Soms heb je een bepaald beeld van een stad, en dat blijkt gewoon he-le-maal niet te kloppen. Ik had dat met Leipzig. Ik verwachtte een Oost-Duitse stad met een rauw randje, maar in plaats daarvan sta ik midden in een hippe studentenstad met veel Jugendstil en andere leuke bezienswaardigheden. Leipzig heeft alles in zich voor een geslaagde stedentrip.
Leipzig ligt op zo’n zes uur rijden vanaf Utrecht. Persoonlijk vind ik dat aan de verre kant voor een weekendje weg, maar gelukkig ben ik vrij op vrijdag en kan ik vroeg vertrekken. Net na de lunch sta ik klaar om de bezienswaardigheden van Leipzig te ontdekken. Mijn stedentrip kan beginnen.
Wat te doen in Leipzig? Lees snel verder voor de leukste bezienswaardigheden van Leipzig en omgeving.
Bezienswaardigheden Leipzig Duitsland
De bezienswaardigheden in het centrum liggen op loopafstand van elkaar. Dat is handig!
De Panoramatoren
De Panoramatoren ligt in het hart van de stad. De toren heeft de vorm van een opengeslagen boek: ooit was deze toren onderdeel van de universiteit. Toen de universiteit in geldnood kwam, is de toren verkocht. Nu zitten er verschillende bedrijven in. Op het dak van de toren is een panoramadek en een bar. Vanaf de toren geniet ik van het uitzicht over Leipzig Centrum. Aan mijn voeten herken ik een paar van de bezienswaardigheden van Leipzig.
Tip: Toegang tot het panoramadek bedraagt drie euro. Een verdieping lager is een restaurant waar je kunt lunchen of dineren.
Een stadswandeling Leipzig door het centrum
Stadsgids Ute neemt me mee langs verborgen plekjes in het centrum. Uiteraard bezoeken we ook de bekende bezienswaardigheden in Leipzig. “Na de Duitse vereniging is de stad opgeknapt. Maar let vooral ook op oorspronkelijke details.” Ik zie wat ze bedoelt, de oude ornamenten ademen sfeer uit.
Het centrum van Leipzig is klein en compact. In de oorlog is meer dan 70% van het centrum verwoest – dat is nog al wat. Het centrum heeft zijn oude allure weer terug, als je goed kijkt zie je veel fraaie details de muren: veelal in Jugendstil, soms ook barok.
Ute neemt me mee door kleine hofjes en steegjes. Leipzig is een oude handelsstad en zelfs de oudste jaarbeursstad van Duitsland. In de hofjes komt de geschiedenis tot leven: ik loop langs een oud koffiemuseum, zie schilderingen en oude pakhuizen. De pakhuizen liggen veelal op de bovenste etage, net als Amsterdam is ook Leipzig op drassige grond gebouwd.
Tip: Boek hier eenvoudig een stadswandeling met Engelstalige gids.
De Nicolaaskerk en de eenwording van Duitsland
De Nicolaaskerk behoort samen met de Thomaskerk tot de bekendste kerken van de stad. De kerk is gesticht in de twaalfde eeuw en later steeds verder uitgebreid.
De Nicolaaskerk is meer dan een religieus gebouw. In de tachtiger jaren kwam een groeiend aantal sympathisanten van de Oost-Duitse vredesbeweging hier samen. In 1989 leidden vreedzame demonstraties uiteindelijk tot de val van de Berlijnse muur en het DDR-regime. Op 9 oktober worden tijdens het lichtfeest de demonstraties in Leipzig herdacht.
Tip: Lees meer over the Cold War en Wall fietstour in Berlijn.
De universiteit
Ook de universiteit van Leipzig kent een rijke geschiedenis. Hier studeerde beroemdheden als Richard Wagner, Friedrich Nietzsche en Johann Wolfgang Goethe (al genoot Goethe meer van het studentenleven dan van zijn studie).
Ben je fan van Goethe en kijk je niet op een paar cent? Ga dan zeker dineren in de Auerbach kelder!
De universiteit heeft te lijden gehad in de oorlog: grote delen van de campus in het centrum zijn verwoest tijdens de talrijke bombardementen. De aula overleefde de oorlog, maar werd in de jaren 60 door het communistische regime gesloopt. Na de oorlog zijn de St. Paul’s Church en het Augusteum stijlvol heropgebouwd: de Nederlandse architect Egeraat ontwierp een stijlvol en modern gebouw met een knipoog naar het verleden.
bezienswaardigheden in Leipzig: stad van de muziek
Ben je dol op (klassieke) muziek? Dan kom je hier zeker aan je trekken!
In het vernieuwde operagebouw vinden regelmatig optreden van internationale orkesten plaats. Wil je voor een paar euro genieten van bijvoorbeeld Bach? Koop dan een kaartje voor een van de voorstellingen in de Thomaskerk. Leipzig was vanaf 1723 de woonplaats van Bach, waren de eerste uitvoeringen van de Johannes- en Matteüspassie. Hoe bijzonder is het om naar Bach te luisteren in de kerk waar hij zelf als cantor werkte?
