Little Petra: een onontdekte parel in de woestijn

Enkele kilometers vanaf historisch Petra Jordanië bevindt zich een tweede interessante opgraving: Little Petra oftewel Al Barid. Hoewel deze voorstad van het grote Petra niet vermeld staat in de meeste reisgidsen, is deze historische bezienswaardigheid het bezoeken waard. 

Ik combineer mijn bezoek aan Petra met een bezoekje aan Little Petra. Dit kost niet veel tijd: een uur is meer dan voldoende om Little Petra te zien. Het beste tijdstip van de dag is het eind van de middag, wanneer de zon haar laatste stralen in de kloof werpt en de schaduwen langzaam langer worden.

little petra jordanie

Little Petra, het kleine zusje van wereldwonder Petra

Net als het ‘grote’ Petra ligt Little Petra veilig verscholen tussen de rotsen, gescheiden van de buitenwereld via een smalle Siq. In de wanden van deze Siq zijn duidelijke inkepingen zichtbaar: ooit zat hier een poort. De Siq kon afgesloten worden wanneer een eventuele vijand zich aandiende.

Een vredige enclave

Achter de Siq bevindt zich de kleine enclave. In tegenstelling tot wereldwonder Petra waren hier geen bronnen die de stad van water konden voorzien, de stad was daardoor aangewezen op regenwater. Juist ja, een stad in de woestijn die afhankelijk is van regen.

In de rotswanden zijn grote bassins gehakt om het water in op te slaan. Een ingenieus gotensysteem ervoor dat het regenwater daadwerkelijk in de bassins belandde. Om te voorkomen dat het regenwater het poreuze zandsteen in sijpelt, is de binnenkant van de bassins bekleed met cement. Stel je voor, wat een kennis er al was bij deze 2000 jaar oude beschaving!

Wonen in Little Petra

Er zijn in Little Petra verschillende triclinaire woningen zichtbaar. Dit zijn woningen die werden gedeeld door meerdere mensen, wellicht zelfs meerdere gezinnen. Langs alle wanden waren bedden uit de rotsen gehouwen, men sliep met de voeten naar de muur en de hoofden naar de midden van de ruimte gericht. De grote van de bedden impliceert dat de bevolking stukken kleiner was dan nu…

Ook zijn er stallen zichtbaar en op een aantal plaatsen zijn grafkelders te zien. Deze zijn minder rijk versiert dan de graven in het grote Petra.

plafondschildering little petra

De tempels van Little Petra Jordanië

Little Petra is een sobere stad. Toch is er een aantal gebouwen dat wél versierd is. Dit zijn oude tempels

Bovendien had Little Petra een heus klooster, het enige vertrek dat vroeger voorzien was van een deur. Wanneer je naar het plafond van dit klooster kijkt, zie je tussen het roet van het vuur nog duidelijke resten van de 3000 jaar oude plafondschilderingen.

Het uitzicht naar het westen

Aan het eind van de kloof is een lange trap. Wanneer je deze opklimt heb je een fantastisch uitzicht over het westen en de zon die langzaam achter de bergen verdwijnt.

Een korte taxirit van ongeveer een kwartier brengt je van Wadi Musa naar Little Petra.