15x Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is uitgestrekte zandrug tussen Utrecht, Amersfoort en Rhenen. Het natuurgebied is een oase van rust net buiten de randstad, je kunt heerlijk wandelen op de Utrechtse Heuvelrug. Er zijn tientallen bewegwijzerde fiets- en wandelroutes uitgezet, waaronder speciale kinderroutes.

Het is heerlijk om in de stad Utrecht te wonen. In een mum van tijd sta ik in de historische binnenstad. Heb ik geen zin in de drukte van de stad? Dan stap ik op de fiets (of in de auto) en dan trek ik er op uit om te wandelen. Omgeving Utrecht is verrassend groen! In deze blog deel ik een aantal van mijn favoriete plekken om te wandelen op de Utrechtse Heuvelrug.

Tip: In deze blog beschrijf ik meer korte wandelingen rondom Utrecht.

1. Landgoed Heidestein: wandelen op de Utrechtse Heuvelrug door de heide

Verscholen in de bossen bij Zeist ligt Landgoed Heidestein. Op de heidevelden tussen de oude naaldbossen grazen Drentse heideschapen. Dit is hoe de Utrechtse heuvelrug er 100 jaar geleden heeft uitgezien.

Op Landgoed Heidestein kun je vrij wandelen. Ik vind de rode rondwandeling erg leuk: deze begint en eindigt bij de schaapskooi bij de Prinses Magrietlaan in Zeist. De wandeling voert eerst door de bossen langs het meer van Heidestein en de resten van het landhuis. Daarna verandert het landschap met loofbomen voor een dennenbos, de vruchtbare grond maakt plaats voor het karakteristieke heidelandschap met de Drentse Heideschapen.

Tip: dit zijn meer leuke heideroutes in Utrecht.

Kinderroute:

Naast de schaapskooi loopt een speciale educatieve rondwandeling voor kinderen. Langs de wandelroute kom je ook in oog te staan met verschillende dieren.

Mijn dochter (1 jaar) vindt de houten afbeeldingen van dieren minder interessant dan de echte schapen op de grote heide. Die laatsten geven tenminste antwoord als je tegen ze blaat.

Je kunt de wandeling over landgoed Heidestein eenvoudig combineren met natuurgebied Bornia.

Tip: Hier vind je de gemarkeerde wandelroute. In deze blog lees je meer over Bornia en Groot Heidestein.

bos utrechtse heuvelrug

2. Kaapse Bossen: mijn favoriete bos bij Utrecht

De Kaapse Bossen is mijn favoriete plekje bij Utrecht om te wandelen. In de Kaapse Bossen ontdek je iedere keer wel weer iets nieuws: in het glooiende boslandschap loopt een netwerk van slingerpaadjes en statige beukenlanen. Uitzichttoren de Kaap is het letterlijke hoogtepunt van de Kaapse bossen – vooral in de herfst. De bloeiende Kaapse Heide in de zomer is ook heel mooi!

Door de bossen lopen verschillende gemarkeerde wandelroutes variërend van 2 kilometer tot 9 kilometer. 

Kaapse Bossen met kinderen

De gele rondwandeling is geschikt voor kinderwagens. 

Tip: Lees meer over wandelen in de Kaapse Bossen (met veel foto’s!).

3. De uitzichten vanaf de Grebbeberg

Mijn wandeling over de Grebbeberg start pal naast het militair ereveld Grebbeberg. De Grebbeberg is vooral bekend vanwege de slag om de 52 meter hoge heuvel bij Rhenen. Vanwege zijn strategische ligging met zicht op de Nederrijn en de Betuwe is de heuvel historisch gezien van groot belang, zo ook tijdens de slag om de Grebbenberg in 1940.

De Grebbeberg vormt de zuidoostelijke punt van de Utrechtse Heuvelrug. Over de Grebbeberg loopt een korte rondwandeling met uitzicht op de Nederrijn en de Blauwe Kamer, een natuurgebied waar ik in de toekomst graag een keer zou willen wandelen. De combinatie tussen hoog en laag en arme en rijke grond maken de Grebbeberg geliefd bij veel planten en dieren. Ik maak een mooie rondwandeling van ongeveer vier kilometer over dit deel van de Utrechtse Heuvelrug. Vooral het begin van de wandeling met de mooie uitzichten is een aanrader!

Tip: De Grebbeberg is het eindpunt van de Heuvelrughike, een meerdaagse wandeling in Utrecht. Hier lees je meer over de Heuvelrughike (inclusief leuke plekken om te overnachten)

4. Panbos Utrecht: een van de mooiste plekken om te wandelen bij Utrecht

Het Panbos is een van mijn favoriete bewegwijzerde wandelroutes in Utrecht. De rondwandeling combineert brede paden met smalle doorsteekjes, waardoor zelfs de kortste route voor kinderen een avontuurlijke wandeling wordt.

