Meteora: tips en bezienswaardigheden

Heb je wel eens gehoord van Meteora kloosters in het noorden van Griekenland? Midden in de prachtige natuur in Griekenland ligt een aantal kloosters in een magisch landschap met puntige bergen. Meteora staat bij menige reiziger op de bucketlist. Niet zo gek, de bezienswaardigheden van Meteora zijn uniek: nergens ter wereld vind je zandstenen torens met hangende kloosters.

Ik ga de Meteora kloosters bezoeken tijdens mijn rondreis door Nood-Griekenland. Er is veel te zien en te doen in Meteora, daarom besluit ik drie dagen in het gebied te blijven. In deze blog neem ik je mee langs de bezienswaardigheden van Meteora en geef ik praktische tips voor Meteora, Griekenland.

Bezienswaardigheden van Meteora: de zes kloosters (plus één verborgen klooster)

Vanaf de negende eeuw beklommen kluizenaars de natuurlijke zandstenen torens in Meteora. Zij zochten God en de vrede en zonderden zich af van de aardse wereld. De kluizenaars kwamen slechts af en toe naar beneden. Een paar eeuwen later werden de eerste kloosters van Meteora gesticht. In hoogtijdagen waren er maar liefst 24 kloosters.

Tegenwoordig staan er nog zes kloosters op de zandstenen torens. In een aantal wonen monniken en nonnen. Maar Meteora heeft een geheime zevende klooster. Het Ypapanti Monastery ligt verscholen in een berg. In de zomer kun je Ypapanti bezoeken, maar het verborgen klooster is in de winter gesloten.

Het is mogelijk de Meteora kloosters in Griekenland te bezoeken als dagtrip uit Athene

1. Roussanou Klooster, Griekenland

Het eerste klooster wat ik bezoek is Roussanou Klooster, een klooster uit de 16de eeuw gewijd aan Agia Varvara. Het klooster is bijna te groot voor de smalle zandstenen toren waar het op gebouwd is.

Bij binnenkomst in het Roussanou Klooster wacht een wikkelrok op me: ik mag niet naar binnen met mijn lange broek. Na deze verkleedpartij realiseer ik me dat ik een domme fout heb gemaakt: mijn bril ligt nog de auto! Op mijn neus staat mijn zonnebril, dit is totaal niet handig in de schaars verlichte ruimte.

Natuurlijk kan ik terug lopen om mijn bril te halen, maar ik heb eigenlijk geen zin om de vele trappen nog een keer op en af te lopen. Dit zal me niet nog een keer overkomen… Zonder bril bekijk ik de aanwezige fresco’s en schilderijen. De vredige sfeer van het kleine houten Roussananou klooster raakt me.

2. Agios Stefanos – het klooster van de heilige Stephanus

Tijdens mijn eerste dag in Meteora maak ik gebruik van het gemak van de huurauto om het gebied te verkennen. Tijdens de tweede en derde dag wil ik meer gaan wandelen.

Ik ben niet de enige die Meteora met de auto verkent: op de kleine parkeerplekken bij de kloosters en uitzichtpunten van Meteora staan vaak meerdere auto’s. Daarnaast rijden er ook grote touringcars naar de populaire kloosters.

Bij het klooster van de heilige Stephanus staan auto’s en touringcars zij aan zij. Ik doop dit klooster al snel om tot het drive inn klooster: het klooster van de heilige Stephanus is het enige klooster wat je kunt bezoeken zonder (lange) klim. Ideaal voor mensen met weinig tijd, of mensen die slecht ter been zijn.

Tip: wil je meer rust? Laat de auto staan en ga wandelen in Meteora. Je ziet dan al snel een niet-toeristisch Meteora.

Wanneer ik de kerk van het klooster binnendring, prikkelt de geur van vernis mijn neus. Ik kijk omhoog en zie dat een schilder herstelwerkzaamheden uit voert aan de fresco’s. De goudverf vormt een mooi contrast met de sprankelende kleuren. De schilder zit met zijn rug naar me toe, maar ik kan me voorstellen dat het puntje van zijn tong door opperste concentratie tussen zijn lippen naar buiten steekt. Monnikenwerk!

Het klooster van de heilige Stephanus heeft een klein museum met oude gewaden en perkament.

Holy Trinity Monastery – het klooster van de heilige drie-eenheid

Het klooster van de Holy Trinity is een van de hoogst gelegen kloosters van Meteora. De lange trap van 140 treden naar de top van de indrukwekkende rots is voor een groot deel onzichtbaar weggewerkt. Licht valt op de trap door spleten in de rosten. Het uitzicht over de vallei is fantastisch.

