Tips voor het noorden van Bali: Lovina en Munduk

Het zuiden van Bali is erg populair en druk. Het zuiden van Bali is mooi, maar wil je even wat anders? Breng dan een bezoek aan het noorden van Bali met zijn zwarte stranden, dolfijnen en watervallen. Geniet van de activiteiten en de bezienswaardigheden van noord Bali!

menjangan duiken indonesie
Lovina en Munduk zijn fijne plekken voor een kort (of langer) verblijf. In deze blog vertel ik je meer over een verblijf in deze dorpen en over de leukste bezienswaardigheden in de omgeving.

In theorie is het mogelijk om alle plekken van de Munduk regio vanuit Lovina te bezoeken. Maar eigenlijk is Munduk zo mooi en leuk, dat ik iedereen kan aanraden er minstens twee tot drie nachten te verblijven.

De kaart hieronder toont de globale locatie van de bezienswaardigheden van Lovina en Munduk.

BEZIENSWAARDIGHEDEN LOVINA BALI

De zwarte stranden in het noorden van Bali

Als je op zoek bent naar tropische witte stranden, kom je bedrogen uit in het noorden van Bali. Het strand is donkergrijs tot zwart. De vulkanen op Bali hebben hun sporen nagelaten. Is het noorden van Bali daarom minder mooi? Ik vind van niet! De zee in het noorden van Bali is betoverend blauw. De stranden van Lovina laten zich perfect combineren met een duikvakantie of een excursie op Bali.

In het noorden van Bali liggen Singaraya, Pemuteran en Lovina. Lovina is mijn favoriet. Er zijn hippe winkeltjes, er is een boulevard en een heus standbeeld met dolfijnen. In de avond klinkt er live muziek in veel van de barretjes. Terwijl ik mijn gado-gado eet, neurie ik zachtjes mee met liedjes van Bob Marley, de Eagles en Red Hot Chili Peppers.

Dolfijnen spotten in Lovina Bali

Lovina staat bekend om zijn dolfijnen. In het dorp is zelfs een standbeeld van dolfijnen.

Reizigers trekken massaal naar Lovina om dolfijnen te spotten. Dat kan al voor een paar euro. Elke ochtend voor dag en dauw vertrekken de vissersboten vanaf het strand. Deze bootjes gaan op zoek naar dolfijnen. Honderden mensen staan gereed met hun camera een rugvin vast te leggen.

Toen ik deze excursie ruim tien jaar geleden boekte waren er vijf bootjes. De boten wachtten op een gepaste afstand en als je geluk had zag je een dolfijn. Ik had geen geluk. Tegenwoordig verdringen de boten elkaar voor het beste plekje en worden de dolfijnen soms zelfs door bootjes achtervolgd. Dolfijnen spotten in Lovina is geen aanrader. Gelukkig is er zijn er volop andere dingen die je kunt doen in Lovina.

Je kunt ook dolfijnen in gevangenschap zien in de omgeving van Lovina. Je kunt zelfs zwemmen met dolfijnen op Bali. Dat raad ik af: dolfijnen horen niet in een zwembad. 

Accommodatie in Lovina

In Lovina zijn heel veel fijne plekken om te voorblijven. De meeste liggen op loopafstand van het strand. Ik verblijf in het Angsoka Hotel in Kalibukbuk, Lovina. Het hotel ligt centraal. Na een dag genieten van bezienswaardigheden van noord Bali ontspan ik in het grote zwembad in de fraaie tuin. Lekker!

Snorkelen in Lovina

Er zijn maar weinig plekken in Lovina waar je vanaf het strand kan snorkelen: het koraal begint dicht bij de kust. Wanneer je snorkelt vanaf het strand loop je het risico dat je je bezeert aan de scherpe koralen en dat deze beschadigd raken. De oplossing is simpel!

Ik dobber in een klein bootje op zee. De visser tovert ineens een snorkel en een masker te voorschijn. Vinnen zijn er niet, maar dat maak niet uit. Er staat nauwelijks stroming in het noorden van Bali.Met een zachte plons glijd ik het warme water in. Ik word meteen getrakteerd op een keurrijk schouwspel met honderden vissen. 

Het is dan wel niet mogelijk om te snorkelen vanaf het strand, maar duikscholen en lokale vissers helpen je graag.

Tip: Lees meer over snorkelen op Bali.

Wandelen tussen de rijstvelden

Het noorden van Bali is gelukkig niet zo volgebouwd als het zuiden. Een klein eindje van het strand kun je nog heerlijk wandelen tussen de rijstvelden. 

Wandelen in Lovina is heerlijk. Aan de horizon schittert de zee in de zon. Wanneer ik de andere kant op kijk, zie ik de toppen van de Batukru vulkaan. In Lovina komt al het goede van Bali samen.

Wellness en yoga in het noorden van Bali

De boog kan niet altijd gespannen zijn. Tijdens mijn laatste bezoek aan Lovina wilde ik vooral ontspannen. Het noorden van Bali is mooi, maar ik heb de interessante plekken van de regio al een of meerdere keren gezien.