Het toerismebureau heeft een muziekwandeling uitgezet in en rond het centrum van Leipzig. Als je de vioolstokken volgt kom je langs standbeelden van musici, het Bach museum en het muziekinstrumentenmuseum. Grappig weetje: het muziekinstrumentenmuseum ligt in een gebouwencomplex met de naam Grassi Museum. Dit Grassi Museum is een bijzonder voorbeeld van Bauhaus architectuur met het grootste Bauhaus-venster van Duitsland. Deze bezienswaardigheden in Leipzig zijn niet zo bekend, maar zeker de moeite waard.
Leipzig en de DDR
Wanneer ik door de straten van Leipzig slenter, is er op het eerste oog niet veel wat herinnert aan de gruwelijkheden uit de DDR-tijd. In een voormalig Stasi-pand is echter een museum gevestigd als monument. Het klinkt raar, maar daar wil ik heen!
Museum ‘Runde Ecke’ stelt een ruime collectie krantenartikels en gebruiksvoorwerpen van de geheime dienste (de Stasi) tentoon. Hoewel er de afgelopen twintig jaar weinig lijkt te zijn veranderd in het museum, is manipulatie en indoctrinatie door overheid en bepaalde media nog altijd van deze tijd.
Toegang tot het Stasi-museum is gratis. De collectie is veelal in het Duits, er is zijn Engelstalige rondleidingen en audioguides.
Völkerschlachtdenkmal: een bizar momument
Toen ik mijn route langs de bezienswaardigheden in Leipzig ging uitstippelde, las ik over het Völkerschlachtdenkmal. Dit zou een van de hoogtepunten van de regio zijn. Hoewel ik me er niet veel bij voor kon stellen, besloot ik toch om het monument te bezoeken.
Het Völkerschlachtdenkmal (Monument to the Battle of the Nations) is een kolossaal monument aan de rand van de stad. Duitsland, Rusland, Oostenrijk en Zweden schreven hier geschiedenis toen te in 1813 het leger van Napoleon versloegen. Een half miljoen soldaten vochten hier voor de geschiedenis van Europa, waarbij maar liefst 110.000 doden en gewonden vielen. Een van de grootste veldslagen ooit.
Het Völkerschlachtdenkmal is een van de grootste oorlogsmonumenten in Europa. Pas wanneer ik voor het monument sta, realiseer ik me pas hoe grootst en megalomaan dit project is! Een bezoek aan deze bezienswaardigheid is een must-do tijdens je stedentrip naar Leipzig.
Ik kan het monument van binnen bezoeken. De eerste etages vertellen de geschiedenis van de veldslag. Wanneer ik naar boven loop, sta ik ineens in de crypte. Enorme beelden kijken uit op de crypte. Verder naar boven is een reusachtige koepel met afbeeldingen van honderden paarden. En op de top van het monument, op een eenzame hoogte van 91 meter, kijk ik uit over de stad.
Toegang tot het Völkerschlachtdenkmal bedraagt 8 euro (prijspeil 2024). In het gebouw zijn liften aanwezig, deze komen niet overal. Je moet veel trappen lopen als je naar het uitzichtpunt wilt.
Hidden Leipzig
Ben jij ook zo verrast over deze interessante plekken en bezienswaardigheden? Er is nog meer! Ruim honderd jaar geleden was er veel industrie in Leipzig. De fabrieken zijn gesloten, en in de oude gebouwen komt hip Leipzig tot leven. In mijn blog over hidden Leipzig neem ik je mee langs kunst en industrieel erfgoed buiten het centrum van Leipzig. Street art vind je hier!
Slapen in Leipzig: het Pentahotel
Ik slaap in het Pentahotel net buiten het centrum van de stad. Een fraai boutiquehotel met comfortabele kamers, een gezellig bar en een zwembad en spa.
Ik word helemaal blij van de inrichting van het hotel: de kamers zijn kleurrijk en modern ingericht. De badkamer is ruim met een fijn stortdouche, en voor gasten ligt er een klein verwenpakket klaar met shampoo, conditioner, doucheschuim en bodylotion. Er zijn voldoende stopcontacten aanwezig en gratis WiFi. Enige wat ik mis is een kleine waterkoker om snel een kopje thee te zetten.
Reis je net als ik met de auto naar Leipzig? Vergeet dan niet om een milieusticker (Umweltplakette) aan te schaffen! Deze is verplicht wanneer je Leipzig en andere Duitse steden wilt bezoeken.
Bezienswaardigheden omgeving Leipzig Duitsland
Duitse fotomuseum
Net buiten Leipzig ligt een aantal interessante plekken die zich prima laten combineren met je stedentrip. Zo bezocht ik het Deutsches Fotomuseum in Markkleeberg.
Liefhebbers van auto’s kunnen hun hart ophalen in de Volkswagenfabriek. Helaas had ik daar zelf geen tijd voor…
Een combinatie stedentrip Leipzig en Dresden
Wil je je citytrip combineren met een andere leuke stedentrip? Dresden is ontzettend leuk! De afstand Dresden – Leipzig is maar 112 kilometer, dit is anderhalf uur rijden.
Kastelen in Saksen
In de deelstaat Saksen liggen tientallen kastelen. Een aantal ervan staan in de top 20 van mooiste kastelen van Duitsland. In deze blog lees je meer over deze bijzondere kastelen en burchten!