De wandeling naar het klooster is gaaf, maar persoonlijk vind ik dit een van de mindere kloosters.

In een klein museum in de Holy Trinity Monastery liggen fresco’s en oude manuscripten.

Nunnery of Varlaam, Meteora

In de hiërarchie van de Meteorakloosters is het Varlaam klooster het op een na belangrijkste klooster.

Het Varlaam klooster ligt er mooi bij in de herfstzon. Klimop kleurt de wanden van het klooster rood. Een smalle loopbrug scheidt het klooster van de naastgelegen berg. Varlaam lijkt een kasteel uit een sprookje – alleen de prins ontbreekt nog. (En dat is misschien maar goed ook voor de nonnen van het klooster.)

De byzantijnse icoonartiest Frangos Kastellanos heeft de Agioi Pantes kerk voorzien van prachtige fresco’s. De kelder van het klooster laat de geschiedenis van Meteora zien. Ik vergaap me aan oude kronen en kruizen.

Grand Meteora: het belangrijkste Meteora klooster

Grand Meteora is het grootste en belangrijkste klooster van de regio. Het klooster is gesticht in de 14de eeuw. Wanneer mijn ogen gewend zijn aan de donkerte binnen, valt mijn oog op de grote wijnkelder en een ruimte met schedels. (Er zit vast geen verband tussen die twee.)

Verder zijn er in het klooster een paar kleine musea te vinden over folklore, oude perkamenten en kerkelijke kunst.

Agios Nikolaos Anapafsas – Nikolaas klooster

Het is mogelijk om alle kloosters van Meteora in één dag te bezichtigen als je doorwerkt. Ik heb na anderhalve dag nog niet alles gezien. En zo vertrek ik op mijn laatste ochtend in Meteora naar het klooster van de heilige Nikolaas.

Vanuit mijn hotel in Kastraki is het maar 20 minuten lopen naar klooster van de heilige Nikolaas. Maar wat een klim.

Het Nikolaas klooster is mijn kers op de taart. Dit is voor mij het mooiste klooster: een fraaie kapel, uitzicht over de vallei en de verlaten kloosters in de rosten en de wijnranken onder me. Ik neem een kijkje in de cel van een monnik en drink water op een klein balkon. Meteora, wat ben je mooi!

Het verborgen klooster: Ypapanti

Meteora heeft zes kloosters op de rotsen die nog in gebruik zijn. Daarnaast zijn er verschillende verlaten kloosters en meditatiegrotten ín de rotsen. En dan is er Ypapanti.

Ypapanti heeft pas in de zomer van 2017 haar deuren geopend voor het publiek. (In de winter is het klooster dicht.) Het klooster ligt ten westen van Kastraki en ligt daarmee niet op de doorgaande weg tussen alle kloosters. De weg naar Ypapanti is alleen het eerste deel geasfalteerd.

In Ypapanti wonen geen nonnen of monniken, maar soms trekken zij voor meditatie naar dit klooster. Met een kleine verticale lift kunnen de nodige levensmiddelen in de kloosters getakeld worden.

klooster meteora bel

Tips voor wandelen in Meteora, Griekenland

De kloosters van Meteora zijn gaaf voor liefhebbers van cultuur, maar de landschappen van Meteora zijn minstens net zo bijzonder. De natuur in Griekenland heeft me verrast, al mijn verwachtingen zijn overtroffen. Ik kijk mijn ogen uit bij de rosten die her en der omhoog schieten. Ik geniet van de gekleurde bomen in de herfst tijdens mijn Meteora bezoek in oktober. Ik verwonder me over de vormen en kleuren van het gesteente.

De wandelwegen van Meteora zijn (nog) niet lekker ingetekend in Google Maps, maar met de kaart van het gebied die je bij de tourist information center kan krijgen kom je een eind. Let op: de schaalverdeling klopt niet, en hoogtemeters staan niet duidelijk aangegeven.

Tip: hieronder beschrijf ik een aantal van de wandelingen die ik maakte in Meteora. Ik ging zonder gids op pad.

verlaten kloosters meteora

wandelen van Kalabaka naar de Holy Trinity

Vanuit het noorden van het dorp Kalabaka loopt een pad de rosten in. Het is een steil pad dat tussen de bomen door naar boven slingert. Boven wacht een geweldig uitzicht op je.