Relaxen, wellness en yoga… Dat is mijn streven bij mijn bezoek aan the Hamsa bij Lovina.  In plaatst van racen langs bezienswaardigheden van het noorden van Bali, geniet ik met een boekje aan de rand van het zwembad. Ik volg een yogales en laat mijn stijve spieren helemaal los gemasseerd worden. Een paar dagen niks dan rust en luxe. Er wordt gekookt met verse (biologische) ingrediënten. Dit is Bali op zijn best.

The Hamsa heeft meerdere zwembaden. Vanuit deze zwembaden en de kleine gastenbungalows heb je een betoverend uitzicht over Lovina en de zee in de verte. De infinity pool van the Hamsa is voor mij een hoogtepunt van Bali. Heerlijk dobberen in een betoverende omgeving.

ANDERE MOOIE BEZIENSWAARDIGHEDEN IN NOORD-BALI

Lovina is heerlijk. Maar in de omgeving van Lovina vind je ook verschillende interessante plekken. De cocktail bij het zwembad smaakt lekkerder na een dagje sightseeing 😉

Het boeddhistische klooster van Banjar

In Banjar ligt het grootste boeddhistische klooster van het hindoeïstische Bali. Het klooster heeft een eigen stijl met zowel boeddhistische als (Balinees) hindoeïstische elementen. Op de muren van het klooster staan spreuken in het Indonesisch en Sanskriet. De tempel bevat vele kleurrijke standbeelden en afbeeldingen.

De warme bronnen van Banjar

Het klooster laat zicht prima combineren met de warme bronnen (Air Panas Bali) van Banjar. Er zijn verschillende zwembaden, welke gevuld worden met water uit de nabijgelegen bronnen. Dit water spuit uit den monden van Naga (slangen). 

Het is not done om in alleen badkleding in de heilige bron te springen, dus duik ik met kleren en al het warme water in. Wat opvalt is het zwavelgehalte van het water, mijn zwarte topje is na een uurtje weken in het zwembad nogal geel!

De Gitgit waterval in het noorden van Bali

In het noorden van Bali liggen verschillende watervallen. Een van de bekendste is de Gitgit waterval. Dit is de hoogste waterval van Bali. Gitgit ligt aan de hoofdweg van Bedugul naar Lovina. 

De waterval staat duidelijk aangeven langs de weg. Een stijl trap voert je naar de waterval.

Tip: In deze blog lees je meer over watervallen op Bali.

DUIKEN NOORD BALI – LOVINA REGIO

Ben je net als ik dol op het onderwaterleven van het noorden van Bali? Sla dan de volgende plekjes niet over.

Deze plekken zijn te bezoeken van Lovina, maar je kunt ook kiezen voor een verblijf in Pemuteran of Desa Penyabangan. Hier vind je knusse bungalows direct aan het strand.

Duiken in Menjangan

Ik duik met North Bali Dive Center bij Menjangan. Dit kleine eiland hoort bij het Taman Negara Bali Barat, het nationale park in het westen van Bali. Met een boot varen we in twee uur naar het park.

De duiken bij het park zijn mooi. En zijn veel koralen en met een beetje geluk zie je schildpadden en haaien. 

Duiken bij Puri Jati

Puri Jati is een site in het noorden van Bali die bekend staat om de bijzondere schepsels die er leven. Ik wil er duiken, en lekker foto’s maken, en dus besluit ik een beetje extra te betalen voor een privégids van Wisnu Dive Centre. De site stelt me niet teleur! En zijn onder andere veel nudibranches, een coconut octopus en een Ambonese frogfish

Duiken bij Secret Bay

Secret Bay is een baai die ligt aan de noordwestkant van Bali, net naast het dorpje Gilimanuk (bekend van de veerboot naar Java). Deze duikstek is mooi, maar wordt vaak overgeslagen omdat hij wat afgelegen ligt. Secret Bay is een van dé muck dive site van Bali. Zo vond ik in een enkele duik diverse gave garnalen, een zeepaardje en een spookfluitvis.

Tip: Lees meer over duiken op Bali.

BEZIENSWAARDIGHEDEN MUNDUK BALI

Het noorden van Bali is meer dan zon, zee en strand. Vanuit Lovina een ik een auto en rijd ik terug de bergen in. Ver hoef ik niet te gaan. In Munduk regio ligt een compleet andere wereld.

Bezienswaardigheden Munduk

Het dorpje Munduk ligt in de heuvels, een stukje vanuit de kust. Het is een paradijsje voor iedereen die van trekkings en ecotoerisme houdt. In Munduk vind je vooral kleinschalige accommodatie. In overnacht in Meme Surung, een hostel met allemaal kleine bungalowtjes. Vanaf het terras van het hostel heb je een fenomenaal uitzicht over de omgeving. Zo heerlijk!

Munduk is een grappig dorp, waar het toerisme nauw gereguleerd lijkt. Het vervoer en excursies worden geregeld door een soort van coöperatie, waardoor chauffeurs en gidsen een eerlijke prijs krijgen. Daardoor liggen de prijzen wel wat hoger dan op andere plekken in Bali en valt er minder te onderhandelen.

