In de verte kraakt een deur. Mijn gezicht wordt gestreeld door een ijzige wind die speelt met een gebroken raam. Mijn hart slaat een slag over van de spanning: het verlaten gebouwen bezoeken en fotograferen geeft een kik. Urbex fotografie draait om verlaten plekken en vervallen panden. Bij deze deel ik een aantal toegankelijke legale urbex locaties voor beginnende urbexers en handige urbex tips.
legale urbex locaties
In Europa liggen vele abandonded places, verlaten gebouwen of complete dorpen die geschikt zijn voor urban exploring, ofwel urbexing. Op veel plekken is het illegaal om verlaten gebouwen te bezoeken en foto’s te maken, maar soms kun je (tegen betaling) oude gebouwen bezoeken en in je eigen tempo ontdekken.
Dat urbex fotografen geheimzinnig doen over illegale plekjes snap ik. In deze blog deel ik ‘urbex locaties’ die je legaal kunt bezoeken. Dat is misschien minder spannend, maar op iedere verlaten plek kun je mooie foto’s maken! Deze legale urbex locaties zijn leuk voor beginnende én gevorderde fotografen.
Urbex fotografie in Doel, België
Het Belgische spookdorp Doel ligt vlak bij de haven van Antwerpen. Er woont bijna niemand meer, de verlaten woningen zijn veelal dicht gespijkerd en opgefleurd met street art.
Doel is populair onder beginnende urbex fotografen. Vanaf de openbare weg kun je het verval van het dorp op treffende wijze vastleggen. Het is echter verboden om in te breken in huizen – zelfs wanneer deze huizen geen deuren en daken meer hebben. Steeds meer panden zijn hermetisch afgesloten.
Tip: Lees meer over urbexing in Doel.
Spookdorpen bij Tsjernobyl in de Oekraïne
Op zonnige dagen is Doel erg populair bij dagjesmensen. De sfeer is dan verre van mysterieus. Wat dat betreft lijkt Doel geenszins op een andere populaire urbex-locatie, het dorp Pripyat in de Oekraïne.
Na de uitbarsting van de kernreactor van Tsjernobyl kwam een grote wolk radioactiviteit in de omgeving. Het nabijgelegen Pripyat werd geëvacueerd. Langzaam raakten de huizen in verval.
Het leven van de mensen in Pripyat kwam stil te liggen: kleren en achtergelaten speelgoed verraden met mensen op stel en sprong vertrokken zijn. Een verlaten zwembad, een schooltje en zelfs een kermis. De natuur heeft de overhand genomen.
Tip: Lees meer over fotograferen in Tsjernobyl.
Verlaten treinen bij station As in België
Er lopen verschillende oude spoorlijnen door België, op sommige plekken staan zelfs nog verlaten treinen bij oude station. Op andere plekken zijn de oude treinen opgeknapt en verplaatst naar een museum.
Station As is hét adres in België om oude treinen te fotograferen zonder de hete adem van de beveiliging in je nek. Het verlaten treinstation is mooi opgeknaot, er zit onder andere een restaurant in. De verlaten treinen zijn in minder goede staat: verf bladdert af en veel van de wagonnen zijn besmeurd met graffiti. Ramen zijn ingeslagen, regen en wind hebben vrij spel in de doorgeroeste treinen. Het loont de moeite om deze details vast te leggen!
Tip: In deze blog lees je meer over station As België.
Urbex locatie: beautiful decay in Boekarest
In het Roemeense Boekarest liggen prachtige verlaten panden. Deze gebouwen zijn veelal onteigend door de communisten en niet geretourneerd aan de oorspronkelijke eigenaren na de val van het regime.
Een alternatieve excursie brengt me naar een aantal urbex panden in Roemenië. Sommige panden ogen romantisch met hun brede trappen en fraaie bovenlichten. Een andere verlaten locatie oogt rauw met veel street art, beton en graffiti.
Tip: Lees meer over urbex in Boekarest.
Urbex Duitsland: vliegveld Tempelhof Berlijn
Midden in Berlijn ligt een verlaten vliegveld. De landingsbanen maken deel uit van het populaire stadspark Tempelhof, de gebouwen van het vliegveld kun je tijdens een speciale tour bezoeken.
Een tour door vliegveld Tempelhof neemt je meer achter de schermen van een vliegveld, van kantoren tot bowlingbaan tot geheime ondergrondse bunkers. Een aanrader voor fotografen en liefhebbers van architectuur!
Tip: Bekijk meer foto’s van deze bijzondere urbex-locatie.
Beelitz-Heilstätten in Duitsland
Vlak bij Berlijn in Duitsland ligt Beelitz-Heilstätten, een oud sanatorium. In 1898 werd er begonnen met de bouw van het complex, maar sinds de jaren ’90 hebben de gebouwen hun functie verloren.
Een deel van het sanatorium is verkocht en in ere hersteld. De gebouwen zijn opgeknapt en bieden plaatst aan exposities en kunstenaars. Er is een boomkroonpad langs verschillende gebouwen. Een aantal gebouwen wacht nog op een nieuwe eigenaar en is zwaar vervallen. Je kan uren dwalen door de lange gangen en de vele kamers. Een bezoek aan Beelitz-Heilstätten is een gave urbex trip vanuit Berlijn. De locatie is prima per trein te bereiken.
