Rhijnauwen en Amelisweerd: wandelen in het groen bij Utrecht

De landgoederen Oud Amelisweerd, Nieuw Amelisweerd en Rhijnauwen vormen een uniek gebied aan de oostkant van Utrecht. De rijksmonumenten trekken samen op jaarbasis een miljoen bezoekers! Het zal je dan ook niet verbazen dat dit een van de mooie plekken in Utrecht is om te wandelen in de bossen.

Geschiedenis Amelisweerd en Rhijnauwen

De landgoederen Nieuw Amelisweerd, Oud Amelisweerd en Rhijnauwen ontstonden in de middeleeuwen vanuit drie ridderhofsteden aan de Kromme Rijn. Landgoed Oud Amelisweerd (Kasteel Amelisweerd) is een bijzondere combinatie van brede lanen uit de achttiende eeuw en waterpartijen en slingerpaden uit de negentiende eeuw. Het achttiende-eeuwse bos bij Landgoed Nieuw Amelisweerd is een belangrijk leefgebied van reeën en reigers. Rhijnauwen is gebouwd in een formele parkstijl.

In de twintigste eeuw zijn de landgoederen aangekocht door de gemeente Utrecht. De landhuizen en landgoederen zijn Rijksmonumenten die behoren tot de fraaiste landgoederen van Nederland. Landgoed Rhijnauwen heeft de meeste recreatieve voorzieningen.

Het Fort bij Rhijnauwen maakt onderdeel uit van Landgoed Rhijnauwen. Fort Rhijnauwen is het grootste vestingswerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Natuur in Utrecht

De landgoederen van Utrecht vormen een fraai recreatiegebied voor haar bewoners. Deze bossen langs de Kromme Rijn zijn rijk aan bijzondere planten en dieren. Landgoed Amelisweerd en Rhijnauwen vormen een heerlijke plek om te wandelen in Utrecht!

Het Fort van Rhijnauwen had tot 1977 een militaire functie en was daardoor hermetisch afgesloten voor het publiek. Hierdoor kregen bijzondere planten als korstmossen en orchideeën een kans. Op het schrale grasland huizen vossen en buizerds.

Tip: Wandelen bij Fort Rhijnauwen kan alleen met boswachter, deze wandeling in Utrecht kun je hier reserveren

Leuke wandelroutes Utrecht

Amelisweerd is een leuke plek om te wandelen in Utrecht. Op het landgoed is een aantal korte bewegwijzerde wandelroutes uitgezet.

Tip: hier vind je meer leuke wandelroutes in Utrecht.

Wandelroute Amelisweerd: rode route (3,2 km)

Wil je in Amelisweerd wandelen? De rode route is de leuke bewegwijzerde route van Amelisweerd en Rhijnauwen! Wanneer je de rode paaltjes volgt zul je wandelen in een bos met statige oude bomen. Vanaf de rand van het bos heb je uitzicht over de uitgestrekte weilanden met in de verte Science Park Utrecht (universiteitscomplex de Uithof).

Amelisweerd is vooral mooi op een koude herfstochtend wanneer de zon zijn best doet een baan te wanen door de lage mistbanken.

Van 2022 tot en met 2026 is het Centraal Museum te gast in Landhuis Oud Amelisweerd. Dehistorische buitenplaats vormt vijf jaar lang het decor voor een solotentoonstelling van een gerenommeerde Nederlandse kunstenaar van nu. Het museum is geopend van april tot en met november.

Tip: Hier vind je de actuele openingstijden van Museum Amelisweerd.

Wandelroute Rhijnauwen: gele route (3,6 km)

Wil je in Rhijnauwen wandelen? Landgoed Rhijnauwen is een leuke zondagsmiddagwandeling in de buurt van Utrecht. Vlak bij de parkeerplaats, het theehuis en speeltuin Rhijnauwen kan het soms drukker zijn. Wanneer je de gele wandelroute in Rhijnauwen volgt laat je de drukte al snel achter je, via een brede laan loop je in de richting van Fort bij Rhijnauwen. De wandelroute voert langs de gracht van het oude fort en op sommige plekken loop je zelfs over de vestingmuren. Wandelen in Rhijnauwen combineert cultuur, historie en natuur in Utrecht!

Seizoensroutes (ongeveer 3 km)

Op de website van Theehuis Rhijnauwen staat een aantal leuke seizoenswandelingen. In de zomer wandel je langs appelbomen en lindebloesem, in de herfst focus je op paddenstoelen en kleurrijke lanen en in de winter zie je met een beetje geluk de sneeuwklokjeslaan bij Landhuis Nieuw Amelisweerd in bloei.

NS wandeling amelisweerd (12,1 km)

De oude NS wandeling Amelisweerd loopt van Utrecht Centraal naar station Bunnik. Na een fraaie stadswandeling door het historische centrum en de grachtengordel van Utrecht volg je de Kromme Rijn langs Landgoed Oud Amelisweerd, Nieuw Amelisweerd en Rhijnauwen. Deze wandeling is het mooist in het voorjaar wanneer de kersen- en appelbomen in bloei staan. 

