Beleef Bled in de regen

Het kerkje in het meer van Bled is een icoon van Slovenië. Elke zomer trekken duizenden toeristen naar het meer van Bled en de betoverende omgeving. Het Bled is een van de hoogtepunten van de regio, zet de Bled bezienswaardigheden maar op je bucketlist bij bezoek aan Slovenië.

Ik bezoek Bled in het voorjaar en heb ontzettend veel pech met het weer. Natuurlijk kan ik in het hotel blijven zitten, maar dat is zonde! Wat te doen in Bled in de regen? Ik deel mijn tips en ervaringen voor Bled en omgeving. Handige tips voor als jij ook pech hebt met het weer, maar deze tips zijn zeker ook bruikbaar op een zonnige dag!

Het meer van Bled: hét hoogtepunt van Slovenië

Het meer van Bled is misschien wel de bekendste en het mooiste plaats in Slovenië. Het meer van Bled is een kraakhelder meer midden in de bergen. Midden in het meer ligt een klein eilandje met daarop een schattig kerkje – het icoon van Slovenië. Grappig weetje: het eiland in het meer van Bled is het enige eiland van Slovenië.

Rondom het meer van Bled kun je prachtig wandelen en fietsen in een betoverende omgeving. Je zit midden in de natuur in de uitlopers van Triglav National Park. O ja, zwemmen in Bled kan wat frisjes zijn: zelfs in de zomer wordt het water nooit warmer dan 22 graden in het meer van Bled. Zwemmen is niet voor mij weggelegd, zeker niet tijdens mijn bezoek aan Bled in het voorjaar. Ik ben al nat genoeg.

Het meer van Bled in de regen

“Stop, ik móet hier een foto maken.”
“Doosje, ik kan hier niet stoppen, er staat een gele streep. Ik kan niet midden op de weg stilstaan.” 

Altijd leuk om met mij op reis te zijn. Mijn reisgenoot haalt zijn schouders op. Het komt er op neer dat we een stukje terug rijden zodat ik een foto kan maken. Dat is maar goed ook: daarna begint het te regenen om dagenlang niet te stoppen. Wat te doen in Slovenië met regen? Ik moet écht even een knop omzetten, dit is niet waar ik op rekende.

Moet je Bled over slaan als het regent? Beslist niet! Bled is prachtig, ongeacht het weer. Het kan echter verstandig zijn om een paar alternatieve indoor activiteiten te bedenken voor Bled met regen. Het is echt niet erg om af en toe te schuilen tijdens je bezoek aan Slovenië met slecht weer.

Wat te doen in Slovenië met slecht weer: het kasteel Bled

Weer of geen weer, het kasteel van Bled is een bezoek waard.

Hoog op een rotst ligt het kasteel van Bled. Dit middeleeuwse kasteel kijkt uit over de stad en het meer. Kasteel Bled is een van de oudste kastelen van Slovenië. De Romaanse toren van het kasteel dateert uit de elfde eeuw. Later is het kasteel uitgebreid. De kleine kerk is gedecoreerd met kleurrijke fresco’s.

Tegenwoordig herbergt het kasteel een klein museum met archeologische vondsten uit de streek. Er is een wijnkelder, een smederij en er zijn diverse gezellig terrassen. Tenminste, als het droog is. Bij Bled in de regen biedt het overdekte terras een schuilplaats tegen het hemelwater.

kasteel bled

Fotografie in het Tourist Office van Bled

Regen of zonneschijn, de tentoonstelling in het Tourist Office mag er zijn. In een grote hal hangen inspirerende foto’s uit alle delen van Slovenië. Dit is een prima plek om een uurtje te verblijven!

Als het nog niet droog is na het zien van de foto’s, kun je terecht in het gezellige café in het gebouw. Het aantal gerechten op de kaart is een beetje beperkt, maar ze serveren lokale pizza’s. Meer heeft een mens niet nodig.

Varen op het meer van Bled

In de zomer kun je kajakken en suppen op het meer van Bled. Buiten het seizoen vaart er enkel een bootje naar het kerkje op het eiland. Dit zijn authentieke pletna: bootjes zonder motor met een roeier achterop.