Het Panbos is een bos bij Utrecht met daartussen enkele zandvlaktes. Aan de rand van deze vlaktes staan oude grove dennen die lijken te ‘wandelen’: door de wind en de regen is het zand tussen de wortels verdwenen, waardoor de bomen op pootjes lijken te staan. De zandvlaktes zijn klein wanneer je ze vergelijkt met de Soester Duinen, maar het is nog altijd een fijne plek voor een picknick of om te spelen met de hond.

5. Heuvelrugroute Leersumse Veld

Het Leersumse veld is een gebied van stuifzand en heide met een groot ven in het midden. Bij de plassen kun je goed vogels spotten. 

Hoogtepunt van het Leersumse veld zijn de runderen die de zandvlakte begrazen.

Kabouterroute Leersumse Veld

Speciaal voor jonge bezoekers is er de kabouterroute. Langs dit bosrijke pad kunnen jonge kinderen kabouters spotten en opdrachten doen. Aan het eind van het kabouterpad is een picknickweide.

Zowel het kabouterpad als de donkerblauwe wandelroute (“Natuur zonder drempels”) zijn geschikt voor kinderwagens en buggy’s.

6. Plantage Willem III: oude tabaksschuren en reeën

Wist je dat Nederland een aantal tabaksplantages heeft gehad? Een daarvan is Plantage Willem III op de zuidwestflank van de Utrechtse Heuvelrug.

Halfwilde gallowayrunderen en konikpaarden zorgen ervoor dat het glooiende landschap van Plantage Willem III halfopen blijft. Helaas zie ik geen runderen en paarden. Wanneer ik plots op een groep reeën stuit gaat mijn hart sneller kloppen: dat had ik niet verwacht!

In het voorjaar kleurt de oude plantage geel door de brem. Ik loop door het schraalgrasland, langs boomgroepen en struwelen.

Tip: Hier lees je meer over wandelen bij Plantage Willem III.

7. Zeisterbos Utrecht: bossen en hertjes

Het Zeisterbos is een fijne plek voor een boswandeling omgeving Utrecht. Het bos heeft samen met de Krakeling , Kozakkenput en Witte Hull een onmisbare rol bij het verbinden van het noorden en zuiden van de Utrechtse Heuvelrug. Dieren verplaatsen zich over deze smalle strook natuur en de ecoducten tussen Zeist en Soesterberg.

Kinderroute:

Door het Zeisterbosch loopt een speciale kinderroute. Deze gaat onder andere langs het hertenpark. Dit was bij ons een groot succes!

Tip: Ga je liever fietsen? Deze fietsroute over de Utrechtste Heuvelrug start in Zeist.

8. Wandelroute Stulp Lage Vuursche

Aan de westelijke rand va de heuvelrug bij Baarn ligt Kasteel Drakensteyn, de woning en het landgoed van Prinses Beatrix. Het boswachterpad van Lage Vuursche volgt de omheining van het landgoed, zo af en toe vang je een glimp op van het kasteel. Mijn favoriete plekjes van Lage Vuursche is echter de Stulpse heide, een uitgestrekt heidegebied wat in de zomer een betoverende paarse kleur aanneemt. 

Met een beetje geluk zie je charolais koeien tijdens het wandelen bij Lage Vuursche!

Tip: In deze blog lees je meer over wandelroute de Stulp (en andere rondwandeling in de Lage Vuursche).

9. Landgoed Bornia

Landgoed Bornia wordt vaak in één adem genoemd met Heidestein: dat is niet zo gek wanneer je bedenkt dat deze twee landgoederen met elkaar verbonden worden door de Grote Heide.

Landgoed Bornia is een mooie natuurgebied met bos, heide en een grote zandduin. Het terrein is heuvelachtig en de bossen zijn gevarieerd. Ik denk dat deze route het mooiste is in de late zomer wanneer de heide bloeit, ik ben er alleen in het voorjaar geweest.

10. Kwintelooijen: heuvelachtig Utrecht

Kwinterlooijen is een natuurgebied op de Utrechtse Heuvelrug bij Veenendaal en Rhenen, niet ver van Plantage Willem III. Als je langer wilt wandelen op de Utrechtse Heuvelrug kun je de twee natuurgebieden zelfs met elkaar combineren. Met een dreumes van anderhalf beperk ik me tot de kortere wandelingen.

Op Kwintelooijen zijn twee wandelroutes uitgezet. De kortste wandelroute gaat om een meertje heen. Een leuke plek met kwakende kikkers. De tweede route volgt de trap de heuvel op: op de top staan rode beuken, deze geven je zelfs in het vroege voorjaar het gevoel dat je in de Indian Summer bent beland. Ik verheug me op deze wandelroutes in Utrecht in de herfst – maar zover is het nog niet.

Tip: Hier lees je meer over de NS-wandeling van Veenendaal naar Rhenen.

11. Utrechtse Heuvelrug: wandelen bij de Soester Duinen

Wanneer ik wandel over de Soester Duinen waan ik me even in het noorden van Afrika. Om me heen zie ik niks dan zand met een enkele boom en wat plukjes heide. De lucht is helderblauw en de zon brandt op mijn huid.