Tip: Lees meer over Beelitz-Heilstätten.
Urbex Nederland: NDSM-werf
Nederland is niet zo goed in goed in het bewaren van verlaten gebouwen. Door de hoge grondprijzen is er weinig leegstand en worden verlaten plekken in Nederland snel gesloopt of krijgen ze een nieuwe bestemming. Dat laatste geldt ook voor de NDSM-werf in Amsterdam-Noord.
De NDSM-werf aan het IJ was lange tijd een van de grootste scheepswerven ter wereld. Na jaren van leegstand is het industriële gebied getransformeerd tot een verzamelplaats voor street art, graffiti en murals. Een aantal van de oude loodsen hebben een nieuwe functie gekregen. De NDSM-werf is beslist geen geheime locatie in Nederland, ik zou het eerder omschrijven als de mooist gekleurde straat in Amsterdam.
Tip: Lees meer over street art bij de NDSM-werf.
Verlaten Kent school in Mönchengladbach
Vlak over de Duitse grens ligt de Kent school, een bijzonder verlaten gebouw in Duitsland. Net als Beelitz-Heilstätten heeft dit complex vele bestemmingen gehad, van klooster tot Nazi-ziekenhuis tot school. In dit complex zijn de verwarmingskelder en de verlaten kapel echte highlights.
Tip: Lees meer over urbexing in Kent School.
Landschaftspark Duisburg
Een andere legale urbex hotpot is het Landschaftspark Duisburg-Nord op terrein de voormalige staalfabriek Thyssen-Eisenwerk. Ik bezocht deze plek met zijn fraai aangelegde stadstuinen een aantal jaar geleden met school. Wanneer je een rondleiding boekt, kun je zelfs de toren beklimmen!
’s Nachts zijn de gebouwen fraai verlicht.
Tip: Lees meer over fotograferen bij Landschaftspark Duisburg-Nord.
Het Land van Ooit
In het Brabantse land ligt het vergeten Land van Ooit. Het pretpark is niet meer, en het park is lange tijd gesloten geweest voor publiek. Het is tegenwoordig weer toegestaan om te wandelen rondom het roze kasteel en de soldaten van Napoleon.
Het Land van Ooit is inmiddels verkocht aan een projectontwikkelaar. Bij het ‘roze kasteel’ verschijnt een groene woonwijk waar sprookjes alleen nog maar worden voorgelezen voor het slapengaan. Tijdens werkzaamheden zijn bepaalde gebieden niet toegankelijk, hier vind je actuele looproutes bij deze urbex locatie.
Tip: Hier vind je meer urbex locaties in Nederland.
Solheimasandur Plane Wreck in IJsland
Sommige legale urbexlocaties zijn zo bekend, dat een bezoek aan zo’n locatie niet heel avontuurlijk meer is. Het vliegtuigwrak van Solheimasandur in het zuiden van IJsland is hier een voorbeeld van. Sinds het wrak te zien was in het populaire televisieprogramma ‘Wie is de Mol’ nemen steeds meer reizigers het op in hun rondreis door IJsland.
Het is bijzonder om na een uur stevig door te stappen ineens een vliegtuigwrak te zien in een desolaat landschap. Aan de andere kant is het vliegtuigwrak behoorlijk gestript en gemolesteerd. Voor mij zijn er mooiere plekken in IJsland.
Tip: In deze blog lees je alles over een bezoek aan het beroemdste vliegtuigwrak van IJsland.
Taman Festival op Bali
Op Bali in Indonesië ligt een van de meest bizarre urbex locaties die ik ooit bezocht. In het zuiden van het eiland ligt een pretpark dat sinds 2000 verlaten is. Dit verlaten pretpark, Taman Festival, is een van de best bewaarde plekken van Bali.
Het park bestaat nu uit een oude bioscoop zaal, een groot metalen skelet, verschillende beelden van goden en demonen én veel kleurrijke street art. Dit is echt een leuke plek op een middag te vertoeven aan het eind van je Bali vakantie.
Bobsleebaan van Sarajevo, Bosnië en Herzegovina
De bobsleebaan van Sarajevo vormde het decor van de Olympische spelen in Joegoslavië in 1984. Een paar jaar later lag de baan midden in de vuurlinie tijdens de bloedige Bosnië oorlog. Tegenwoordig ligt de bobsleebaan van Sarajevo er verlaten bij.
Steeds meer toeristen bezoeken de bobsleebaan tijdens hun Bosnië vakantie. Een snelle stop, een foto en klaar. Wanneer je echter de complete bobsleebaan volgt tot aan de oude finish ben je al snel de enige bezoeker. Ik heb prachtige foto’s kunnen maken!
Tip: Zie hier mijn foto’s van de bobsleebaan van Sarajevo.
Update 2023: net als bij “echte” urbex fotografie zijn deze legale urbex locaties niet eeuwig toegankelijk.