Wie maakt er een roadtrip door de Lofoten in de winter? De eilandengroep Lofoten in noord Noorwegen trekt iedere zomer duizenden toeristen voor de middernachtzon en outdoor activiteiten als wandelen, kajakken of duiken. Campings voor kampers rijzen als paddestoelen uit de grond, maar ook tenten en cottages zijn populair. Het aantal inwoners van de eilandengroep verdubbelt tijdelijk. Ik ben eigenwijs en besluit om niet naar de zomer in de Lofoten te gaan, maar ik laat de drukte achter me en reis naar de Lofoten in de winter!
In deze blog vertel ik je meer over mijn mini-roadtrip op de Lofoten. Ik neem je mee langs toffe bezienswaardigheden en geef reistips voor Lofoten in de winter. Ik kan verklappen: reizen naar Noorwegen in de winter is magisch.
Met de Hurtigruten Bodo – Lofoten
Eerlijk is eerlijk: het noorderlicht in Bodo is geweldig, maar ik ben stiekem blij dat ik Bodo mag verlaten. Iedereen die ik spreek over de Lofoten is er weg van, ik sta te popelen om de bezienswaardigheden van Lofoten te bezoeken! De Lofoten is een eilanden groep in het noorden van Noorwegen. De Lofoten liggen boven de poolcirkel, dus in de zomer is er midzomernachtzon en in de winter is het altijd donker. Juist.
Ik vaar van Bodo naar de Lofoten. Wanneer ik de besneeuwde toppen van de eilandengroep in de verte zie rijzen vanaf de Hurtigruten, speelt het groen van het noorderlicht met de wolken dit bol staan van de sneeuw. Langzaam nadert de boot land. Het noorderlicht in Noorwegen is een mooi welkom op mijn bestemming van de komende dagen.
Svolvaer: de kleine hoofdstad van de Lofoten eilanden
Tijdens deze schemeruren verken ik Svolvaer, de hoofdstad van de Lofoten. Solvaer is een klein stadje met maar 14.500 inwoners. Het stadje is ontzettend fotogeniek door zijn ligging aan het water tussen de bergen.
Tip: Je kunt ook sneeuwschoenwandelen op de Lofoten.
Lofoten noorderlicht: van groene droom naar nachtmerrie
Aan het begin van mijn Noorwegen rondreis heb ik alle dagen het noorderlicht gezien. Het noorderlicht is magisch en verslavend. Ik besluit daarom een noorderlicht excursie op de Lofoten te boeken. De weersvoorspelling met wolken en sneeuw ziet er slecht uit, maar met een auto en gids is er een kleine kans dat ik het noorderlicht toch ga zien.
Met een man of negen zitten we in een busje. Het sneeuwt, en gedurende de rit neemt de hoeveelheid sneeuw alleen maar toe. Het weer op de Lofoten in de winter kan onstuimig zijn.
En dan gebeurt het: het busje zwiept naar rechts en op een haar na missen we een paaltje langs de weg. De auto hobbelt ongeveer een meter naar beneden voordat deze tot stilstand komt. Lekke band.
Daar zit ik dan. Naast de weg.
Het is stil in het busje, muisstil. Niemand zegt wat. De gids doorbreekt de stilte en grijpt zijn telefoon. Hij stapt uit, bekijkt de schade en schakelt hulptroepen in. De sneeuw blijft op de ruiten vallen, maar gelukkig is het in het busje (nog) warm. De gids maakt de grond bij de deur sneeuwvrij zodat deze straks open kan.
Na een half uurtje zijn de hulptroepen gearriveerd. Ik baan een weg naar buiten door de sneeuw, welke op sommige plekken ongeveer tot mijn knieën reikt. Ik laat het busje achter en ga met vervangend vervoer verder. Gelukkig is er alleen materiële schade, en die valt mee.
Op naar het noorderlicht! Heb ik tijdens het tweede deel van mijn noorderlicht excursie meer geluk? De auto stopt bij een prachtige baai. Lofoten in de winter is zo mooi! Bergen, het water dat tegen de rotsen slaat, wolken en sneeuw. Wanneer we goed kijken zien ze aan de horizon een groene gloed, maar eigenlijk is deze met het blote oog nauwelijks zichtbaar. Wanneer de wolken en de sneeuw verder toenemen draaien we maar weer om naar Svolvaer.
Wellicht heb jij jij deze excursie naar het noorderlicht meer geluk. (Dit is een andere aanbieder.)
Lofoten in de winter met de huurauto
De E10, de hoofdweg van Lofoten, is een van de mooiste wegen van Noorwegen. De weg is bijna sneeuwvrij in de winter. Vriendlief besluit dat hij wel durft te rijden, dus huren we een auto voor een kleine roadtrip. Mét spijkerbanden tegen slippen. Om alle voordelen over vrouwen achter het stuur maar eens te bevestigen: ik ben een angsthaas en rijd niet…
Lofoten bezienswaardigheden: Kabelvag en de Vagan kerk
Net buiten Svolvaer ligt het plaatsje Kabelvag en de Vagan kerk, een van de grootste houten kerken van Scandinavië. De kerk bied plaats aan 1200 mensen. Met name tijdens het visseizoen wat in januari start is het druk: vissers uit heel Noorwegen trekken dan naar het noorden om vis te vangen. In eerste instantie kabeljauw, en later ook nog andere soorten.
