Kloosters en natuur in Peja

Peja Kosovo en de Rugova vallei zijn twee onontdekte parels in het westen van Kosovo. De vallei behoort tot de diepste valleien van Europa en heeft een lengte van maar liefst 25 kilometer. In de omgeving liggen vele natuurlijke en historische bezienswaardigheden. Heb jij Peja al opgenomen in je volgende Balkan rondreis?

In deze blog lees je meer over rondreizen door de mooie natuur van de Balkan.

Reizen naar Peja: met de bus van Noord-Macedonië naar Kosovo

“Deze controle is alleen deze maand”

Ik neem mijn rugzak op mijn rug en draag hem naar de röntgendetector. Op de detector zit een Geigerteller bevestigd. Ik weet niet wat men verwacht? 

Ik ga zitten en uit de grote stapel paspoorten van alle passagiers van de bus wordt het mijne gevist. Mijn paspoort valt op, mijn reisgenoot en ik zijn de enige Nederlanders in de bus van Skopje naar Pristina. Een paspoortcontrole is altijd een beetje spannend, maar het duurt niet lang voordat ik het felbegeerde stempel in mijn paspoort heb.

De bus vervolgt zijn weg. Ik slinger door het groene Kosovaarse landschap. Wat is de natuur in de Balkan toch mooi! Ik passeer veel mooie plekken in Kosovo. Ik moet overstappen in Pristina, de hoofdstad van Pristina. Binnen no-time zit ik in de bus naar Peja in het westen van Kosovo. 

Peja, Pejë of Pec?

Peja is de derde stad van Kosovo. De stad wordt ook wel Pejë of Pec genoemd, afhankelijk van wie je het vraagt. De meeste bewoners van Peja zijn Albanezen, maar er wonen ook Servische Kosovaren, Bosniërs, Roma en Egyptenaren. Peja is een stad met een rijke historie. Net buiten Peja beginnen de bergen: dit is een van de mooiste natuurgebieden van Kosovo. 

Niet veel reizigers bezoeken Peja tijdens hun Kosovo reis – en dat is jammer. De regio is goed te bereiken vanuit Pristina, de hoofdstad van Kosovo.

Bezienswaardigheden Peja: Patriarchal Church

Gewapend met mijn regenjas (in mijn tas) ga ik Peja verkennen. Ik laat me verrassen.

Ik voel me gelukkig. Ik loop door het mooie Kosovo en de wereld ligt aan mijn voeten. Aan de rand van Peja ligt een oud klooster uit de 14de eeuw met de Patriarchal Church van Peja. Dit wordt de eerste bezienswaardigheid in Kosovo die ik bezoek!

Het klooster van Peja ligt midden in een prachtig natuurgebied. Aan de rand van het nationale park is een wachthuisje met KFOR-soldaten. De soldaten roepen me na. Mag ik niet naar binnen? Dan legt de man me uit dat bezoekers aan het klooster tijdelijk hun paspoort achter moeten laten. Zodra je naar buiten gaat, krijg je het weer terug. 

Binnen de muren van het klooster ligt de ruïne van een oude Byzantijnse kerk, de Patriarchal Church. Daarnaast ligt de kerk die nog in gebruik is. Wanneer ik beter kijk, kom ik tot de ontdekking dat het  vijf kerken zijn die op wonderlijke wijze aan elkaar gekoppeld zijn. Het interieur van de kerken verschilt enigszins, maar overal zijn prachtige fresco’s.

Outdoor activiteiten in Peja National Park en de Rugova vallei

Terwijl de regen losbarst, schuil ik onder het genot van een kopje kamillethee in het bezoekerscentrum van het nationale park. In het bezoekerscentrum van Peja National Park en de Rugova vallei vind je gedetailleerde kaarten van het gebied met wandel- en fietsroutes. De omgeving van Peja is echt geweldig voor outdoor liefhebbers! In het bezoekerscentrum is veel informatie te vinden over de flora en fauna in het gebied. 

De regen houdt aan en ik zie af van een lange trekking in de Rugova vallei. Ik besluit een kortere wandeling te maken. 

Het oude centrum van Peja

De afstanden in de stad Peja zijn niet groot. De hoofdwegen zijn overzichtelijk, terwijl de zijwegen een gezellig doolhof van straatjes, kleine huisjes, schattige winkeltjes en moskeeën vormen.

Op de markt worden lokalen heerlijkheden verkocht. Ik geniet van verse seizoensproducten uit de regio, gevolgd door lokale zoetigheden. Het eten in Kosovo is om je vingers bij af te likken!

partriarchal church peja

Omgeving Peja: Visoki Decani

Volgens Tripadvisor kun je voor een paar euro naar het Visoki Decani klooster, een Servisch orthodox klooster net buiten Peja. Mijn eerste onderhandelpoging met een taxi mislukt. Achteraf niet echt slim van me, want alle taxi’s die volgen vragen meer.

Kosovo is een goedkope vakantiebestemming. Uiteindelijk vind ik voor 20 euro een taxi, die wacht wanneer ik het klooster bezoek.

Het Servische orthodoxe Visoki Decani

Bij mijn bezoek aan het Visoki Decani klooster moet ik weer mijn paspoort inleveren. Het voelt een beetje raar, je paspoort naar binnen schuiven door een gat in een wachthuisje bedekt met camouflagenetten. In ruil voor mijn paspoort krijg ik een badge met ‘visitor’. 

Ik treed het klooster binnen, de patio oogt leeg. Er zijn (nog) geen andere toeristen, ik maak snel een paar foto’s.

Dan komt er een spraakzame monnik binnen. De monnik komt oorspronkelijk uit Montenegro, maar woont sinds negen jaar in het klooster. Het klooster is net wat minder oud dan de Patriarchal Church, maar ook deze kerk is ruim 600 jaar oud. De kerk heeft diverse oorlogen overleefd, en is zelfs bij granaataanslagen in de recente oorlog ongeschonden uit de strijd gekomen. De kerk is wederom prachtig gedecoreerd, in totaal zijn er 4000 m2 aan fresco’s op de muren, de pilaren en de plafonds!

Volgens het bordje bij de ingang mag er in de kerk geen foto’s gemaakt worden, maar volgens de monnik is het geen probleem zolang je niet flitst. Dat laat ik geen twee keer zeggen.

Overnachten in Peja

Peja heeft niet veel hotels. Ik beland in een oranje gebouw, op het dak van het hotel staat iets wat op een UFO lijkt. Toegegeven, hotel Semitronix moet het niet hebben van zijn looks aan de buitenkant. Maar de kamers zijn voorzien van lekkere bedden en een goede douche. Het ontbijt wordt geserveerd op een van de bovenste etages van het gebouw en van hieruit word je getrakteerd op een fenomenaal uitzicht op de bergen rondom Peja. Al met al is dit hotel zeker een aanrader.

Zoek je een unieke plek om te overnachten in de natuur in Kosovo? Wanneer je niet afhankelijk bent van het openbaar vervoer is Chalet Kujta de beste keus in de omgeving van Peja. Het sfeervolle chalet heeft een prachtig uitzicht!

Lees meer over Kosovo.