Koman Lake Ferry: de mooiste boottocht van Albanië

Steile bergen, rollende wolken, dichte bossen, diepe kloven en fjorden met zo hier een daar een besneeuwde bergtop. Wanneer de Koman Lake Ferry langzaam voorbij vaart, kijkt de oude herder even op van zijn kudde schapen. De boot in het noorden van Albanië is zijn enige contact met de buitenwereld.

Koman Lake Albanië: het ruige noorden

In het wilde noorden van Albanië ligt de Lake Koman (Komani Lake), een groot stuwmeer. Wegen zijn er nauwelijks te vinden in de regio, het is een boot die de stadjes Koman en Fierze verbindt. 

De regio loopt leeg. De Koman Lake Ferry was ooit een belangrijke transportader voor de Noord-Albanezen. De plekken worden opgevuld door toeristen en outdoorliefhebbers. Dat is niet raar: de boottocht over de Komani-rivier is een van de mooiste boottochten ter wereld. De Koman Lake Ferry verbindt de hoofdstad van Albanië met Valbona, het wandelparadijs van de Albanese Alpen.

Op weg naar de Albanese Alpen

Mijn reisdoel is het stadje Valbone in de Albanese Alpen. Naast me zit een Albanees uit Amerika die samen met zijn oude moeder een aantal vrienden in de regio wil bezoeken. Een groep Polen aan boord komt voor de outdoor activiteiten in de regio: ze willen gaan raften, hiken en rotsklimmen. Onderweg pikken we een oude man in zijn roeiboot op die mee wilt varen tot de markt. En zo heeft iedere passagier van de boot zijn eigen verhaal. Verhalen die we delen terwijl we genieten van het bijzondere uitzicht.

Praktische tips voor de Koman Lake Ferry

  • Er gaan in principe twee ferry’s over het Koman Meer per dag: in Koman vertrekken twee boten om 9.00 uur, in Fierze Albanië vertrekt een boot om 6.00 uur en om 13.00 uur. Ik nam de Berisha Ferry
  • de ferry doet er 2,5-3 uur over  
  • Aan boord is een minibar en een toilet  
  • De prijs voor de Komani ferry is 5 euro per passagier. Voor fietsen (€ 10), motoren (€ 25) en auto’s (prijs per m2) geldt een toeslag  
  • Er zijn combinatietickets voor de bus en boot van Tirana naar Valbona of Shkodra naar Valbona