Korte wandelroutes in Utrecht en omgeving (geschikt voor jong en oud)

Vanuit de stad Utrecht sta je zo in het groen. In een straal van een paar kilometer vind je mooie plekken en natuurgebieden. Dit zijn mijn favoriete korte wandelroutes in Utrecht!

Samen met de kleine reiziger ga ik vaak wandelen in Utrecht en omgeving. Ik kies voor korte wandelroutes in Utrecht en omgeving met een lengte van maximaal 5 kilometer. Deze mooie plekken in Utrecht zijn zeer geschikt voor iedereen die een frisse neus wil halen en wil genieten van de natuur rondom Utrecht stad.

Alle wandelingen zijn met de fiets of het OV te bereiken vanuit Utrecht Stad.

Stadswandeling door Utrecht: rondwandeling binnen de singels

Wil je wandelen in Utrecht Centrum langs unieke bezienswaardigheden als Utrechts grachten, werfkelders en de Dom? Vanuit VVV Utrecht kun je wandelen binnen de singels van Utrecht langs bekende hoogtepunten en onbekende interessante plekjes. Deze korte wandelroute in Utrecht stad is 2,6 kilometer lang.

Tip: Hier lees je meer over deze stadswandeling door Utrecht stad

wandelroutes in Utrecht: Wandelen in Utrecht Lunetten

Wil je liever wandelen buiten de binnenstad van Utrecht? Utrecht Lunetten is een populaire plek om te wandelen in Utrecht. Er lopen geen bewegwijzerde wandelroutes in Utrecht Lunetten, maar je kunt vrij wandelen door het stadspark en het natuurbos.

Tip: In Lunetten kun je de natuur in Utrecht combineren met het grootste rijksmonument van Nederland. Dwars door Lunetten loopt de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Wandelroutes Haarzuilens: geitjes en kastelen

In het westen van de gemeente Utrecht ligt het dorp Haarzuilens, het startpunt van veel leuke korte wandelroutes in Utrecht!

Mijn favoriete wandeling start bij TOP Haarzuilens bij de Geertjeshoeve. Vanuit de gezellige geitenboerderij loop je in een half uurtjes via de oude boomgaard en het polderlandschap naar Kasteel de Haar. De kans is groot dat je onderweg fazanten, hazen en reigers tegenkomt. Naast de schattige boerderijdieren als geiten, koeien en paarden.

Ook de Haarrijnse Plas en Parkbos de Haar vormen een mooi decor voor een wandeling.

Een wandeling van de geitenboerderij naar het kasteel is ongeveer 5 kilometer. Maar je kunt ook kiezen voor een langere wandelroute of een kort ommetje. In deze blog lees je meer over wandelen bij Haarzuilens.

Wandelen in Utrecht Zuid: strand en fruitbomen

Laagraven is een prachtig terrein met twee plassen. De zuidelijke plas wordt geëxploiteerd door Down Under, een unieke locatie aan het water met horeca en diverse watersportmogelijkheden. De noordelijke plas heeft een zandstrand, het is verboden hier te zwemmen.

Vanuit de Laagravense plas loop je in een half uur naar het Amsterdam Rijnkanaal en Fort ‘de Batterijen’. In het vroege voorjaar word je getrakteerd op een zee van bloesem in de fruitbomen langs de route.

Een rondje Laagravense Plas – fort de Batterijen is ongeveer 5 kilometer.

Tip: Lees meer over wandelen tussen de bloesem op de Betuwe en wandelen bij Haarzuilens tussen de bloesem!

Bos Utrecht: Zeisterbos in Zeist

Het Zeisterbos is een bijzonder bos bij Utrecht. De bosbodem is rijk begroeid met salomonszegel, blauwe bosbes, lijsterbes en kamperfoelie. Door het bos lopen verschillende gemarkeerde routes van 6 en 12 kilometer, daarnaast kun je vrij wandelen op de paden.

Tip: Wil je wandelen met kinderen in Zeist? Door het Zeisterbos loopt een speciale (gezins)wandeling (2,5 kilometer) langs het hertenkamp en langs damherten.

Wandelen bij Bornia en Heidestein op de Utrechtse Heuvelrug

Bornia en Heidestein zijn twee andere plekken in Zeist voor een boswandeling omgeving Utrecht. Door deze natuurgebieden met hun glooiende heuvels lopen wandelroutes van 4,5 en 5,5 kilometer die je eventueel met elkaar kunt combineren tot een langere wandelroute.

