De Heuvelrughike is een meerdaagse wandeling over de Heuvelrug in Noord-Holland en de Utrechtse Heuvelrug. De wandeling start aan de oevers van van het Gooimeer in Huizen en eindigt aan de voet van de Grebbeberg bij Rhenen. In deze blog deel ik mijn ervaring met de Heuvelrughike, inclusief tips om te overnachten op de Utrechtse Heuvelrug.
Wat is de Heuvelrughike?
De Heuvelrughike is een meerdaagse wandeling over de Heuvelrug. Deze stuwwal loopt door negen gemeenten in de provincies Noord-Holland en Utrecht. De wandeling is 92 kilometer lang en verbindt bekende en onbekende plekjes van de (Utrechtse) Heuvelrug. De wandelroute is niet bewegwijzerd of speciaal gemarkeerd.
De tocht begint in Huizen aan de oevers van het Gooimeer en eindigt aan de voet van de Grebbeberg in Rhenen. Onderweg passeer je uitgestrekte heidevelden in Hilversum, oude landgoederen, vennen en bossen in Utrecht. Het landschap en de flora en fauna zijn heel divers.
Tip: Bestel hier de complete route.
De etappes van de Heuvelhughike
- 1: van Huizen naar Hilversum (18km)
- 2: van Hilversum naar Soesterberg (20km)
- 3: van Soesterberg naar Doorn (18km)
- 4: van Doorn naar Amerongen (19km)
- 5: van Amerongen naar Rhenen (20km)
Overnachten tijdens de Heuvelrughike of losse wandelingen?
Volgens de beschrijving van deze langeafstandswandeling bestaat de Heuvelrughike uit vijf etappes van 17-20 kilometer. Je kunt er voor kiezen om de wandelingen uit te spreiden, maar je kunt natuurlijk ook een aantal dagen achter elkaar lopen.
Ik heb voor een compromis gekozen: etappe 1 en etappe 2 heb ik los gelopen, etappe 3-4-5 heb ik gecombineerd.
Voordelen van de etappes los lopen:
- Je lichaam heeft de tijd om te herstellen na een lange wandeldag
- Je bespaart kosten van overnachtingen in Utrecht en Zuid-Holland
- Niet iedereen heeft de tijd om meerdere dagen achter elkaar te wandelen
Voordelen van een meerdaagse wandeltocht:
- Je vertraagt. Het is heerlijk om te zien hoe het landschap langzaam verandert en om een te worden met de natuur
- Er zijn veel sfeervolle plekken om te overnachten op de Utrechtse Heuvelrug
- Je bespaart reistijd: de Heuvelrughike is geen circulaire wandeling, je moet dus vanuit het eindpunt naar het beginpunt reizen om je auto op te halen of je moet kiezen voor het OV. De wandeling gaat door plekken waar niet veel bussen komen, soms maar een paar per dag
Overnachten aan het Gooimeer
Het officiële startpunt van de Heuvelrughike is in het Nautisch Kwartier van Huizen, dit ligt direct aan het Gooimeer en aan de haven. Hoewel niet alle gebouwen authentiek zijn, doen het Nautisch Kwartier denken aan het oude Zuiderzeedorpje zoals Huizen.
Midden in het Nautisch Kwartier ligt het Fletcher Hotel, een fraai hotel pal aan het water.
Heuvelrughike etappe 1: van Huizen naar Hilversum
De route start aan het Gooimeer bij het meest noordelijke punt van de Heuvelrug. Hier ligt het oude engdorp Huizen. Vanaf de Aalberg aan het begin van de wandeltocht geniet ik van het weidse uitzicht over het Gooimeer. Dit was ooit de Zuiderzee.
Via schilderachtige engen en heidevelden loop ik richting zuiden. Het ene moment sta ik midden in de oude bossen van Noord-Holland, het volgende moment kijk ik uit over uitgestrekte heidevelden met eindeloze vergezichten. Ooit boerden hier de Erfgooiers.
Via de natuurbrug Laarderhoogt bereik ik uiteindelijk de heide bij Blaricum en Hilversum.
Tip: deze wandeling is het mooiste in augustus wanneer de heide in Hilversum bloeit.
In deze blog lees je meer over de eerste etappe van de Heuvelrughike.
Overnachten tussen etappe 1 en etappe 2
De eerste etappe van de Heuvelrughike eindigt in het bos bij Hilversum. Hier is geen accommodatie. Wil je in de buurt van Hilversum overnachten? Houd er rekening mee dat je een paar kilometer extra moet lopen naar een accommodatie in Hilversum. Er rijdt sporadisch een bus.