Heb je geen zin om omhoog te klimmen? Laat je (door een taxi) afzetten bij de parkeerplaats van het klooster, en wandel naar beneden na een bezoek aan de Holy Trinity in Meteora.

Wandelen van Kalabaka naar Kastraki langs verlaten kloosters

Volg de rode stippen tussen Kalabaka en Kastraki. Deze wandeling voert je langs bizarre rotsformaties, meditatiegrotten en verlaten kloosters. Het zandpad voert soms bijna door de achtertuinen van vriendelijke Grieken en gunt je even een kijkje in net niet-toeristische leven van de regio.

Wandelen naar Ypapanti en Grand Meteora

Wil je even helemaal weg van de toeristen? Er loopt een voetpad van het verborgen Ypapanti klooster naar Grand Meteora.

Vanuit Kastraki loopt een goede weg richting Ypapanti Monastery. Dit is een geasfalteerde weg die door de heuvels en bossen slingert. Onderweg passeert een enkele local in de auto me en kom ik een paar nieuwsgierige geiten tegen. Vlak bij Ypapanti gaat de weg over in een gravel pad. Al snel zie ik het verborgen hangende klooster.

Vanaf de grote rots tegenover Ypapanti heb ik een mooi uitzicht over het klooster en de omgeving. Er is hier bijna niemand. Een smal pad leidt vervolgens naar het Grand Meteora klooster.

Deze wandeling met gids kun je boeken bij Visit Meteora. Op hun website vind je meer tips voor Meteora.

Praktische tips voor Meteora

Reizen naar Meteora

Vanaf verschillende plekken in Nederland kun je vliegen naar Griekenland. Meteora heeft geen eigen vliegveld. Ga je Meteora bezoeken? De vliegvelden van Thessaloniki en Athene liggen het dichtste bij.

Ikzelf vloog naar Athene. Vanuit Athene rijden er bussen en treinen naar Meteora. Ik ben zelf met de huurauto naar Meteora gereisd. Dat geeft de meeste vrijheid en flexibiliteit, een auto is ter plekke heel fijn om de afgelegen en hooggelegen kloosters te bezoeken. Wil je ook een auto huren? Griekenland heeft vele aanbieders, ik heb goede ervaringen met Sunny Cars. Zij zijn goedkoop, hebben geen verborgen kosten en een goede service.

Overnachten in Meteora: Kalabaka of Kastraki?

Er liggen twee dorpen bij de kloosters van Meteora: Kastraki en Kalabaka. Persoonlijk vond ik Kalabaka erg toeristisch, zelfs in het naseizoen. (Ik bezoek Meteora in oktober.) Kalabaka is echter wél de plek waar het bezoekerscentrum van Meteora ligt en waar je de meeste keus uit restaurantjes hebt.

Ik houd niet van drukte en besluit daarom te overnachten in Kastraki. Ik slaap in een kamer in een villa bij een lieve Griekse familie. Elke morgen zet oma een lekker ontbijt klaar met producten uit de streek. De zonen des huizes speken goed Engels en kunnen je helpen de mooiste wandelingen in Meteora. Dit gastvrije gezin is echt een aanrader!

Het plannen van je bezoek aan Meteora

Elk klooster van Meteora is één a twee dagen per week gesloten, ieder klooster op een andere dag. Het is dus niet mogelijk om alle kloosters en bezienswaardigheden van Meteora op één dag te bezoeken, je moet minstens een nacht blijven. Dat is natuurlijk geen straf, er is zo veel te zien en te doen in Meteora! Zelf bleef ik drie dagen in Meteora en dat hadden er best nog meer mogen zijn.

Openingstijden van de kloosters van Meteora vind je op de Visit Meteora. Zoek je de mooiste fotolocaties van Meteora? Kijk dan eens op deze blog.

Kleding in Meteora

Een aantal van de kloosters van Meteora is nog altijd in gebruik. Voor een bezoek aan een klooster van Meteora gelden een paar eenvoudige kledingvoorschriften. Deze dresscode is een kwestie van respect!

Voor mannen geldt dat ze een broek aan moeten tot of over de knie. Een shirt met korte mouwen is geen probleem (geen singlet). Vrouwen moeten een rok aan tot op of over de knie. Heb je een broek aan? Dan kun je bij de ingang van het klooster vaak een rok lenen die je over je broek kunt slaan. 

Als je gaat wandelen in Meteora geldt er buiten de kloosters geen kledingvoorschrift.