Toch ben ik gewoon in Nederland, om precies te zijn bij de Soester Duinen aan de zuidrand van Soest. De Soester Duinen liggen aan de rand van Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. Dit is een van de vele mooie plekken om te wandelen in de provincie Utrecht!

Na een bezoek aan de grootste zandvlakte van Utrecht geniet ik van de koelte die de bossen bij Soest brengen. Wat een heerlijke plek is dit toch om te wandelen op de Utrechtse Heuvelrug.

Tip: Lees meer over wandelen in de Soester Duinen.

12. Wandelen Amerongen: over de top

Het Amerongse Bos is een bos met statige lanen en reusachtige beuken. De wandelroute ‘over de top’ van het Utrechts landschap voert door dit bos en bedwingt de top van de Amerongse Berg. De Amerongse Berg is met 69 meter de hoogste top van nationaal park Utrechtse Heuvelrug.

Helaas word je op de top niet beloond met een mooi uitzicht.

Aan de rand van het bos liggen enkele oude akkers met gerestaureerde tabaksschuren. Ik denk dat dit mijn favoriete stuk van de wandeling is: de akkers met klaprozen die verraden dat de zomer eraan komt.

Kinderroute:

Amerongen is een leukste plek om te wandelen op de Utrechtse Heuvelrug met kinderen. Bij infocentrum Tabaksschuur Amerongen is de zogenaamde kindernatuurweetjeswandeling beschikbaar. De kleine reiziger werd vooral blij van de speeltuin en het klimbos bij Restaurant ’t Berghuis.

13. Park Vliegbasis Soesterberg

De voormalige vliegbasis is een uniek natuurgebied met nieuwe bossen. Vanaf de oude ladingsbaan heb je een weids uitzicht. Wanneer je wandelt tussen de oude munitiedepots, geparkeerde vliegtuigen en militaire gebouwen dan voel je de koude oorlog tot leven komen. 

Park vliegbasis Soesterberg is niet mijn favoriete wandelgebied op de Utrechtse Heuvelrug. Geasfalteerde paden, betonnen objecten en de bebouwing botsen met de mooie natuur. (Ik ben dan ook geen historicus.)

Wandelen met kinderen in Soesterberg

De verharde paden, inclusief de landingsbaan, maken Park Vliegbasis Soesterberg zeer geschikt voor een wandeling met rolstoel of kinderenwagen. Bij de ingang van het Nationaal Militair Museum is een kleine speeltuin. De kleine reiziger vindt dit een fijne plek om te wandelen op de Utrechtse Heuvelrug, vooral wanneer we de wandeling combineren met een bezoek aan het Nationaal Militair Museum.

Tip: In deze blog lees je meer over de wandelroutes op vliegveld Soesterberg.

14. Landgoed Beerschoten: een van de mooiste landgoederen van de Utrechtse Heuvelrug

Beerschoten is een bos rondom Utrecht. Het bos is aangelegd in de parktuin van Landgoed Beerschoten, het bos kenmerkt zicht door brede landen met dikken bomen. Beerschoten is een van de mooiste landgoederen van de Utrechte Heuvelrug. Tijdens het wandelen heb je kans op reeën, dassen en vossen te zien.

Vlak bij de het informatiecentrum van Landgoed Beerschoten is een beeldentuin met bijzondere kunstwerken.

Persoonlijk vind ik dit bos in de buurt van Utrecht té netjes en té goed ontworpen, ik vind het spannender wanneer de natuur gewoon zijn gang kan gaan zoals bij andere gemarkeerde wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug.

15. Landgoed Prattenburg in Rhenen

Tussen Veenendaal en Rhenen ligt landgoed Prattenburg, een mooie plek om te wandelen op de Utrechtse Heuvelrug. Landgoed Prattenburg is vooral mooi in de herfst: de bossen zijn dan prachtig gekleurd en op de vruchtbare bosgrond zijn tientallen soorten paddestoelen te vinden. 

Natuurpad Prattenburg is een gevarieerde rondwandeling van 6,5 (of 4,5) kilometer. De gemarkeerde wandelroute in Utrecht voert over heuvels, door statige beukenlanen, een smeltwaterdal en dennenbossen. Aan het eind van de zomer wordt het landgoed gehuld in een deken van bloeiende paarse heide.

Bonus: de Heuvelrughike

Tussen Huizen (in Noord-Holland) en de Grebbeberg bij Rhenen slingert een mooie wandelroute. Deze meerdaagse wandeling in Utrecht heeft een lengte van 95 kilometer.

Hier lees je meer over de verschillende etappes van de Heuvelrughike:

Deze vijftien mooie plekken in Utrecht hebben een plekje verdiend in mijn blog over wandelen op de Utrechtse Heuvelrug. Er zijn echter nog veel meer mooie wandelroutes bij Utrecht, ik zal regelmatig mijn tips en ervaringen uitbreiden.