Wil je liever niet in de stad Hilversum slapen? Stop dan iets eerder langs de route en ga slapen op de Heide rondom Hilversum.
Slapen in Hilversum
- Gooiland Hotel – modern hotel met industriële look in het centrum van Hilversum
- #EatSleepEnjoyRepeat – ruimte loft in het historische centrum
Heuvelrughike etappe 2: van Hilversum naar Soesterberg
De volgende etappe van de Heuvelrughike start in de vorstelijke bossen van de Hooge en Lage Vuursche. Ik laat Noord-Holland achter me en ik vervolg mijn wandeling in Utrecht.
Deze etappe is een aaneenschakeling van oude landgoederen, productiebossen en oude veengebieden. Ik zie grafheuvels uit de prehistorie, turf winnende kloosters uit de middeleeuwen en de landgoederen van de welgestelden uit de achttiende en negentiende eeuw. Ik geniet van de uitgestrekte Soesterduinen en loop via landgoed de Paltz naar Park Vliegbasis Soesterberg.
Vanuit Park Vliegbasis Soesterberg is het nog maar een paar kilometer naar Conferentie Hotel Kontakt Der Kontinenten, het eindpunt van de wandeltocht.
Tip: In deze blog lees je meer over de tweede etappe van de Heuvelrughike.
Overnachten tussen etappe 2 en 3
De tweede etappe van de Heuvelrughike eindigt vlak bij de Thermen van Soest. Hier kun je heerlijk ontspannen na een lange wandeldag! Je kunt er overnachten in Conferentie Hotel Kontakt Der Kontinenten, een heerlijk hotel in een voormalig missiehuis.
Heuvelrughike etappe 3: van Soesterberg naar Doorn
De derde etappe van de Heuvelrughike start in het Soesterberg, een dorp ingeklemd tussen Amersfoort, Zeist en Soest. Het valt me gelijk op hoe groen het is! Nadat ik via een fietsbrug de A28 ben overgestoken sta ik midden in de natuur. In de verte klinkt een specht.
Ooit stonden hier de soldaten van Napoleon. De Piramide van Austerlitz herinnert aan deze tijd. De wandeling voert verder via de bossen van den Treek-Henschoten en verschillende landgoederen. Nadat ik de A12 en het spoor overgestoken ben (dit keer loop ik er onderdoor) beland ik bij de zanderij van Maarn. De NS heeft hier tot 2001 zand afgegraven, daarna is de zandafgraving teruggeven aan de natuur. Hoge oeverbegroeiing en een moeraszone scheiden het water van de wandelroute.
Mocht ik ooit geld teveel hebben, dan koop ik een vakantiehuisje in het park naast het zandgat. Wat een fijne plek midden in het bos! In plaats daarvan loop ik naar Doorn, waar ik zal overnachten in een klein houten huisje in de natuur.
Landgoed Zonheuvel is het officiële eindpunt van de tocht. Je kunt overnachten in dit kasteel in Doorn.
Tip: In deze blog lees je meer over de derde etappe van de Heuvelrughike.
Overnachten tussen etappe 3 en 4
Na de derde etappe van de derde etappe van de Heuvelrughike besluit ik te slapen in de bossen in Utrecht. Dit is mijn favoriete plek om te overnachten op de Utrechtse Heuvelrug!
Aan de rand van de Kaapse Bossen in Doorn ligt een knus houten chalet, groot genoeg voor twee personen. Het chalet is sfeervol ingericht, waarbij modern comfort hand in hand gaat met vintage elementen. Onder de veranda is het goed vertoeven, zeker als je een paar blokken hout in de kachel gooit. Er is een BBQ en een aparte vuurplaats.
In de ochtend word ik uitgerust wakker. Ik ben klaar voor de vierde etappe van de Heuvelrughike.
Tip: Boek hier deze leuke blokhut in het bos op de Utrechtse Heuvelrug.
Heuvelrughike etappe 4: van Doorn naar Amerongen
De vierde etappe van de Heuvelrughike start in de bossen van Utrecht. Vanaf uitzichttoren ‘De Kaap’ kijk ik over uitgestrekte bossen. Via verschillende oude landgoederen wandel ik diep het bos in, totdat ik ineens bij het Leersumse veld sta. Tussen de lanen van de oude buitenplaats liggen uitgestrekte heidevelden met grote vennen. Het waterrijke landschap in Utrecht is van groot belang voor de biodiversiteit in het gebied.
