Madrid bezienswaardigheden top 10

Madrid is de grootste stad van Spanje, maar toch heeft het centrum van Madrid een knus karakter. Wandel mee over brede boulevards langs paleizen en musea. Wedden dat jij na het zien van de top 10 van de leukste bezienswaardigheden van Madrid het liefst je koffers pakt?

Behalve de top 10 bezienswaardigheden van Madrid geef ik ook een aantal suggesties voor uitstapjes vanuit Madrid. Want ook net buiten Madrid zijn veel leuke dingen om te doen. 

MADRID BEZIENSWAARDIGHEDEN TOT 10

bezienswaardigheden madrid tapas

1. Tapas eten in Madrid

Het Spaanse eten is verrukkelijk. Kleine hapjes worden met zorg bereid, waardoor je naar hartenlust kunt combineren. Wanneer je naar Spanje gaat hoef je echt niet te verhongeren.

Er zijn veel tapasrestaurants in Madrid. Maar een van de fijnste plekjes voor tapas is misschien toch wel de Mercado San Miguel. Deze hippe food market verdient een plekje in de Madrid bezienswaardigheden top 10.

2. Het Koninklijk Paleis

Het Koninklijk Paleis (Palacio Real) is het werkpaleis van de huidige koning van Spanje. Een klein deel van het paleis is open voor het grote publiek. Wanneer je door het paleis loopt, rol je van de ene verbazing in de andere.

Belangrijke bezienswaardigheden van het Koninklijk Paleis in Madrid zijn onder ander de apotheek, de gala-eetzaal met zijn bijzondere plafondschilderingen en de koninklijke kapel

bezienswaardigheden madrid plafond

3. De kabelbaan van Madrid

De kabelbaan van Madrid begint net buiten het centrum van de stad. Laat de bekende bezienswaardigheden in Madrid even achter je, en hobbel in het bakje naar de heuvels buiten de stad. Geniet van het groen van het grote park onder je, en zie hoe de zon langzaam achter de horizon verdwijnt.

madrid bezienswaardigheden kabelbaan

4. Museo Nacional de Arte Reina Sofia

Liefhebbers van hedendaagse kunst kunnen hun hart ophalen in het Nationaal Museum voor Schone Kunsten (Museo Nacional de Arte Reina Sofia). Hier vind je alle grote meesters.

Een van de meest bijzondere werken is misschien nog wel een muurschildering van Picasso. Dit stukje street art is met muur en al verplaatst en staat nu in een museum.

madrid schone kunst

5. Stadion Real Madrid

Je hoeft niet van voetbal te houden om onder de indruk te zijn van het stadion van Real Madrid. Het stadion bevindt zich vlak bij het zakendeel van de stad. Het contrast met het oude centrum van Madrid is groot.

6. Retiropark: actief in Madrid

Het Retiropark is een groen stadspark in Madrid. Het is hier goed vertoeven op een warme dag. De bodem bieden schaduw, het gras nodigt uit voor een picknick.

Wil je meer doen in Madrid? Dan kun je in het park ook een fiets of een bootje huren.

retiro park madrid

7. Plaza Mayor

Het Plaza Mayor is een karaktertrek plein in het centrum van Madrid. Het plein wordt omringd door woonhuizen die alle even hoog zijn. Maar lieft 237 balkons kijken uit over het plein.

Op het plein zijn regelmatig markten en culturele activiteiten. Langs het levendige plein staan verkopers van souvenirs. Wanneer je goed kijkt zie je in je ooghoek een standbeeld bewegen – het Plaza Mayor is populair bij straatkunstenaars als levendige standbeelden.

plaza mayor madrid

8. Palacio de Cristal

In het Retiropark ligt het bijzondere Palacio de Cristal. Dit jungendstil paleis is opgetrokken uit staal en glas. Het verdient absoluut een plekje in de bezienswaardigheden top 10 van Madrid.

In het Palacio de Cristal wordt kunst tentoon gesteld. De expositie wisselt regelmatig en de toegang is gratis.

madrid bezienswaardigheden paleis

9. Dwalen door de statige wijk Salamanca

Salamanca is de rijke buurt van Madrid. Hier kun je je heerlijk vergapen aan etalages van dure modemerken. Wanneer je een goed gevulde portemonnee hebt, kun je hier prima je slag slaan.

Heb je minder geld (over) voor exclusiviteit? In Salamanca zit ook gewoon een H&M en Zara.

10. Plaza Puerta del Sol

Plaza Puerta del Sol ligt op een steenworp afstand van Plaza Mayor, maar de uitstraling van de twee pleinen is zo anders! Plaza Mayor ademt geschiedenis uit, terwijl op Plaza Puerta del Sol winkelend Madrid samen lijkt te komen.

madrid sol

BEZIENSWAARDIGHEDEN RONDOM MADRID: LEUKE EXCURSIES VANUIT DE HOOFDSTAD VAN SPANJE

Er is veel te zien en te doen in Madrid. Maar ook de omgeving van Madrid is geweldig. Bij deze drie bezienswaardigheden voor mensen die meer willen zien dan alleen Madrid. Deze daguitstapjes zijn absolute aanraders tijdens je rondreis door Spanje of weekend Madrid.

11. Een dagtrip naar Toledo

Het oude Toledo bevindt zich op twee uur rijden van Madrid. Toledo is daarmee een eenvoudige dagtocht. Reis van de nieuwe hoofdstad naar de oude hoofdstad van Spanje en vergaap je aan kathedralen en stadsmuren.

Tip: In deze blog vertel ik meer over een dagtrip naar Toledo vanuit Madrid.

ti=oledo bezienswaardigheden

12. Het klooster El Escorial

Op ongeveer 30 kilometer van Madrid ligt het klooster El Escorial. Dit is een kasteel, een abdij en een koninklijk mausoleum in één. 

Tip: In deze blog lees je meer over een bezoek aan El Escorial.

13. Segovia 

Een bezoek aan El Escorial kun je prima combineren met een bezoek aan het stadje Segovia. Hier kun je dwalen door smalle straatjes, je vergapen aan de kathedraal en het aquaduct of een oude uitkijktoren beklimmen.

Tip: Hier lees je hoe je meer over een bezoek aan Segovia.

herfst madrid

MADRID MET KINDEREN

Ik bezocht Madrid met mijn leerlingen, de pubers vonder de (meeste) activiteiten hierboven erg leuk. Maar soms gingen ze lekker zelfstandig op pad – vooral om te winkelen.

Ben je benieuwd naar activiteiten en bezienswaardigheden in Madrid met jongere kinderen? Lees dan deze uitgebreide blog over wat te doen in Madrid met kinderen.