Labuan Bajo: hét startpunt van je reis naar Flores

Labuan Bajo ligt op het westelijke puntje van Flores. Het is een stadje met een fijne sfeer in adembenemende zonsondergangen. Er zijn weinig bezienswaardigheden in Labuan Bajo, maar het is een goede uitvalsbasis voor reizen naar de Komodo Eilanden en de rest van het eiland Flores.

zonsondergang in labuan bajo flores

Backpackersparadijs in Flores

Wanneer je vanuit het oosten van Flores op Labuan Bajo komt, gaat een wereld voor je open. In Labuan Bajo lijkt de tijd sneller te lopen dan in de rest van Flores. Het internet is sneller, er zijn hippe winkeltjes, het eten is diverser en er is een ruim aanbod aan hotels in alle prijsklassen. Labuan Bajo is daarmee een heerlijke plek om tot rust te komen en mensen te ontmoeten.

Lubuan Bajo is de enige stad op Flores waar je kunt genieten van westerse luxe. Mijn guilty pleasure: een keer niet Indonesisch eten. Ik geniet van een vers fruitsapje terwijl ik onderuitgezakt zit in een loungebar met lekkere muziek op de achtergrond.

Tip: Dit is dé plek voor excursies naar Komodo, Kanawa Eiland en trekkings in Wae Rebo aangeboden.

sap in indonesie

Goedkoop eten op de vismarkt

Als gezegd, er is weinig te doen in Labuan Bajo. Mijn hoogtepunt van de dag is de zonsondergang en de avondmaaltijd.

Wil je lekker en goedkoop eten tussen de locals? Ga dan naar de vismarkt net ten noorden van de haven. Overdag is er niks te doen, maar ’s avonds worden de BBQ’s aangestoken en de tafels en stoeltjes uit de schuur gehaald. Voor nog geen 5 euro per persoon eet je dagverse vis, rijst, groenten en een vers sapje!

vis op de markt van labuan bajo

Meer leuke plekken om te eten in Labuan Bajo

Ik testte de leukste plekjes om te eten en te drinken in Labuan Bajo:

Meteen aan het water ligt restaurant Mediterraneo. Het restaurant is gezellig ingericht en heeft een groot terras met uitzicht op zee. Het binnengedeelte bestaat uit een eetgedeelte met tafeltjes en stoeltjes en een plek om te relaxen met fijne zitzakken. En het eten? Zoals de naam doet vermoeden zijn het vooral gerechten van het Middelandsezeegebied. 

Heb je zin in een stevige burger? Deze vind je in Le Pirate Bajo Restaurant. Deze plek is erg in trek bij expats. Er staan ook goede wraps en Mexicaanse gerechtjes op de kaart.

De laatste bijzondere vermelding is voor Artomoro Restaurant. Dit restaurant serveert de lekkerste sapjes van Labuan Bajo. Helaas zit je niet direct aan zee, maar het terras ligt op de bovenste verdieping met uitzicht op zee. Mijn favoriete sapje is een verse es jeruk (sap van sinaasappel en mandarijn) met kokos. Mjummie.

jenny in labuan bajo

Overnachten in Labuan Bajo

Ik heb Labuan Bajo twee keer in het hoogseizoen bezocht. Beide keren zat veel accommodatie vol!

Als je een goede middenklasse kamer wilt dan is Komodo Boutique Hotel een aanrader. Dit hotel is pas in 2015 geopend. Het hotel is (ondanks de naam) beslist geen boutique hotel, maar het is een prima plek om een paar nachten te blijven. Het hotel ligt een stukje uit het centrum, maar Komodo Boutique Hotel biedt tot 10 uur ’s avonds gratis vervoer aan.

Doen in LABUAN BAJO EN OMGEVING

Boottocht door Komodo National Park

Labuan Bajo is dé plek waar je reis naar Komodo National Park begint. Deze eilandengroep voor de kust van Flores staat bekend om zijn Komodo varaan, bizarre landschappen en spectaculair onderwaterleven. Er worden verschillende Komodo trips aangeboden, zowel eendaagse trips als meerdaagse boottochten. Wil je naar Komodo? Informeer goed hoe de boot er uit ziet (en hoe veilig deze is) en wat er inbegrepen zit bij de trip. Ik vind het ook belangrijk dat de groep niet te groot is. 

Tip: Lees wat te doen in Komodo National Park.

Duiken

Je kunt in Labuan Bajo een boottocht voor een of meerdere dagen naar het park boeken, al dan niet gecombineerd met duiken. Hoe verder je weg vaart van Labuan Bajo, hoe meer ongerept het onderwaterleven. Ik maakte de mooiste duiken tijdens een driedaagse live-aboard in Komodo.

Tip: Lees meer over duiken bij de Komodo Eilanden.

REIZEN NAAR FLORES

Met de bus van Bajawa naar Labuan Bajo

’s Ochtends in alle vroegte word ik opgepikt bij mijn hotel in Bajawa. Na de gebruikelijke rondjes door de stad en van en na de busterminal (leuk om weddenschappen af te sluiten of we nu écht op pad zijn of nog steeds niet) begeven rijdt de bus EINDELIJK richting Labuan Bajo. 

De weg slingert en slingert. Het duurt niet lang voordat de eerste mensen beginnen te braken. Gelukkig wordt het merendeel van het braaksel opgevangen in plastic zakjes, welke vervolgens met een sierlijke zwaai uit de bus gegooid worden. Tijd voor het volgende zakje! Geen idee hoeveel plastic op deze manier langs de weg is beland, maar wanneer je bedenkt dat gemiddeld vijf man tegelijkertijd een zakje nodig hadden en de reis zo’n twaalf uur duurde…

wegen op flores

De weg slingert voort en het uitzicht is prachtig! Ik rijd langs verschillende soorten vulkanische landschappen, langs de vele bergen en bossen en rijstvelden. Soms hebben de rijstvelden de vorm van een spinnenweb, als bij Ruteng, soms ook niet. Op enkele plaatsen is de weg opgebroken wegens aardverschuivingen, maar gelukkig komen we overal vrij makkelijk door. Totdat we bijna bij Labuan Bajo zijn. Want daar moeten we onze comfortabele bus verlaten en overstappen op een bemo. Mooie manier om werkgelegenheid te creëren, maar wel vervelend. Wat de bemo zit voller dan vol en de rit is dan ook niet echt fijn.

Meer tips

  • Labuan Bajo is het drukste vliegveld van Flores. Er gaan dagelijks meerdere vluchten naar Denpasar op Bali
  • Er gaat een ferry van Labuan Bajo naar Sumbawa
  • Vanuit Labuan Bajo kun je met het openbaar vervoer of met chauffeur naar het oosten van Flores reizen. Het asfalt op de hoofdwegen is de afgelopen jaren flink verbeterd, maar wegen blijven smal en bochtig.