Bezienswaardigheden Malang: bijzonder Oost-Java

Regenboogwijken, oude tempels, de Bromo vulkaan en koloniale gebouwen: Malang is een leuke bestemming tijdens een rondreis door Java. Toch slaan veel reizigers Malang over tijdens een (eerste) reis over Java. Het is verleidelijk om in één keer van Yogyakarta naar de Bromo te reizen. Maar dat is zonde!

In deze blog lees je meer over Malang en de leukste bezienswaardigheden in Malang en omgeving!

tempel bij malang

kampung warna wasni in malang

Bezienswaardigheden in Malang: Kampung Warna Warni

Kampung Warna Warni is de nieuwste attractie van de stad, deze bezienswaardigheid van Malang is hot en hip op instagtam.

Kampong Warna Warni is een wijk aan de Brantasrivier met smalle straten en kleine gekleurde huizen. Het begon als een make-over de sloppenwijk, een project van een aantal communicatiestudenten van de Muhammadiyah Universiteit in Malang. Zij wilde de hygiëne in de arme Indonesische wijk verbeteren. Smalle straten werden grondig gereinigd en opgeknapt. Zelfs de trappen kregen een metamorfose in alle kleuren van de regenboog.

Het project zorgde voor een gevoel van saamhorigheid en de vrolijke kleuren hebben bijgedragen aan een veiligere leefomgeving.

de smalle straten van kampung warna wasni malang

Andere wijken volgde het voorbeeld: een knalgele loopbrug verbindt Kampong Warna Warni met Jodipan en de westkant van de Brantasrivier. Aan de overkant van de rivier ligt Kampong Biru Arema. Zoals de naam doet vermoeden is dit een wijk met vooral blauwe huizen en straatkunst.

Inmiddels is Kampung Warna Warni uitgegroeid tot een van dé bezienswaardigheden van Malang. En de bewoners plukken hier de vruchten van, zij verdienen een centje bij door de entreegelden en het verkopen van overheerlijke sapjes en andere versnaperingen.

koloniaal gemeentehuis van malang in oost-java

Bezienswaardigheden Malang: de koloniale stad

De Nederlandse overheersers hebben hun voetsporen achtergelaten in Malang. De koloniale stad (Kota Malang Lama) was lange tijd een verblijfplaats voor rijke gepensioneerden. De laatste jaren is Malang getransformeerd tot een een interessant plek op Java voor jong en oud. De stad ligt in de bergen en de relatieve koelte is een welkome afwisseling met het warme tropische klimaat van Java.

Het oude centrum van Malang is niet zo groot en ik besluit de bezienswaardigheden van Malang te voet te verkennen. Ik start mijn stadswandeling tussen de locals op de Alun-Alun, de levensader van de stad. De brede laan wordt omzoomd door een fraai park met standbeelden van helden uit oude tijden.

Wanneer ik op een van de schaduwrijke bankjes in de schaduw van dikke oude bomen blog prikkelt de geur van sate en bakso al snel mijn neus: de Alun-Alun is dé ideale plek voor een middagsnack. Kinderen spelen met ballonnen en eenvoudige speeltjes, vaak ter plekke aangeschaft voor een paar rupiah.

Wil je Indonesische koffie drinken in stijl? Bezoek dan de beroemde ‘Toko Oen Malang‘. Voor velen is dit een van de hoogtepunten van Malang.

Kampung Heritage Kajoetangan

Vanuit de Alun-Alun loop ik verder naar Kampoeng Heritage Kajoetangan, een van de oude koloniale wijken van Malang. Kunstige muurschilderingen geven een kijkje in het leven van weleer. In de oude Nederlandse huizen is een aantal kleine musea en galerijen gevestigd. Dit is dé plek om op zoek te gaan schatten en andere koopjes in een van de vele vintage- en antiekwinkeltjes.

De vogeltjesmarkt van Malang: Pasar Burung

Gekwetter. In veel te kleine kooitjes zitten honderden vogeltjes. De geur van veertje en poepjes.

