden. Er lopen ook touwen om de rivier over te steken. 

Cueva del Esplendor is bijzonder om te zien. De rotswanden zijn begroeid met mossen en zonnestralen vormen kleine regenbogen. Het grootste deel van de watermassa gaat echter niet langs de rotswand, maar stort een grot in. Hier is een kleine poel waar je kunt zwemmen. Ik vind het water te koud.

Doe-het-zelf wandelroute Cueva Esplendor

  • Loop of neem een jeep naar de toegangspoort van de waterval. Deze vind je hier. Wanneer de weg stopt volgens Google Maps stuit je op een groot oranje hek waar je door moet. 
  • Van de poort naar de Finca bij de waterval is ongeveer drie kilometer lopen. Er is maar één weg zonder afslagen, je zult niet verdwalen tijdens deze wandeling in Jardin. Bij de Finca koop je een kaartje (COP 20.000)
  • In 20-30 minuten loop je met gids van de Finca naar de waterval. Het pad kan glibberig zijn, ik was heel blij met mijn wandelschoenen

Excursie naar Cueva Esplendor

Ik liep zelf naar de waterval, maar je kunt ook een tour boeken via Instagram. De prijs is ongeveer COP 70.000 inclusief entree en een snack.

Paardrijden in Jardin

Jeeps én paarden zijn populaire vervoersmiddelen in Jardin. Tot mijn grote verbazing gaan mannen zelfs te paard naar de kroeg.

Op verschillende plekken in Jardin kun je een paardrijtour boeken. Soms is het zelfs mogelijk om paardrijden te combineren met een waterval of koffieplantage.

Ik kies voor een paardrijtour door de bergen van Jardin. Deze excursie is ook geschikt voor onervaren ruiters en kinderen.

Bezienswaardigheden Jardin: Reserva Natural Jardin de Rocas

Jardin is misschien wel dé plek om vogels te spotten in Colombia. Aan de rand van het dorp ligt het kleine Reserva Natural Jardin de Rocas. Dit natuurreservaat is eigenlijk de (zeer ruime) tuin van een privéwoning en is daarom maar een paar uur per dag geopend.

In de bloemrijke tuin is een aantal vogelkijkhutten gebouwd. Ik zag onder andere de Cock of the Rock (rode rotshaan) met zijn unieke bobbelkuif en de rode tiran. Omdat de vogels enigszins aan mensen zijn gewend, laten ze zich vrij makkelijk zien en fotograferen.

Geniet van het uitzicht en van authentiek Colombia

In Maps.me staan verschillende wandelroutes rondom Jardin. Het is een aanrader om naar boven te klimmen en van de uitzichten te genieten. Onderweg zie je het authentieke Colombia: de koeien in de weide, het oogsten van de tomaten of het bewerken van suikerriet.

Ik heb genoten van Jardin!

Reizen naar Jardin

Vanuit Medellin

Je kunt de bezienswaardigheden van Jardin makkelijk bezoeken vanuit Medellin (al raad ik het af om het als dagtrip te doen).

De bus van Medellin naar Jardin vertrekt vanuit Terminal Del Sur. De metro stopt hier helaas niet, maar een taxi of Uber in Medellin is heel betaalbaar. (Ik betaal bijna nooit meer dan 2 euro.) Kaartjes zijn te koop aan het loket of te reserveren via de Redbus app.

De rit van Medellin naar Jardin duurt 3-4 uur.

Vanuit Filandia

Er gaat geen directe bus van Filandia naar Jardin. Vanuit Filandia kun je een bus naar Pereira nemen. In Pereira kun je een bus nemen naar Riosucio en dan naar Jardin. Deze weg is hobbelig en onverhard.

Ik ben gevoelig voor wagenziekte en zag de weg tussen Jardin en Rioscio niet zitten. Ik ben daarom via Manizalis gereisd, waar ik een nachtje sliep in dit fijne hotel. Let op: er gaat maar één directe bus per dag van Manizalis naar Jardin. Deze bus doet er 4-6 uur over. (Wegwerkzaamheden tussen Medellin en Manizalis/Pereira zorgen voor forse vertragingen.)

Lees meer over Filandia.

Vanuit Salento

Rond 9.50 vertrekt de eerste bus van Salento naar Riosucio. Daar kun je overstappen op de hobbelbus naar Jardin. De totale reistijd Salento-Jardin is 8-10 uur.

Lees meer over Salento en de Cocora vallei.

Slapen in Jardin

Ik heb overnacht in Finca Carrizalis, die je kunt boeken via Airbnb. Dit is mijn favoriete plek om te overnachten in Colombia, vooral ook door de gastvrijheid van Jaime en Imelda.

Omdat ik de vroege bus naar Manizalis wil nemen, slaap ik de laatste nacht in het dorp. Hotel Casa Grande ligt om de hoek bij het busstation, ideaal wanneer je laat aankomt of vroeg moet vertrekken.

Hotel Valdivia Plaza en Hotel Jardin Antioquia zijn fijne opties dicht bij de bezienswaardigheden van Jardin Colombia.