Leuke vaarroutes in Nederland

Nederland is een populaire vakantiebestemming voor toeristen uit de hele wereld. Ons kikkerlandje trekt toeristen die op stedentrip gaan, de kusten bezoeken en het watertoerisme ervaren. Nederland kent veel leuke vaarroutes.En die kun jij ook ontdekken! Doe eens gek en verken Nederland vanaf het water. (Dat is makkelijker dan je denkt.)

weerwater in almere

Nederland vanaf het water

De zomer staat voor de deur, dit is hét moment om Nederland te ontdekken. Word dit jaar toerist in eigen land en geniet van de wind, het klotsende water, de fotogenieke luchten en van mooie vergezichten. Wil je eens wat anders? Verken Nederland dan vanaf het water.

Als je zelf geen boot hebt, kun je een boot huren. Zodra je aan boord stapt, laat je de drukte van het dagelijks leven achter je en is het alleen nog maar genieten. Je hoort enkel nog het klotsende water tegen de boot en het gekwaak en gefluit van watervogels.

In deze blog vind je inspiratie voor mooie plekken in Nederland vanaf het water en voor verschillende mooie vaarroutes.

haven van huizen

Zeilen in Friesland in de Alde Faenen

Ervaren zeilers kunnen in de Alden Feanen zelfstandig verschillende mooie zeiltochten maken. Ik ben geen ervaren zeiler, maar ik vaar graag een stukje mee.

En zo stap ik in de boot van schipper Age. Age houdt de touwtjes in handen en geeft instructies, terwijl zijn vrouw Nynke voor een natje en droogje zorgt. Voortbewogen door de wind en gedragen door de golven geniet ik van de wind in mijn haar en het voorbij glijdende landschap.

Onervaren watersporters (zoals ik) kunnen een boottocht door de Alde Fanen afwisselen met een kanotochtje: al peddelend kom ik langs riet en veen, de eerste waterlelies staan al in de knop. De veengaten, zogenaamde pets, zijn deels overgroeid door bomen. Met geen enkel vaartuig kom ik zo dicht bij de natuur als met een kano.

vaarroutes voor de zeilboot in de alde feanen

Leuke vaarroutes voor Het IJsselmeer en de randmeren

Het IJsselmeergebied is meer dan de moeite waard voor een vakantie of een dag op het water. Er zijn veel leuke vaarroutes in de regio. Leg tijdens je tocht aan in havens bij verschillende historische plaatsen als Lemmer, Hindeloopen of Urk. Maak een wandeling, strijk neer op het terras of geniet van de zon op een van de vele strandjes.

Heb je de tijd en wil je een week op het water doorbrengen? De IJsselmeer en randmeren vaarroute is een aanrader. Dit is een tocht van ongeveer 200 kilometer (een week varen). Je vaart bijna helemaal om de provincie Flevoland heen.

In het IJsselmeergebied, inclusief het IJmeer en het Markermeer moet je in het bezit zijn van vaarbewijs II. Op de Gouwzee bij Volendam, Marken en Monnickendam is vaarbewijs I voldoende.

vuurtoren van marken

Varen in Giethoorn

Zet Giethoorn maar op je bucketlist! Giethoorn bestaat uit kleine eilandjes verbonden met kanalen, fraaie houten bruggen, watertjes en lommerrijke tuinen. Het mooie Giethoorn is het Venetië van het noorden. Bootje varen is een populaire activiteit in Giethoorn, er lopen verschillende vaarroutes door het dorp. In een halve dag kun je de belangrijkste bezienswaardigheden van Giethoorn zien.

Heb je meer tijd? Combineer je boottocht door Giethoorn dan met een bezoek aan de Nationaal Park de Weerribben.

Tip: in deze blog lees je wat te doen in Giethoorn.

bootje varen in giethoorn

De Lek en de Nederrijn in het centrum van Nederland

Ga je voor het eerst met een boot op pad? Een vaartocht over de Lek en de Nederrijn is een aanrader. Nieuwegein laat je achter je via de Koninginnesluis en zo vaar je richting Arnhem. Onderweg geniet je van het typische Nederlandse rivierenlandschap. Vanaf Wijk bij Duurstede vaar je niet meer op de Lek, maar op de rivier de Nederrijn. Je hoeft niet meteen door te varen naar Arnhem. Culemborg en Wijk bij Duurstede zijn plaatsen met een rijk verleden die een bezoekje waard zijn.

Ben je met je kinderen op pad? Stap van boord in Rhenen en bezoek Ouwehands Dierenpark en wandel over de Grebbeberg. Daarna vaar je via Wageningen door naar Arnhem.

blauwe kamer rhenen

Tip: Vanaf de grens van de provincie Utrecht heb je een mooi uitzicht over natuurgebied de Blauwe Kamer.

Met de boot door het zuiden van het land

Limburg is niet de eerste provincie waar je aan denkt als je gaat varen. Maar Limburg is prachtig! (En ik kan het weten, want ik ben geboren in Limburg.)

Roermond is een prima vetrekpunt voor een tocht over de Maasplassen. Als je de sluis in Linne passeert, ben je in het vaargebied van Maasbracht. Via het Julianakanaal vaar je richting Maastricht. Houd er op het Julianakanaal rekening mee dat je zeilboot over een startklare motor moet beschikken.

maasduinen

Wil je het noorden van de provincie Limburg verkennen vanaf het water? Vaar dan richting Venlo en het Nationale Park De Maasduinen. Stap hier over voor een ritje op de fiets of maak een wandeling langs de Maas. In dit gebied ligt ruim 200 kilometer aan wandelpaden. Ook dorpjes als Well, Afferden en Arcen zijn de moeite waard om te bezoeken.

Tip: In deze blog vind je meer mooie plekken in Limburg.

kanoen in de alde feanen

Waterrijk Nederland heeft veel moois te bieden. Geniet van deze vaarroutes en pareltjes om de hoek!