Bornia staat bekend om zijn stuifduinen. Je wandelt hier door een heuvelachtig terrein met grazende schapen en paarse heide aan het eind van de zomer. Het bos is gevarieerd met vliegdennen op de stuifduinen.

De wandeling over landgoed Heidestein is zo mogelijk nog gevarieerder. De wandeling voert langs het historisch erfgoed door het begrazingsgebied van natuurgebied Heidestein en de schaapskooi. Dit natuurgebied is een van de mooiste plekken om over de heide te wandelen in de buurt van Utrecht.

Tip: Lees meer over wandelen bij Landgoed Bornia en Heidestein.

Beerschoten en het Panbos

Het Panbos is een ander fraai bos in de buurt van Utrecht. Dit bos ligt ingeklemd tussen landgoed Beerschoten en het sjieke Bos en Duin Utrecht. In het Panbos wisselen bos en zandvlaktes elkaar af. Aan de rand van de zandvlaktes staan oude grove dennen, doordat hun wortels bloot zijn komen te liggen lijken de bomen pootjes te hebben en te ‘wandelen’.

Er lopen verschillende wandelroutes door het Panbos en Beerschoten. Er zijn bewegwijzerde wandelroutes van 3 kilometer, 4 kilometer én er is een lange route die het Panbos, Beerschoten en Houdringe met elkaar verbindt.

Tip: Bij Beerschoten begint de Utrechtse Heuvelrug Noord. In deze blog lees je meer over wandelen op de Utrechtse Heuvelrug.

Wandelen rondrom Utrecht: Landgoed Oostbroek

Landgoed Oostbroek ligt pal tegen Science Park Utrecht aan. Het landgoed is slechts 90 hectare groot, maar loofbossen, moerassen en graslanden wisselen elkaar af. Tijdens de wandelroutes op het landgoed geniet je van het erfgoed en de natuur van Utrecht. Het landgoed is een van de meest gevarieerde plekken om te wandelen in Utrecht.

De bewegwijzerde wandelingen zijn slechts 1,0 en 1,5 kilometer lang (en zijn eenvoudig met elkaar te verbinden). Dit maakt het natuurgebied zeer geschikt om te wandelen met kleine kinderen.

Tip: Lees meer over wandelen bij Landgoed Oostbroek Utrecht.

Wandelen omgeving Utrecht: Niënhof en de Krommerijnstreek

Bij de Niënhof Bunnik komen bos en weiland samen met het oude jaagpad in het Krommerijngebied. Het bos bij Utrecht is uit plantkundig oogpunt één van de meest interessante bossen van de provincie. Langs de boerderijen loopt een korte wandeling van ongeveer 2,5 kilometer.

Tip: Hier lees je meer over wandelen met een dreumes bij de Niënhof en Kromme Rijn.

Wandelen in de buurt van Utrecht: Amelisweerd en Rhijnauwen

De landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen zijn een zeer kindvriendelijke plek om te wandelen bij Utrecht. Amelisweerd Utrecht is een vredig bebost park met brede wandelpaden. Rhijnauwen staat in Utrecht vooral bekend om zijn thee- en pannenkoekenhuis.

Er lopen twee bewegwijzerde wandelroutes door Amelisweerd en Rhijnauwen (3,2 en 3,6 kilometer). Bij het theehuis (of op hun website) zijn wandelkaarten voor andere korte wandelroutes.

Tip: In deze blog lees je meer tips voor Amelisweerd en Rhijnauwen.

Wandelen in het Maximapark

Eigenlijk wandel ik liever door de natuur dan door een stadspark. Maar áls ik door een park loop, dan is het Maximapark een van mijn favorieten! In het Maximapark lopen kilometerslange wandelwegen (en fietspaden). In het park vind je gras om te relaxen, er is fijne horeca, een Japanse tuin en nog veel meer!

Ga je wandelen in het Maximapark Utrecht? Beklim dan zeker ook de uitkijktoren.

Wandelen de Bilt: een rondje Landgoed Sandwijck

Wil je wandelen in de Bilt? Valk bij de weertoren van het KNMI ligt het fraaie Landgoed Sandwijck. Het voormalige landgoed Sandwijck bestaat uit weelderig begroeide weilanden, slingerende waterpartijen, glooiingen en mooie zichtassen. Langs de watertje broeden watervogels als de grutto, kievit en tureluur.

Over het compacte landgroep loopt een aantal korte wandelroutes. De (korte) groene route is slechts twee kilometerland. Buiten het broedseizoen kun je deze route uitbreiden.

Hier lees je meer over deze wandeling.