Tips voor een bezoek aan de Krka watervallen in Kroatië

De Krka watervallen en Krka National Park in Kroatië behoren tot de mooiste stukken natuur langs de Dalmatische kust. Het park is gigantisch en het is daarom niet mogelijk om het hele park in één dag te bezoeken. Je kunt echter de hoogtepunten zoals de belangrijkste kloven en watervallen van Krka bewonderen tijdens een dagtrip vanuit Split.

Krka National Park is het hele jaar geopend en is in ieder seizoen de moeite waard. In deze blog lees je alles wat je moet weten voor een bezoek aan de Krka watervallen, de hoogtepunten van het park, Krka met kinderen en nog veel meer.

Krka National Park, Kroatië

Krka National Park is een van de acht nationale parken die Kroatië rijk is. Krka ligt in het zuiden van het land tussen Zadar en Split, vlak bij het knusse havenstadje Sibenik.

Nationaal Park Krka beslaat een oppervlakte van maar liefst 110 km2. Het park is een aaneenschakeling van kloven, bossen en watervallen. De meest indrukwekkende waterval van de rivier de Krka is de laaggelegen Skradinski Buk. In deze waterval kan in de zomer zelfs gezwommen worden. Dit is een van de mooiste watervallen in Kroatië.

Tip: Ik bezoek de hoogtepunten van Krka als dagtrip vanuit Split. Ik kies voor een excursie met de bus van Split naar de watervallen.

Boottocht door Krka NP

Een bezoek aan Krka is niet compleet zonder boottocht door het park. Er zijn in principe drie boottochten mogelijk – al was tijdens mijn bezoek aan het park een van de routes niet toegankelijk vanwege onderhoudswerkzaamheden.

De meest populaire boottocht is de boottocht van Skradin naar Krka. Je komt het park dan binnen via de laaggelegen Skradin ingang. Deze boottocht duurt ongeveer een half uur.

Daarnaast kun je met de boot naar het Visovac eiland, Krka Monastery en de Roski waterval in het noordelijke deel van het park. Deze boottocht start bij de Skadrin ingang en duurt zo’n vier uur.

Prijzen Krka tickets

De prijzen van de Krka watervallen tickets verschillen van seizoen tot seizoen. 

  •  In juli en augustus betalen volwassen 200 kuna voor hun Krka ticket
  • In mei, juni, september en oktober kost een ticket 100 kuna
  • Tijdens de wintermaanden betaal je slechts 30 kuna voor een entreeticket voor de Krka watervallen.  

Kinderen van 7-13 jaar en studenten krijgen korting. Onder de 7 jaar mag je gratis naar binnen.

Boek je een excursie van Split naar Krka Watervallen? Dan is de kans groot dat de gids een groepsticket koopt met een groepskorting van 25%. Je hoeft NIET als groep bij elkaar te blijven tijdens je Krka bezoek, je hoeft niet eens op het zelfde moment het park te verlaten. (Al is het fijn als je je bus niet mist.)

Tip: Op de officiële website van Krka National Park vind je actuele prijzen en openingstijden. Hoewel het park het hele jaar geopend is, pendelen de gratis bussen en boten slechts van april tot oktober.

Wandelen langs de Krka watervallen

Krka nationaal park heeft vijf ingangen. De belangrijkste ingangen zijn Skadrin en Lovozac in het zuiden van het park.

Tijdens mijn excursie stopt mijn bus vanuit Split stopt bij de Lovozac entrance. Handig, dat spaart me een hoop trappen (alternatief: een kiezelpad omhoog).

In Lovozac is een Ethno Village met een aantal watermolens, een klein museum met de geschiedenis van de regio, een restaurant de (gratis) toiletten. Er is ook een tappunt voor drinkwater.

Na een bezoek aan het Ethno Village loopt ik zo de houten vlonders op. Mijn bezoek aan het park kan beginnen. De route staat duidelijk gemarkeerd, verdwalen is echt niet mogelijk. De wandeling is voor iedereen goed te doen, al is het verstandig goede wandelschoenen te dragen.