Ik klim over de Zuylenstijnse berg naar de andere kant van de Utrechtse Heuvelrug. Vis een lommerrijke laan daal ik af naar landgoed Zuylenstein. Het pittoreske centrum van Amerongen en het eindpunt van de wandeling is in zicht.
Dit is mijn favoriete wandeling van de Heuvelrughike. Alles klopt: unieke overnachten in het bos van Doorn, de prachtige Kaapse Bossen, het uitgestrekte Leersumse Veld en een voortreffelijke late lunch op de Utrechtse Heuvelrug in het mooie Amerongen. Zelfs het weer werkt mee, het is een stralende lentedag.
Tip: In deze blog lees je meer over de vierde etappe van de Heuvelrughike.
Overnachten tussen etappe 4 en 5
De vierde etappe van de Heuvelrughike eindigt in het dorpje Amerongen. Hier zijn verschillende plekken om te overnachten. Ik kies voor het leuke B&B het Gasthuys tegenover kasteel Amerongen.
Het Gasthuys is gevestigd in een Rijksmonument in het mooie oude centrum Amerongen. De B&B is in authentieke stijl ingericht. Wanneer ik naar boven loop kraakt de trap. Gelukkig ben ik de enige gast op de bovenste etage, ik hoef niet bang te zijn dat ik ’s nachts gewekt word.
Heuvelrughike etappe 5: van Amerongen naar Rhenen
Na een heerlijk ontbijt maak ik me klaar voor de laatste dag van de Heuvelrughike. Dit is de derde opeenvolgende dag dat ik een wandeling over de Utrechtse Heuvelrug maak en ik voel me goed. Sterker nog: ik vind het stiekem een beetje jammer dat het eind in zicht is.
De uiterwaarden van de Nederrijn zijn door het Utrechts landschap omgetoverd in een adembenemend natuurlandschap. Ze bieden vele vogels een veilig onderkomen in het broedseizoen. Ik laat Amerongen achter me en koers richting de Amerongse berg. Dit is het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Het uitzicht valt tegen, maar even later word ik alsnog getrakteerd op mooie uitzichten. Vanuit het middenpunt van het Sterrenbos loopt een zichtlijn in noordelijke richting naar Veenendaal en de Gelderse Vallei hebt. Ook de zandafgraving bij Kwintelooijen is erg mooi. Ik wandel door het bos naar Rhenen en verder naar de Grebbenberg. Hiervandaan heb ik een spectaculair uitzicht over de Blauwe Kamer en het rivierenlandschap van de Betuwe.
Ik denk dat deze etappe het mooiste is in de herfst wanneer de bomen hun groene bladerdek inwisselen voor uitbundige gele en rode kleuren. Misschien ben ik de voorafgaande dagen een beetje verwend, maar ik vind deze etappe een beetje tegenvallen.
Tip: In deze blog lees je meer over de laatste etappe van de Heuvelrughike.
Overnachten na etappe 5
De laatste etappe van de Heuvelrughike eindigt op de Grebbenberg in Rhenen. Vlak bij het eindpunt ligt Bed and Breakfast Trouwborst en Hotel ’t Paviljoen, waar je kunt overnachten met uitzicht over de Rijn en de Grebbeberg. Vanuit Rhenen kun je met de trein naar huis rijden.
Paklijst Heuvelrughike
Dit is mijn paklijst voor een meerdaagse wandeling van drie dagen:
- Een fijne rugzak (ik reis met Thule Landmark Backpack 40L)
- Een camera of telefoon om foto’s te maken
- Laders + powerbank
- Het boekje van de Heuvelrughike (tip: zet ook de gpx-routes op je telefoon)
- Iets te eten voor onderweg
- Een waterfles
- Zonnebril en zonnebrand
- Toiletspullen
- Een (regen)jas
- Een extra set kleren, incl. ondergoed en sokken
- (lichte) schoenen of sandalen voor ’s avonds
Ik loop de Heuvelrughike op lage wandelschoenen, maar je zou ook op sneakers kunnen lopen.
Tip: op We12travel vind je tips voor wandelleggings voor dames.
Dat smaakt naar meer!
Mijn eerste meerdaagse wandeling is een feit. Ik heb genoten van de Heuvelrughike. Hoewel ik de afgelopen jaar honderden kilometers gelopen heb op de Utrechtse Heuvelrug, heb ik toch veel mooie plekken in Utrecht en Noord-Holland mogen ontdekken.
Tip: Wil je ook op pad? Bestel dan hier het routeboekje van de Heuvelrughike.