Eten in Utrecht bij Amelisweerd en Rhijnauwen

Geniet na het wandelen in natuur in Utrecht van de zon op het terras. Aan horeca is geen gebrek!

Pannekoekenhuis Rhijnauwen Utrecht

Theehuis Rhijnauwen staat bekend om zijn uitgebreide pannekoekenkaart. In de volksmond heet het theehuis vaak pannenkoekenhuis Rhijnauwen. Het restaurant is ruim, catert individuele wandelaars en grote groepen en heeft een zonovergoten terras aan de oevers van de Kromme Rijn.

Er is veel aandacht voor (jonge) kinderen in Pannekoekenhuis Rhijnauwen. Honden zijn ook welkom. Tijdens openingstijden kun je in het pannenkoekenhuis een gratis boekje met wandelroutes in de buurt krijgen.

Tip: Bezoek je Rhijnauwen met de kano? Je kunt direct aan het terras je kano aanleggen.

wandelen met kinderen

Veldkeuken Amelisweerd Utrecht

De Veldkeuken in Amelisweerd is een bakkerij, zalencentrum en bakkerij in één. In de Veldkeuken in het koetshuis van Oud Amelisweerd kun je puur en lekker genieten. Op de kaart staan veel biologische keuzes met ingrediënten van het eigen landgoed. 

Eten in Vroeg

Vroeg is een sfeervol restaurant in een monumentale boerderij uit 1599. Restaurant Vroeg ligt op een steenworp afstand van Rhijnauwen en Amelisweerd. Hier wordt gekookt met de beste ingrediënten uit de streek. Vroeg is zeker niet het goedkoopste restaurant in Utrecht, maar iedere cent waard!

Tip: De bakkerij van Vroeg verkoopt heerlijk ambachtelijk brood.

Oude Tolhuys

Het Oude Tolhuys is een café restaurant aan de rand van Amelisweerd. Hier kun je gewoon gastvrij genieten, ’s zomers op het terras en in de winter bij de openhaard. De kaart is een bonte verzameling van vlees-, vis- en vegetarische gerechten.

Slapen in kasteel Rhijnauwen

Wil je slapen als een vorst? Net buiten Utrecht ligt Stayokay Landhuis Rhijnauwen, hier kun je goedkoop overnachten in Utrecht. Er zijn slaapzalen in het oude kasteel Rhijnauwen en in de nieuwe bijbouw. Ik heb in beide mogen overnachten en het sfeervolle kasteel staat voor mij met stip op één!

Ontbijt wordt geserveerd in de eetzaal van het kasteel.

Tip: Houd je van Glamping en privacy? Buitengoed de Boomgaard ligt vlak bij Rhijnauwen. 

Amelisweerd Utrecht met kinderen

Verschillende korte wandelroutes door Amelisweerd. De meeste wandelpaden zijn geschikt voor buggy’s en kinderwagens. Op de landgoederen kun je vrij wandelen, er zijn zowel lange als korte routes mogelijk.

Theehuis Rhijnauwen is een fijn restaurant om te eten met kinderen. Naast het theehuis ligt een bosrijke speeltuin met onder andere glijbanen en een wip.

Niet ver van het koetshuis van Amelisweerd ligt een boerderij waar je verse melk en eitjes kunt kopen, en bovendien de pony’s en geiten kan aaien.

Bereikbaarheid 

Adres

  • Landgoed Rhijnauwen, Vossegatsedijk 3, Bunnik
  • Landgoed Amelisweerd: Koningslaan 9, Bunnik 
wandelen amelisweerd kaart

Bereikbaarheid met het OV

Bus 41 van Utrecht CS naar Wijk bij Duursteden brengt je naar Amelisweerd (bushalte Oud Amelisweerd) en Rhijnauwen (bushalte Rhijnauwenslaan).

Bereikbaarheid met de auto

De toegangswegen naar de landgoederen staan duidelijk aangegeven vanaf de Koningslaan/Provinciale weg N411.

Rhijnauwen en Amelisweerd parkeren

Er zijn verschillende plekken om te parkeren als je wilt wandelen in Rhijnauwen en Amelisweerd.

  • Amelisweerd parkeren: P1 ligt aan de toegangsweg naar Oud Amelisweerd, direct aan de doorgaande weg tussen Utrecht (Galgenwaard) en Bunnik. 
  • Rhijnauwen parkeren:  Bij Landhuis Rhijnauwen zijn twee parkeerterreinen, bij de brug over de Kromme Rijn (P2, parkeerplaats Rhijnauwen) en parkeerplaats Theehuis Rhijnauwen (P3).  

In de weekenden kan het druk zijn. Je mag niet parkeren in de berm.  

Bereikbaarheid met de fiets

Woon je in Utrecht en wil je wandelen in de buurt? Je kunt Amelisweerd en Rhijnauwen makkelijk bereiken met de fiets. Er zijn verschillende gratis fietsenstallingen, onder andere bij ingang Amelisweerd, ingang Rhijnauwen en ook bij pannenkoekenhuis Rhijnauwen Utrecht en aan de noordkant van het natuurgebied.

Tip: Naast de wandelpaden (die verboden zijn voor fietsers) lopen er verschillende fietsroutes door Amelisweerd en Rhijnauwen.