Kabelvag is de oude hoofdstad van het eiland. Toen de haven van Kabelvag echter te klein werd voor grote veerboten als de Hurtigruten, is de haven van Svolvaer uitgebreid en niet die van Kabelvag. Uiteindelijk zijn ook het stadhuis en de lokale slijter naar Svolvaer verhuisd.
Prachtige uitzichten over de eilandengroep Lofoten in de winter
We komen niet ver. Om elk hoekje is wel een mooie baai of een fjord en stoppen we om foto’s te maken. Ik ben er van overtuigd dat deze eilandengroep een van de mooiste plekken van Noorwegen in de winter is.
Lofoten in december is overweldigend! De mystiek van het blauwe licht en het geluid van knisperende sneeuw. De bergen en het licht wat langzaam toeneemt en afneemt in intensiteit, waar zijn hoogtepunt niet neerkijkt. Geen mensen, nauwelijks verkeer, in de verte een brug die eilanden verbindt. Soms wat voetstappen, vaak vergezeld kleinere voetstapjes ernaast. Een Noor die zijn hond uit laat.
Oorverdovend stilte.
Henningvaer, het eind van de wereld
We sluiten onze mini winter roadtrip over de Lofoten in de winter af in Henninsvaer. Henningsvaer ligt op de punt van het eiland, en een kronkelige kustweg voert ons langs de baai en de ene kant, en steile rotsen aan de andere kant. De weg is zo smal dat er geen ruimte is voor twee auto’s naast elkaar, maar gelukkig zijn er voldoende plekken waar je stil kan staan om tegemoetkomend verkeer er langs te laten. Op onoverzichtelijke plekken, bij de bruggen, staan zowaar verkeerslichten om te zorgen dat er maar vanuit één richting tegelijktijd gereden wordt. Zijn dit de enige verkeerslichten van het eiland?
In Henningsvaer zitten behalve een kleine supermarkt een paar cafeetjes en een visrestaurant. Helaas is alles dicht op deze winterse zondagmiddag, en dus rijden we terug naar Svolvaer voor een drankje.
Magic ice: de ijsbar van Svolvaer
Wat is er nog meer te doen op de Lofoten in de winter?
Svolvaer heeft een heuse ijsbar met verschillende ijssculpturen. De entree bedraagt ruim 10 euro, maar dat is gelukkig inclusief welkomstdrankje. Mét alcohol, want alles zonder alcohol bevriest in de koude bar.
De toog is een aantal meter lang en geheel gemaakt uit ijs. Achter de toog staan de flessen sterke drank uitgestald, ook deze kast is gemaakt van ijs. Gedimd gekleurd licht geeft het geheel een bijzondere uitstraling, ik waan me in een onderwaterwereld. Er zijn verschillende zitjes met tafeltjes van ijs, en er liggen rendiervellen om je warm te houden. Daar waar waxinelichtjes staan is het ijs lokaal gesmolten, en zit er een deukje in de gladde tafels.
De ijsbar op de Lofoten is een van de meest bizarre plekken die ik ooit heb bezocht. In de winter is de bar alleen ’s avonds open voor passagiers van de Hurtigruten, er zijn te weinig ‘losse’ toeristen. Wanneer ik de bar bezoek ben ik bijna de enige gast. Wat een memorabele afsluiting van mijn reis naar de Lofoten in de winter.Â
PRAKTISCHE TIPS VOOR LOFOTEN IN DE WINTER
Reizen naar Lofoten, Noorwegen
Er gaan geen directe vluchten van Amsterdam naar Lofoten. Als je wilt vliegen naar Lofoten is de kans groot dat je moet overstappen in Oslo, de hoofdstad van Noorwegen. Ik besluit een ruime overstaptijd te nemen en zo te genieten van een stedentrip naar Oslo. Daarna vlieg ik naar Bodo en daar neem ik de boot. De boot is de leukste manier om naar de Lofoten te reizen. Er gaan ferry’s tussen Bodo en Lofoten. Deze leggen het tract Bodo – Moskenes af naar het meest westelijke puntje van de eilandengroep. Nog leuker is de Hurtigruten, een boottocht met de beroemde Noorse postboot.
Uiteraard kun je de Lofoten ook bezoeken tijdens een autoreis naar Noorwegen. Hier heb ik zelf geen ervaring mee.
Hotel Lofoten
Ik overnacht in Nordis Apartments, een suite met een prachtig uitzicht over de haven van Svolvaer. Ik heb een woonkamer met een kleine keuken tot mijn beschikking, plus een aparte slaapkamer. Het keukentje beschikt over alles om zelf te koken, heel fijn, want Noorwegen is duur genoeg.
Tip: ook Anker Brygge en Lofoten Rorbuer zijn leuke plekken om te slapen op de Lofoten in de winter.
Beste reistijd Lofoten
Op basis van het klimaat is de zomer de beste reistijd voor een bezoek aan de Lofoten. Het is dan niet zo koud je hebt de meeste uren daglicht. Ik maakte zelf een Lofoten winterreis met kerst. Dat is niet ideaal: er was geen daglicht. Bovendien zijn in de kerstvakantie veel bezienswaardigheden en attracties gesloten. Wil je naar Lofoten in de winter? Dan is eind januari of februari waarschijnlijk de beste reistijd. Er is ook een goede kans op noorderlicht.
Vanuit de Lofoten vaar ik verder naar Tromso.