Het koloniale Campeche Mexico: tips en bezienswaardigheden

Wie een rondreis maakt door Mexico, stopt ongetwijfeld in één of meerdere koloniale steden. Kleurrijke huizen, sombrero’s en vrolijke klanken zijn onlosmakelijk verbonden met een vakantie in Mexico. Maar Campeche is anders: in deze stad in Mexico hebben piraten hun voetsporen achtergelaten. Dit heeft geleid tot bijzondere historische bezienswaardigheden.

Veel backpackers in Mexico combineren een bezoek aan Campeche met een rondreis door Yucatan. De bus van Merida naar Campeche doet er gemiddeld slechts 2,5 uur over. Campeche is een logische stop tussen Merida en de tempels van Palenque én het is een logische bestemming voor iedereen die gebaande paden wil verlaten.

stadsmuur campeche

Lees meer over de ultieme autovakantie in Mexico: met eigen auto van Mexico Stad naar Cancun.

Piratenstad Campeche Mexico

Na een heerlijke lunch in Merida stap ik in de auto naar Campeche. De stad, soms ook Campeche City genoemd, is de hoofdstad van de staat Campeche in het zuiden van Mexico. Bij de grens tussen Yucatan en Campeche moet ik mijn paspoort laten zien en kan ik binnen een minuut doorrijden. Na alle verhalen over corrupte agenten in Mexico vind ik zo’n politiecontrole een beetje spannend, maar in de praktijk is er meestal niks aan de hand (althans, dat is mijn ervaring).

fuerte de san miguel campeche mexico

Campeche is in 1540 door de Spanjaarden gesticht op de plek van de Maya-stad Ah-Kim-Pech. De stad groeit in korte tijd uit tot een belangrijke doorvoerhaven van goederen tussen Yucatan en Cuba en verder naar Europa. Door zijn rijkdom trok de stad al snel piraten aan, waardoor in 1663 is gestart met de bouw van stadsmuren rondom Campeche. Door deze stadsmuren onderscheidt Campeche zich van andere Mexicaanse steden. Forten zorgen voor extra bescherming.

In de oude forten zitten tegenwoordig musea. Ik ga naar Fuerte de San Miguel, een achttiende eeuws fort met een archeologisch museum met Maya artefacten uit Becan en Calakmul. Twee vliegen in één klap: ik geniet van de tentoonstellingen over Mexicaanse geschiedenis én ik geniet van het bijzondere Fuerte de San Miguel met prachtige uitzichten over de zee. (De kleine reiziger wil liever naar het maritiem museum, maar gelukkig laat ze zich omkopen met een ijsje en een bezoek aan de speeltuin naast het fort.)

Tip: Voor de liefhebbers: even buiten de stad ligt een replica van het piratenschip van Laurens de Graaf.

Bezienswaardigheden Campeche: de oude binnenstad

Ook in de ommuurde binnenstad van Campeche zijn de piraten zichtbaar: tussen de kleurrijke koloniale panden (die je op meer plekken in Mexico ziet) zijn piratenstandbeelden te vinden. Souvenirwinkeltjes verkopen piratenvlaggen. Wraaa.

Maar er is meer in het oude Campeche. Sinds 1999 staat de binnenstad van Campeche op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad laat zich gemakkelijk te voet verkennen, rondom het centrale plein van Campeche ligt een aantal leuke musea. Hier start ook een bustour langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Campeche brengt.

Iets verder van het centrale plein ligt een aantal oude kerken. De kleuren komt het best tot zijn recht in het zachte middaglicht.

Jantje lacht, Jantje huilt. Het ene moment is het zonnig, even later transformeren de straten van Campeche door hevige regen tot een grote waterval. Het is juni en het is regentijd in Mexico.

Overnachten in Campeche

Ik slaap aan de Calle 16, een rustige zijstraat van de Calle 59. Mijn huis beschikte over een kleine woonkeuken, twee slaapkamers en twee badkamers. Er was ook een daktterras, maar het was voor mij te warm om daar lekker te gaan zitten.

Voor de deur zijn er voldoende plekken om veilig en gratis te parkeren.

Slapen in Campeche

  • Gamma Campeche Malecon – fraai hotel met zwembad en uitzicht op zee
  • Castelmar Hotel – hotel in koloniale stijl in het historisch centrum van Campeche (er zijn ook familiekamers)
  • AMBAR Rooms – eenvoudig hotel met goedkope familiekamers

Calle 59 en de markt van Campeche

Na twee maanden reizen door Mexico ben ik nog altijd niet gewend aan de straatnamen in de steden. Veel straten hebben slechts een nummer, de straten van noord naar zuid de even nummers en van west naar oost de oneven nummers (of andersom natuurlijk). De autovrije Calle 59 is een van de leukste straten van Campeche.

Langs de Calle 59 liggen heel veel gezellige restaurantjes. Overdag merk je er weinig van, maar zodra de zon langzaam begint te zakken wordt de Calle 59 omgetoverd tot een groot terras. Boven de straat wapperen glimmende slingers in de wind. Even verderop zorgt een afdak van paraplu’s voor wat schaduw op straat. Uit de openstaande ramen van de bars klinken vrolijke tonen.

Lekker eten in Campeche?

  • Menta Deli Rest – voor lekkere Mexicaanse gerechten (vega en vlees)
  • Chocol Ha – de beste choclate de agua en kleine (lunch)gerechten
  • Fresh’n Green – goede salades en sandwiches

Het is maar een paar minuten lopen van de Puerta de Tierra aan het eind van de Calle 59 naar de markt van Campeche. De Mercado Campeche is een ietwat rommelige lokale markt met gebruiksvoorwerpen, kleding, elektronica en veel en lekker groente en fruit. Vooral dat laatste valt bij mij in de smaak!

Tip: Wil je goedkoop eten in Campeche? Verscholen op de Mercado Campeche ligt een aantal eenvoudige Mexicaanse restaurantjes.

Hier aan de kust

Een bezoek aan de piratenstad van Mexico is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan de zee. Vanaf de Calle 59 loop je zo door de oude stadspoort naar de boulevard van Campeche. Hier staat een standbeeld, een hoge vlaggenmast en de beroemde (beruchte?) letters met de naam van de stad. Handig, zo zie je ook zonder gps-tag waar de foto gemaakt is.

De strandboulevard Malecon is het gezelligst wanneer de zon de zee in zakt. Toeristen en Mexicanen flaneren dan over de boulevard. Een enkeling neemt wat biertjes mee en bouwt zijn eigen Corona-feestje.

De mooiste stranden van Campeche liggen net buiten de stad. Het is ongeveer 11 kilometer rijden naar het populaire Playa Bonita. Reis je naar Campeche met kinderen? Dan is Parque Acuatico Malecon Campeche een leuke stop.

Vanuit Campeche ben ik verder gereden naar Palenque, waar ik een aantal van de mooiste watervallen van Mexico en de Maya tempels van Yaxchilan heb bezocht.