De zuidelijke wandelroute duurt 2-3 uur.

krka kinderen

Krka in de herfst

De beste reistijd voor de Krka watervallen zijn de maanden mei tot en met oktober. In de zomermaanden kan het echter erg druk zijn, vooral in juli en augustus. Wil je Krka in de zomer bezoeken? Zorg dan dat je op tijd in het park bent, er worden per dag maar 10.000 mensen toegelaten.

Ik bezocht Krka eind oktober. Het was geweldig! Je kunt genieten van de relatieve rust in het park, van prachtige herfstkleuren en van temperaturen rond de 24 graden in oktober.

Krka met kinderen

Krka Park is een interessante stop tijdens een Kroatië vakantie met kinderen. De kleine reiziger is 15 maanden wanneer ik deze waterval in Kroatië bezoek. Ik vind het te warm voor de draagzak en bezoek Krka met kinderwagen. In het najaar is dit echt een prima optie.

Krka met een dreumes is leuk. In de Ethno Village was ze onder de indruk van het ‘paaaaad’. Het paard bleek een stenen ezel te zijn: de oude Kroaten hadden geen geld om paarden voor hen in de watermolen te laten werken.

De wandeling langs de meren en watervallen is prima te doen met een kinderwagen of buggy. De houten loopbruggen zijn breed genoeg en redelijk vlak. (Al is het best een workout, Krka met een buggy!) Daar waar trappen zijn kunnen kinderwagens en rolstoelen een bypass nemen.

Op de boot van Skadrin naar Krka is voldoende plek voor de kinderwagen. Ik mag zelfs als eerste aan boord!

Wat te doen: Krka of Plitvice?

De Krka watervallen is na de Plitvice meren het meest bezochte nationale park van Kroatië. Beide parken zijn te bezoeken vanuit de Dalmatische kust. Twijfel je welk park het beste bij jou past?

  • Plitvice National Park is groter dan Krka. Ik vind Plitvice het mooiste nationale park van Kroatië
  • Juist vanwege zijn schoonheid is Plitvice drukker dan de Krka watervallen, zeker in het hoogseizoen. Persoonlijk vind ik dat een nadeel
  • Vanuit de Kroatische kust ben je sneller in Krka dan in Plitvice 
  • Een dagtrip vanuit bijvoorbeeld Split naar Krka  is goedkoper dan een excursie van Split naar Plitvice. (Je betaalt ongeveer 30 euro voor Krka en 60 euro voor Split. Dit is exclusief de entreeprijs van het park.)
  • Let op: voor Plitvice moet je je entreebewijs 2 dagen voor je bezoek boeken
  • Sinds 2021 mag je meer langer zwemmen in de Krka watervallen, althans, niet in de populaire Skradinski buk
  • Toch zwemmen in Krka NP? Dat kan bij de Roski waterval!

Zoek je niet-toeristische watervallen in de Balkan regio? Steek dan de grens over met Bosnië en bezoek de Kravica watervallen.

skadrin herfst

Pitoresk Skradin

Een van de mooiste routes naar de Krka watervallen is de boot vanuit Skradin. De afstand Split-Skradin is ongeveer 100 kilometer. De bus doet er anderhalf uur over.

Het is een betoverende boottocht van ongeveer dertig minuten door een kloof naar het laaggelegen deel van het park. De boot van Skradin naar de Krka watervallen vertrekt ieder heel uur in Skradin en ieder half uur in Krka. De prijs van de boottocht door Krka zit inbegrepen bij de entreeprijs voor de bekende waterval.

skadrin old town

Het is geen straf om in Skradin te moeten wachten op de bus of boot. Skradin is een schattig dorpje met een fort, verschillende restaurantjes en winkeltjes. Ik genoot van een prachtige wandeling door kleurrijke straatjes.

Hieronder zie je een aantal foto’s van Skradin om een beetje in indruk te krijgen. Wil je in Skradin overnachten? Dat kan bijvoorbeeld dit guesthouse (met jaccuzi in tuin!) of dit fraaie (familie)appartement.