Een trap van zo’n honderd treden leidt naar het kerkje. Hier hangt een bijzondere bel: het luiden van deze bel brengt geluk. “Bij het luiden van de bel, zullen al je wensen in vervulling gaan.” Er staat een lange rij met Aziaten die allemaal de bel willen luiden. Daar om heen staat een hele kring met camera’s.

In een klokkentoren naast het kerkje hangt een tweede bel. Deze bel heeft geen speciale betekenis en doet eigenlijk niks dan slaan op het hele en halve uur.

Het kleine restaurant naast de kerk serveert voortreffelijke potica, een lokale lekkernij.

Wandelen door de Vintgar kloof, Bled

Het meer van Bled ligt midden in een prachtig natuurgebied. Een van de hoogtepunten in de omgeving van Bled is de Vintgar kloof. Deze toeristische kloof ligt ongeveer vier kilometer ten noorden van het meer in het oosten van Nationaal Park Triglav.

De Vintgar kloof is een kloof van 1,6 kilometer lang en op sommige plekken wel 100 meter diep. Dit is een van de meest spectaculaire plekken om te wandelen in Slovenië. Op de bodem van de kloof stroomt de blauwgroene Radovna rivier. Soms stroomt de rivier langzaam als een kleine poel, soms snel als een krachtige waterval.

Tip: Lees meer over wandelen in de Vintgar Kloof en Sum Waterval.

vintgar kloof

Door de kloof loopt een lange houten loopbrug. Een wandeling door de kloof is niet zwaar of vermoeiend, maar het hout kan een beetje glad zijn als het regent. En geloof het of niet: de kassa verkoopt ponco’s!

De Vintgar kloof is dagelijks geopend van april tot november. Openingstijden vind je op de website van de Vintgar kloof.

Doen in de omgeving van Bled: het middeleeuwse stadje Radovljica

Bled in de regen is niet ideaal. Het meer verliest zijn kleuren en daarmee een deel van zijn schoonheid. Het stadje Radovljica is een leuke uitstap vanuit Bled. 

“Iedereen houdt van chocolade. Hij die dat ontkent, die liegt.” Radovljica is de stad van de chocolade, elk voorjaar vindt hier een heus chocoladefestival plaats. In Radovljica is het grootste chocolaatje ter wereld gevormd. Dit ‘chocolaatje’ weegt maar liefst 95 kilogram!

Vanuit Bled en Radovlljica kun je ook het meer van Bohinj bezoeken.

Bled in de regen: Indoor activiteiten omgeving Bled

Maar Radovljica is meer dan chocolade. Het kleine stadje heeft een charmante oude binnenstad met authentieke architectuur en middeleeuwse stadsmuren. 

Daarnaast heeft Radovljica een aantal schattige musea, als een bijenmuseum en een museum ter ere van  Anton Tomaž Linhart, de vader van het Sloveense theater.

Het bijenmuseum is niet zo groot, maar laat de geschiedenis van de bijenhouderij in de regio zien. Van oude werktuigen tot fresco’s en prachtige foto’s en informatieve teksten. In de kleine museumwinkel wordt honing uit de regio verkocht.

Voor lekkerbekjes is er ook nog het ginger bread museum. In de kleine kelder van het museum worden op ambachtelijke wijze hartjes van ginger bread gemaakt. Voor elke gelegenheid is er een ander hartje, zelfs voor kerst en de eerste school dag.

Overnachten in Bled

Het is heel verleidelijk om op zoek te gaan naar accommodatie bij het meer van Bled. Wat is er mooier dan wakker worden met uitzicht op het water en op een van de meest romantische kerken van Europa?

Tip: Er liggen mooie hotels vlakbij het kasteel van Bled. Zoek je in camping in Bled? Dan is deze camping misschien wat voor jou.

Toch kleven er nadelen aan slapen aan het meer van Bled. Je zult niet de enige zijn, wat de prijzen omhoog doet drijven. Reis je met de auto door Slovenië? Rondom het meer van Bled zijn in de zomer veel verkeersopstoppingen. (En parkeren in Bled is een drama.)

Praktisch als ik ben overnacht ik niet aan het meer van Bled, maar boek ik een kamer in Radovljica.