Een paar kilometer buiten het centrum van Malang ligt de Pasar Burung, een markt die ooit begon als kleinschalige vogeltjesmarkt in Malang. Inmiddels is de markt gegroeid en worden er ook andere dieren en bloemen verkocht. De markt is een beruchte bezienswaardigheid van Malang die je beter kunt mijden tijdens je bezoek aan Malang.

alun alun in malang

Overnachten in Malang

Ik overnachtte in Malang in hotel Helios. Dit rustige hotel ligt net ten noorden van het centrum. De service is goed, maar er is geen airco en de meeste kamers hebben een gedeelde badkamer. Op de patio wonen verschillende tropische vogels. Hotel Helios organiseert ook tours naar de Bromo.

Wil je iets meer luxe en comfort? Kijk dan eens naar Tugu Malang. Dit hotel ligt midden in de stad en heeft zich laten inspireren op de koloniale tijd. Kamers zijn ingericht met antieke meubels. Er is ook een fijn zwembad.

Een andere fijne optie is Hotel Santika Premiere. Dit hotel serveert het beste ontbijt van Indonesië! De kamers zijn ruim en de kamers met een extra etage zijn ideaal voor gezinnen met kinderen.

Excursies vanuit Malang: het buitendorp Batu

Malang is koel, de omgeving van Malang is koeler. Ik bezoek de koloniale vakantieoorden van de oude rijken.

Ik besluit naar Batu te gaan, een klein dorp buiten Malang gelegen tussen fruitboomgaarden en prachtige dennenbomen. Dennen in de tropen, hoe bijzonder is dat!

batu op java

Batu was niet alleen tijdens de Nederlandse overheersing een populair vakantieoord. Nog steeds is het hier goed toeven, vooral voor rijke Javanen uit Malang en Surabaya. In een bemo rijd ik naar de resorts net buiten Batu. Het uitzicht is geweldig en soms stoppen we langs de weg bij een van de kraampjes die appels, sinaasappels en meloenen verkopen.

Tip: Reis je naar Malang met kinderen? In Batu zijn een paar leuke attractieparken waar je je makkelijk een dag(deel) kunt vermaken.

Candi Singosari: tempels in Oost-Java

In Singosari is een aantal oude Hindoeïstische tempels met imposante dwarapala (tempelwachters) te vinden. Candi Singosari is een kleine tempel die makkelijk te bereiken is met een Grab vanuit Malang. De tempel is een eerbetoon aan de grote koningen van de Singosari-dynastie uit de dertiende eeuw. Candi Singosari is een oase van rust op het chaotische eiland Java. De tuin van de tempel vakkundig onderhouden. Er is geen sprietje gras wat de foute kant op staat en alle blaadjes worden dagelijks weg geharkt.

Tussen de bossen en rijstvelden even verderop ligt de stupa in Sumberawan. Deze stupa stamt eveneens uit de dertiende eeuw. De bezienswaardigheid is uniek: dit is het enige klokvormige boeddhistische bouwwerk in het oosten van Java.

Candi Jago

Ik ben dól op oude tempels, zelfs als ze niet groot zijn en in minder dan een half uur uitgekeken bent. Candi Jago stamt uit de 13de eeuw en vertegenwoordigt een vorm van het tantrisch boeddhisme. Helaas is de Jago tempel minder goed geconserveerd dan Candi Singosari. De muurreliëfs – als ze er nog zijn – hebben de meesten van hun details verloren.

De top van de tempel symboliseert de gang naar het Nirwana. Tijdens mijn eerste bezoek aan de tempel was het nog toegestaan om op de tempel te klimmen, maar die tijd is voorbij.

Nationaal Park Bromo Tengger Semeru

Van Malang naar de Bromo Vulkaan

Voor veel reizigers is een bezoek aan Java niet compleet zonder een bezoek aan de Bromo vulkaan. Ik ben twee keer van Malang naar de Bromo Vulkaan gereisd (en een keer vanuit Probolinggo).

De meeste toeristen bezoeken de Bromo met zonsopkomst, het is dan enorm druk op de top van de vulkaan. Persoonlijk vind ik het dan té druk. Tijdens mijn laatste excursie naar de Bromo stond ik bijna ik bijna alleen aan de rand van de krater. Deze ervaring is zo veel gaver dan de Bromo met zonsopgang!

Er komt nog een uitgebreide blog over deze trip, want een bezoek aan de Bromo is iets wat je absoluut moet doen op Java.

Een dagtrip naar Tumpak Sewu Java

Op twee uur rijden van Malang ligt Tumpak Sewu, de mooiste waterval van Malang. De waterval is niet goed te bereiken met het openbaar vervoer, je hotel in Malang kan je helpen een excursie naar de waterval bij Malang te boeken.

De Indonesische waterval heeft de vorm van een hoefijzer en is maar liefst 120 meter hoog. Vanuit het uitzichtpunt bij de ingang heb je een spectaculair uitzicht over de waterval. In het droge seizoen kun je met een beetje geluk afdalen naar de voet van de waterval, een uitdagende trekking van een paar uur. Ik heb pech – de lokale overheid heeft het pad gesloten na hevige regenval.

Tip: Ik besluit om te overnachten bij Tumpak Sewu. Ik kies voor Artha Cottages op tien minuten rijden vanaf de waterval, dat blijkt een goede keus.

Reizen naar Malang met kinderen

Reis je door Indonesië met kinderen? Dan is een stop in Malang zeker een aanrader! In en om Malang zijn veel leuke activiteiten voor kinderen, zoals een bezoek aan de pretparkten in Batur.

Hawai Waterpark

De kleine reiziger viert tijdens haar bezoek aan Malang haar vijfde verjaardag. Als verrassing zijn we naar het Hawai Waterpark geweest en ze vond het geweldig! Zelf vond ik het een tegenvallen: veel glijbanen mag je pas in als je 120cm bent en hoewel het park open is tot 5 uur begint het personeel al tussen 3 en 4 uur met opruimen. Dat betekent dat de tubes verdwijnen en er geen water meer door de glijbanen stroomt. Erg jammer!

Kledingadvies: het Hawai Waterpark wordt vooral bezocht door lokale toeristen. Javaanse vrouwen zullen niet in een bikini naar het waterpark gaan. Ik heb gekozen om een korte broek en een UV-shirt over mijn bikini te dragen.

De entree voor het waterpark is 5 euro.

waterpark in malang

Malang Night Paradise

Het Hawai Waterpark deelt de ingang (en een deel van het terrein) met het Malang Night Paradise. In de avond zijn de zwembaden en glijbanen echter dicht, in plaats daarvan is er een sprookjesachtig attractiepark. Het park is verlicht net duizenden lampjes in allerlei structuren, van scènes van Frozen tot oldtimers en Nederlandse (!) tafereeltjes.

Wanneer ik in een kleine gondel stap, herken ik al snel taferelen uit de lazy river waar ik een paar uur eerder dobberde. De donkere tunnels en kleine watervallen hebben plaatsgemaakt voor een magische wereld met voorstellingen uit Venetië, Korea en de Amazone. Dit is erg mooi gedaan.

Tot grote vreugde van de jarige job zijn er niet alleen lampjes, maar ook kinderattracties als een draaimolen, schommels, botsauto’s en een autobaan.

Tip: Malang Night Paradise begint om 6 uur. Als je rustig de route volgt ben je ongeveer anderhalf uur bezig. Aan het eind van de rondgang kun je iets te eten en drinken bestellen.

Reizen naar Malang

Vanuit Malang kun je per trein naar Surabaya, Yogyakarta en Bali reizen. Treinen op Java zijn goedkoop en erg comfortabel. Helaas gaan er maar een paar treinen per dag, het is slim om op tijd een treinticket te reserveren.

Tip: In deze blog vind je meer informatie over reizen met de trein op Java.