14x lunch in Utrecht: de leukste lunchplekken

Waar kun je lekker lunchen in Utrecht? De stad Utrecht heeft veel leuke restaurants waar je trendy kunt eten in Utrecht. De keus is enorm en er komen regelmatig nieuwe hotspots bij. Zie je door de bomen het bos niet meer? Dit zijn mijn 14 favoriete plekken om te lunchen in Utrecht.  

Ik woon mijn halve leven in Utrecht, ik kan enorm genieten van een lekkere lunch buiten de deur. De leuke lunchplekken hieronder heb ik stuk voor stuk getest. Zoals je ziet liggen ze niet allemaal in Utrecht Centrum, ik vind het persoonlijk erg leuk onbekende mooie plekken in Utrecht te ontdekken.

Op Zuid: lunch in Utrecht in een oude staalfabriek

Op Zuid is een New York style bar en bistro in het zuiden van Utrecht in de wijk Hoograven. Het restaurant in Utrecht is gevestigd in de oude draad- en staalfabriek Neerlandia. De hoge ramen en karakteristieke schoorsteen verwijzen naar de oorspronkelijke bestemming van het pand.

Bij op Zuid kun je leuk eten in Utrecht. Op Zuid heeft een groot terras aan de Vaartse Rijn, in de zomer kun je borrelen op de kade met je voeten in het water. Kinderen (en een enkele volwassene) springen met een van de toffe opblaasdieren het water in voor een verfrissende duik.

De lunchkaart van Op Zuid is niet heel erg uitgebreid, maar voldoende gevarieerd. Je kunt terecht voor een knapperige pizza uit de steenoven, een juicy burger, hartige taarten, salades en vegetarische gerechten en veel meer.

Tip: je kunt een bezoek aan Op Zuid combineren met een boottocht door de grachten van Utrecht.

Adres: Op Zuid, Neerlandiakade 2B, Utrecht

Noordertuin in Utrecht-Noord

Noordertuin is een gloednieuw gezellig restaurant dat de stad voedt van eigen bodem.  Er wordt zo veel mogelijk samen gewerkt met lokale leveranciers. Verschillende soorten groente, fruit en kruiden komen van de Voedseltuin naast het terras, hoe leuk is dat? Buurtbewoners helpen hierbij.

lunch noordertuin utrecht

Noordertuin is een heuse urban jungle. Dat is niet zo gek, want Noordertuin zit in de kassen bij tuincentrum Steck Utrecht. Terwijl de ene kant van het restaurant is ingericht met fijne werktafel met voldoende stroompunten (en lekkere koffie!), is de andere kant van het restaurant voorzien van een ruime speelhoek met veel boekjes, knutselspullen en blokken. Wat mij betreft is Noordertuin een van de leukste plekken om te eten met kinderen in Utrecht!

Adres: Noordertuin, Steck Utrecht, Gageldijk 3, Utrecht

LE:EN: lunch met een Aziatische twist

LE:EN zit in de hippe Utrechtse wijk Rotsoort vlak bij Utrecht Station Vaartse Rijn. Restaurant LE:EN is gevestigd in een oude loods en heeft een industriële look met veel beton, staal en street art. Bovendien beschikt LE:EN over een groot en zonnige terras met fijne loungebanken. LE:EN is een sfeervolle plek voor een hapje eten in Utrecht.

Bij LE:EN eet je heerlijke Aziatische gerechtjes met smaken uit onder andere Japan, China, Vietnam, India, en Indonesië.LE:EN kookt zo veel mogelijk met weidevlees en verantwoord gevangen vis. Uiteraard zijn er ook veel vegetarische en veganistische keuzes.

Adres: LE:EN, Heuveloord 140, Utrecht

Hofman in het hart van Utrecht

In een oud schoolpand aan het gezellige Janskerkhof zit Hofman Utrecht, een gezellig restaurant met een groot terras.

Ik geniet van een smaakvolle lunch in Utrecht Centrum, bestaande uit een heerlijke salade met warme geitenkaas. Ze hebben er heerlijk en knapperig brood (met kroket) en toetjes om je vingers bij af te likken. Maar je kunt bij Hofman ook terecht voor een sfeervol dinner of borrel met (soms) comedy shows en live muziek.

