12 Leuke (december) cadeaus voor fotografen

Zoek jij (last minute) een leuk cadeau voor fotografieliefhebbers? Dit zijn mijn persoonlijke favorieten! 

cadeau kerst fotograaf

1. Een originele mok

Be.n je gek op fotograferen én op koffie? Dan zijn deze leuke mokken iets voor jou! 

  • Mok met de grappige spreuk ‘I Shoot People‘. Wanneer je de camera ziet snap je meteen dat deze spreek prima past in de vredige kerstgedachte.
  • Natuurlijk kun je ook voor een mok met een zelfgemaakte foto kiezen (leuk voor opa en oma.)  
  • Mijn persoonlijke favoriet: een Camera Lens Beker, een toffe mok in de vorm van een lens
schoonmaken lens cadeau

2. Praktisch: een nieuwe cameratas

Een goede cameratas is zo fijn! Hij beschermt je dure camera en heeft voldoende ruimte voor extra lenzen. Een goede tas is niet goedkoop, misschien is dit een mooi cadeau aan jezelf? Je mag jezelf soms best even verwennen!

3. Een antieke camera

Op marktplaats en op beurzen worden regelmatig oude camera’s aangeboden. Ze zijn niet altijd functioneel, maar het ook wil ook wat!

De oude kleinbeeldcamera uit 1948 kocht ik op een markt in Sofia, Bulgarije.

SD kaart

4. Onmisbaar: schoonmaakdoekjes en USB-kaartjes

Je hebt NOOIT genoeg SD-kaartjes. Een SD-kaart is misschien geen origineel cadeau, maar het is hoe dan ook geen miskoop!

  • CameraNU heeft een ruim aanbod aan SD-kaarten (vanaf 15 euro)
before they pass away nelson

5. Boek: Nelson fotografeert mensen

De Britse fotograaf Jimmy Nelson reisde tweeënhalf jaar de wereld rond. Bij bezocht en fotografeerde mensen van maar liefst 35 inheemse stammen. Dit heeft geleid tot het meesterwerk “Before they pass away”, een must have voor iedereen die houdt van reizen en fotografie.

Tijdens de pandemie fietste Nelson langs vissersdorpen, polderlandschappen en vestingstadjes. Het resultaat is het prachtige boek “Between the sky and the see” met Nederlandse klederdrachten.

digitale camera voor kinderen

6. Voor de kleintjes: de eerste digitale camera

Ik vind haar nog nét iets te jong, zelf denkt ze daar anders over. Ik zou mijn peuter heel gelukkig maken met haar eerste blog- of vlogcamera. Voor een paar tientjes heb je al camera’s voor kinderen die niet alleen kunnen fotograferen, maar ook foto’s kunnen bewerken en van leuke filters kan voorzien. Sommige camera’s voor kinderen kunnen gebruikt worden om liedjes af te spelen en spelletjes te doen.

7. Geef een cursus cadeau!

Er zijn héél veel leuke cursussen om je fotoskills te verbeteren. Ik zou heel blij worden van een leuke cursus of workshop.

Light Painting van Mike Muizenbelt Fotografie

Zie je de foto hierboven? Hoe cool is dat! Mike is een enthousiaste fotograaf die in zijn workshop veel tips en tricks deelt. Samen met zijn jarenlange ervaring zorgt dit voor mooie plaatjes

Natuurfotografie

Wil je vossen fotograferen in Nederland? Of wil je meer leren over macrofotografie? Natuurfotografie workshops heeft een ruim aanbod leerzame dagjes uit in de natuur. 

vos AWD

8. Boek: fotograferen op Texel

Wat is Nederland toch mooi! De serie “De mooiste fotolocaties” van PixFactory neemt je mee naar de meest fotogenieke plekjes van Nederland. De fraai geïllustreerde boeken bieden een flinke dosis inspiratie én gunnen je een kijkje achter de schermen.

fotolocaties

9. Maak je eigen foto-album

In het digitale tijdperk is het heel verleidelijk om je foto’s te laten versloffen op de hardeschijf van je computer of in het geheugen van je telefoon. Zonde! Het is veel leuker om een mooi album te maken met je (reis)foto’s.

Er zijn heel veel aanbieders, de Hema heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding.