Berastagi Sumatra: oude Karo dorpen en vulkanen

Berastagi is een stadje in het noorden van Sumatra tussen Medan, het Tobameer en de hooglanden van Karo. Veel reizigers slaan Berastagi over tijdens hun rondreis Sumatra. Zonde! Berastagi is een goede uitvalsbasis voor de Sinabung vulkaan, de Sibayak vulkaan en verschillende traditionele Karo dorpen.

Tip: Dit is een leuke route door Noord-Sumatra

Reizen naar Berastagi, Sumatra

Na een bijzondere trekking in Ketambe met orang-oetans reis ik naar Berastagi. Op het busstation van Ketambe kijkt men verbaasd op wanneer ik met mijn enorme backpack het kleine busje in stap. Berastagi bezoeken tijdens het backpacken op Sumatra is blijkbaar uitzonderlijk. Geen probleem, ik vind het fijn de gebaande paden te verlaten!

Helaas is er geen directe Ketambe-Berastagi bus, maar met een paar keer overstappen en de nodige vertraging kom ik uiteindelijk aan op Berastagi Bus Station.

Berastagi is een oude koloniale stad. In de omgeving worden veel groenten verbouwd en verhandeld, Beratagi Fruit Market is nog altijd populair. De stad Berastagi spreekt me niet zo aan, de omgeving des te meer! Hier vind je enkele hoogtepunten van Sumatra.

Trekking op de Sibayak, Berastagi

Net buiten Beratagi liggen twee vulkanen, de vulkaan Sinabung en de vulkaan Sibayak. Deze eerste Berastagi vulkaan is een actieve vulkaan waar het regelmatig rommelt, het beklimmen van de Sinabung is niet altijd even veilig. Bij de andere vulkaan kun je mooie hikes maken.

Ik kies voor de beklimming van de Sibayak. Deze is makkelijk te vinden, ook zonder gids. Gewapend met een fles water en een paar snacks aanvaard ik de tocht. Het eerste deel van de weg gaat over een asfaltweg. De weg naar de Sibayak vulkaan is steil en de totale hoogte die ik moet overbruggen is ongeveer 900 meter. Niet echt iets wat ik gewend ben….

vulkaan sibayak sumatra indonesie

Ik klim hoger en hoger en begin me serieus af te vragen of de smalle asfaltweg doorloopt tot de krater.Tot mijn oog ineens valt op een smalle kloof langs de weg. Dáár kan ik naar boven kimmen naar de krater van de Sibayak vulkaan.

Met het verlaten van de weg verandert het landschap meteen. De begroeiing is wilder en er zijn ineens geen naaldbomen meer te bekennen. Wel staan er fruitbomen met mango’s en bananen langs het pad. Het pad is modderig en glad, even later klauter ik over losse stenen. Na ongeveer drie uur sta ik aan de rand van de krater van de Beratagi vulkaan.

Een krater met zwaveldamp in Indonesië

In de krater van de Sibayak vulkaan zijn verschillende zwavelbronnen, en uit de grond ontsnappen allerlei gaswolken. Het landschap oogt erg ruig. De krater is erg groot, en kijkend naar de kraterrand is deze krater beslist niet het resultaat van een enkele uitbarsting. Wat een stank. Op weg naar boven kwam ik een paar lokale toeristen tegen, de krater is echter uitgestorven. Ik geniet van het uitzicht en het desolate landschap.

Wanneer het begint dicht te trekken en het in de verte begint de donderen besluit ik dat ik voor de regen weer beneden wil zijn. Tijdens de afdaling zie ik een aantal gibbons en bijzondere vogels. Wonder boven wonder bereiken ik voor de regen het dorp!

Karo dorpen rondom Berastagi, Sumatra

Rondom Berastagi liggen verschillende Karo dorpen. De Karo zijn een van de vele subculturen die Indonesië rijk is. De Karo tribe jarenlang geïsoleerd geleefd in de hooglanden rondom Berastagi, zij houden er hun eigen tradities op na.

Vanuit Berastagi neem ik een opelet naar Kabanjahe en Lingga. De busjes vertrekken vanaf een achterafstraatje in de Berastagi, Sumatra. Wanneer ik in de bus stap waan ik me gelijk in een andere wereld. Tegenover me zit een vrouw betelnoot te kauwen, een ‘drug’ met een verdovende werking waarvan je mond en tanden helemaal rood kleuren. Veel vrouwen dragen traditionele kledij.

Het Karo dorp Lingga bij Berastagi

In Lingga is een ceremonie gaande. Een man en een vrouw uit het dorp gaan binnenkort trouwen en met behulp van een Karo kalender (een soort windmolen) moet de datum worden bepaald. Het dorp gaat in beraad over het hoe en wat van het huwelijk. Er worden grote emmers met rijst aangevoerd en andere inwoners zorgen voor groenten.

Ik word uitgenodigd om rond te kijk in het dorp. Die uitnodiging laat ik niet aan me voorbij gaan! Aan de rand van het dorp worden tabak en koffie gekweekt. Het dorp kijkt uit over de Gunung Sibayak.

dokan karo huis sumatra

Het Karo dorp Dokan

’s Middags bezoek ik een tweede Karo dorp: het dorp Dokan. In dit dorp ligt een aantal bijzondere culturele bezienswaardigheden van Sumatra. Ik word ontvangen door de kepala desa, de oudste man van het dorp. Hij nodigt me uit in zijn huis, authentieke karo woning. In het huis wonen acht families, in totaal 30 man. Het leven speelt zich af in een grote woonkamer met in welke hoek een keuken. De woonkamer is tevens de slaapkamer voor de meeste gezinsleden, al zijn er ook wat zijkamertjes nauwelijks groter dan een bed. Het huis is vrij donker en verrassend koel. Onder het hoge dak wordt hout opgeslagen. Het huis is meer dan een eeuw oud – en dat voor een houten huis wat zonder spijkers in elkaar gezet is!

In het oude dorp Dokan zijn meer traditionele Karo huizen te vinden, afgewisseld met nieuwe huizen van steen.

Overnachten in Berastagi

Verwacht niet al te veel van je Berastagi hotel, dan kan het ook niet tegenvallen. Ik slaap in Wisma Sibayak in een eenvoudige kamer zonder warm water. De kamer ligt gunstig ten opzichte van Berastagi bus station.

Ik neem een bus naar Samosir en het Tobameer.