Koffieliefhebbers opgelet: Hofman serveert heerlijke biologische koffie.

Adres: Hofman Utrecht, Janskerkhof 17A, Utrecht

Camping Ganspoort Utrecht

Ook Camping Ganspoort ligt in de wijk Rotsoord. Camping Ganspoort is een levendig café-restaurant met een groot terras aan het water. De ambitieuze chef-kok heeft een voorliefde van pure ingrediënten van lokale Utrechtse leveranciers. Camping Ganspoort serveert lekker eten en doet niet aan liflafjes. Je kunt hier leuk lunchen niet ver van het centrum van Utrecht.

De sfeer in Camping Ganspoort is informeel en gezellig, het is een ontmoetingsplek voor jong en oud. Op de lunchkaart staan lekkere broodjes en sappige (vegetarische) salades. Voor de kleintjes zijn er pannenkoeken en frietjes.

Adres: Camping Ganspoort, Helling 87, Utrecht

Fort Lunet IV: de smaak van Lunet 

Fort Lunet iV ligt in een groot stadspark tussen de Utrechtse wijken Hoograven en Lunetten. Fort IV is een bijzondere lunchlocatie in Utrecht: het restaurant is gevestigd in een monumentaal pand wat deel uit maakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland. Fort Lunet IV is gebouwd tussen 1824 en 1826.

Van alle forten langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft Lunet IV de meest bijzondere functie: in dit zorgfort krijgen mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid om te werken in de winkel of in het lunchrestaurant. Het fort beschikt over een fraai aangelegde tuin en over een zonnig terras.

Adres: Fort Lunet IV, Oude Liesbosweg 68, Utrecht. Bezoekers kunnen gratis parkeren op eigen terrein.

The Green House Utrecht

The Green House is een hip restaurant nabij het Beatrix theater in Utrecht. Hier bereiden chefs de lekkerste gerechten van ingrediënten uit eigen urban farm en uit de regio. Jawel, in de kassen bovenin het restaurant groeien kruiden en specerijen – verser kan haast niet!

The Green House is duurzaam gebouwd met gebruik van hergebruikte materialen. Delen van het interieur zijn geleased van de leverancier met een volledig circulair businessmodel als resultaat. Het restaurant biedt kansen voor personeel met afstand tot de arbeidsmarkt.

In The Green House kun je lekker én gezond uit eten in Utrecht. Groenten en kruiden komen uit het pand of uit de directe omgeving, de kaart wordt bepaald door seizoensproducten. De tartines en (vegetarische) burgers zijn om je vingers bij af te likken.

Adres: The Green House, Croeselaan 16, Utrecht

De Pomp Utrecht: lekker eten in een verbouwd tankstation

Jonge ondernemers hebben een vervallen tankstation aan de Croeselaan omgebouwd tot een hip en duurzaam restaurant. Op de Croeselaan in de Dichterswijk verrijzen steeds meer leuke eettentjes in Utrecht!

De Pomp serveert brandstof voor iedereen. Veel van het lekkers op de kaart van De Pomp is van biologische en regionale oorsprong. Op de lunchkaart staan lekkere broodjes, soepen en salades. Er is ook glutenvrij brood.

Adres: De Pomp Utrecht, Croeselaan 122, Utrecht

Miyagi and Jones, Utrecht

Miyagi and Jones is een van de lekkerste hotspots in Utrecht. Dit hippe en stoere restaurant ligt een de Veemarktplein tussen de Jaarbeurs en het Beatrixtheater.

Bij Miyagi and Jones kun je genieten van street food, sushi en verschillende Aziatische gerechten met zo hier en daar een westerse twist. Mijn persoonlijke favoriet? De poké bowls zijn om je vingers bij af te likken.