De Twin Lakes bij Munduk: Buyan en Temblingan

Munduk is een fijne plek om te wandelen. Ik kies voor een trekking met gids die start bij Danau Buyan, een van de meren net buiten Munduk. Onderweg word ik getrakteerd op een fraai uitzicht over het meer en het naastgelegen Danau Tambligan. Deze twee meren samen worden ook wel liefkozend de Twin Lakes van Munduk genoemd.

Ik vraag de chauffeur om even te stoppen voor een foto. Hij stopt bij de hooggelegen parkeerplaats aan de noordkant van Danau Buyan. Het is nog rustig op de parkeerplaats, maar de aanwezigheden van een van de beroemde Bali Swings doet vermoeden dat dat niet voor lang is. De Twin Lakes zijn een populaire bezienswaardigheid in het noorden van Bali.

Interlake trekking Noord-Bali

De Twin Lakes doen het goed op Instagram, maar ik ga niet naar Munduk op te schommelen op de Bali Swing. Ik rijd verder naar een klein dorp langs Danau Buyan gebracht. Ik hobbel over smalle weggetjes door klein dorpen. Ik heb het gevoel dat hier nauwelijks toeristen komen. Terwijl de massa in de rij staat voor de Bali Swing, ontdek ik de echte hoogtepunten van Munduk. Onderweg zie ik rijstvelden en koffieplantages. Langs de weg groeien bomen papaja’s, bananen en ananassen. In dit paradijsje aan de over van het Buyan meer begint mijn wandeling.

Het begin van de wandeling is vrij makkelijk. Ik loop over een vrij vlakke weg, welke gezien de bandensporen in de modder best begaanbaar zou zijn voor motorfietsen. De weg voert langs verschillende kleine dorpstempels. De tempels lijken verlaten, maar brandende wierook bewijst het tegendeel. Hier worden regelmatig offertjes gebracht!

Al snel wordt de weg echter minder begaanbaar, en moet er geklommen worden. Soms op handen en voeten (wat deels te wijten is aan mijn onhandigheid). Er groeien takken over het pad, soms met scherpe stekels. Mijn bril beslaat. Waarom net nu?

Ineens beland ik op een open plek bij het meer. Het oogt wat spookachtig. Een kano ligt weg te rotten en kan elk moment definitief zinken – er zit al een behoorlijke laag water in. De bomen zijn dood, als palen zonder zijtakken steken de stammen uit de grond. Over het meer hangen dreigende wolken.

Via verschillende Hindoeïstische tempels die soms teruggaan tot de zesde eeuw loop ik verder naar het tweede meer, Danau Tambligan. Daar wacht de auto me op.

Tip: Het is mogelijk om voor een paar euro een boottocht op het meer te maken.

Het Bratan meer en de Pura Ulun Danu Bratan

In het noorden van Bali ligt nóg een meer, Danau Bratan. Danau Bratan ligt aan de doorgaande weg tussen Ubud en Lovina, en is dan ook een mooie stop op weg naar het noorden. Danau Bratan laat zich ook prima combineren met de Twin Lakes als excursie vanuit Munduk. 

De meeste mensen bezoeken Danau Bratan niet vanwege het meer zelf, maar vanwege de Pura Ulun Danu Bratan. Deze tempel is geweid aan Danu Dewi, de godin van meren, water en rivieren. De tempel is dan ook gebouwd op een klein eilandje in het meer. Bezoekers kunnen de tempel alleen van buiten bewonderen.

De tempel is een plaatje en voor vele hét symbool van Bali. Op koele dagen is de tempel vaak gehuld in een laagje mist, wat de tempel een mystieke uitstraling geeft. Op zonnige dagen vormt zich een mooi contrast tussen de roodbruine tempel en het blauwe water van het meer en de groene heuvels eromheen. Een zee van bloemen versterkt het effect.

Tip: Lees meer over de mooie tempels van Bali.

Op de oevers van Danau Bratan ligt een tweede tempel. Deze is erg belangrijk voor het Balinese hindoeïsme. De kans is dan ook groot dat je hier veel Balinezen in traditionele kledij aantreft.

In het weekend is het Bratan meer erg populair bij lokale toeristen. Het kan dan erg druk zijn – ook op de wegen naar de tempel toe.

Watervallen bij Munduk 

Na een welverdiende lunch in Munduk trek ik de wandelschoenen weer aan, en besluit ik naar een van de watervallen bij Munduk te lopen. Het eerste deel van de weg loopt gewoon door het dorp, maar bij de warung sla ik af de velden in. Al snel sta ik midden tussen de rijst. Er zijn veel leuke bezienswaardigheden op Bali, de rijstvelden zijn misschien wel mijn favoriet.

Af en toe is het even balanceren over de betonnen irrigatiegoten, maar binnen niet al te lange tijd zie ik de waterval. Deze waterval bij Munduk is minder groot van de waterval bij Gitgit in noord Bali, maar is zeker de moeite. 

Rondom Munduk liggen nog meer watervallen. Je kunt hier eenvoudig naar toe lopen door de kruidnagelplantages. Ik heb even genoeg gelopen, en keer terug naar mijn hostel.