Adres: Miyagi and Jones, Veemarktplein 42, Utrecht

lunchplekken utrecht dubbel dwars

DUBBEL/DWARS

DUBBEL/DWARS is het leuke restaurant van tweeling Jesse en Ciska. DUBBEL/DWARS ligt aan het aan het begin van de Amsterdamsestraatweg in Utrecht en daarmee niet op de route als je gaat shoppen in Utrecht. Dubbel/Dwars is een kleine omweg waard als je lekker wilt eten, ontspannen of flexwerken.

De seizoenskaart staat boordevol afwisseling en uitgesproken smaken. Yeah. In principe zijn alle gerechten veganistisch of vegatarisch, maar je kunt eventuaal vlees bijbestellen.

Adres: DUBBEL/DWARS, Weerdsingel W.Z. 8, Utrecht

Rabarber Utrecht

Rabarber is een Petit Café midden in het centrum van Utrecht. Rabarber staat bekend om zijn lekker lunch en huisgemaakte taarten. (De taarten zijn ook als take-away verkrijgbaar!) Rabarber werkt veel met seizoensproducten, waardoor het steeds weer een verrassing is wat je op je bord krijgt. Wat zeker is: er zijn voldoende vegetarische en vegan opties én het is allemaal even lekker!

Adres: Rabarber, Zadelstraat 20, Utrecht

Street Food Club Utrecht

De Street Food Club is een happy place met een mix van luxe en de straat. Tegenover de Janskerk kun je trendy eten in Utrecht centrum. Tijdens je lunch in Utrecht word je meegenomen langs de straten van Bangkok en de sloppenwijken van Mexico. Het interieur van de street food club wordt gekenmerkt door grote planten, vintage en felle kleuren. Alles is in contrast maar vormt toch een geheel.

Het menu van de street food is een culinaire wereldreis. Je combineert kleine gerechtjes uit verschillende keukens, die je indien gewenst kunt delen met je tafelgenoten. Op de kaart staan lekkernijen als bananenbrood, poké bowls, dumplings en rice paper rolls.

Adres: Street Food Club Utrecht, Janskerkhof 9, Utrecht

Bakkerswinkel Utrecht: een ambachtelijke bakker die met de tijd mee gaat

De Bakkerswinkel van Utrecht is sinds 2003 gevestigd op de hoek van de Wittevrouwenstraat en de Plompetorengracht. De oude gewelven, waar verschillende bakkersfamilies sinds de 18de eeuw hun producten hebben gebakken zijn omgetoverd tot een restaurant. Ook op het terras aan de gracht kun je gezellig lunchen.

Op de kaart van de Bakkerswinkel Utrecht staan verschillende lunches en high teas, welke op verzoek ook vegan en glutenvrij kunnen worden geserveerd. In de winkel kun je terecht voor biologische desembroden, scones, brownies, zoete en hartige taarten en meer.

Adres: Bakkerswinkel Utrecht, Wittevrouwenstraat 2, Utrecht

Het Gegeven Paard: lunch en werken

Het Gegeven Paard ligt aan de Catharijnesingel binnen de muren van muziekcentrum Vredeburg. Het Grand Café in harte centrum is zeven dagen per week geopend voor iedereen die houdt van lekker eten en drinken. Centraal staat de marmeren bar, strakke lijnen van het nieuwe Vredenburg worden gecombineerd met een eigenwijze stijl. Het Gegeven Paard is niet alleen een fijn plek om te lunchen, maar ook om te flexwerken in Utrecht.

Met zijn lekkere broodjes, salades en kroketten is Het Gegeven Paard zeer geschikt voor de stevige trek.

Adres: Het Gegeven Paard, Vredenburgkade 11, Utrecht

Lunch in Utrecht met kinderen

Ga je lunchen met kind in Utrecht?

Deze plekken zijn allemaal kidsproof. Voor de kleinsten zijn er kinderstoelen en verschoonkussens aanwezig. (The Greenhouse is een uitzondering, daar zijn kinderstoelen maar geen verschoonfaciliteiten.)

Camping Ganspoort en Op Zuid hebben een grote kast met spelletjes en speelgoed zodat je kinderen zich niet hoeven te vervelen tijdens hun lunch in Utrecht. Bij Fort IV is een kleine speeltuin en een heus kabouterpad.