Sutjeska Bosnië: ruige bergen en een bizar monument

Sutjeska Nationaal Park is een van de mooiste plekken van Bosnië en Herzegovina. De regio wordt gedomineerd door bergen en oerbossen. Het monument Tjentište spomenik, een herinnering aan de slag van Sutjeska, is volgens mij de meest bizarre bezienswaardigheid van Bosnië.

Hier vind je mijn complete route door Bosnië-Herzegovina.

Reizen naar Sutjeska Nationaal Park Bosnië

Het is nog vroeg wanneer ik in de auto stap. Na een aantal heerlijke dagen in Durmitor Montenegro rijd ik naar Sutjeska in Bosnië. De twee natuurgebieden van de Balkan lopen over in elkaar, maar toch is het nog best een hele rit. Het landschap wordt gedomineerd door ruige bergen, diepe kloven en donkere meren, de wegen zijn schaars. Bovendien is een deel van het wegennet alleen in de zomer toegankelijk voor personenauto’s, het grootste deel van het jaar zijn er wegblokkades door sneeuw en ijs.

Bij de grens tussen Montenegro en Bosnië kan ik zo doorrijden.

De weg door Sutjeska Nationaal Park kronkelt door het groene landschap. Ik passeer een aantal campings met toffe cabins – dit is een mooi gebied voor avonturiers. Smalle tunnels tunnels voeren me door overhangende rotsen. Staat daar een kudde koeien op de weg?

Na een aantal uur bereik ik mijn plek van bestemming: het bezoekerscentrum van Sutjeska Nationaal Park.

Bezienswaardigheden Sutjeska: Monument Tjentište spomenik

Tegenover Sutjeska Bezoekerscentrum ligt het monument Tjentište spomenik. Het monument in socalistische stijl is een van de meest bizarre bezienswaardigheden in Bosnië.

Een lange trap voert van het bezoekerscentrum naar het monument van Sutjeska. Vanaf het bezoekerscentrum heeft het monument iets weg van twee kollossale vleugels van beton die uitstrekken naar de hemel.

Het monument is in 1971 gebouwd in Joegoslavië ter nagedachtenis van de gevallen partizanenstrijders in de slag om Sutjeska (battle of Sutjeska). Deze slag vond plaats in 1943 in de ‘Valley of Heroes’  en markeert een keerpunt in de tweede wereldoorlog.

Tijdens het Joegoslavische regiem werd Sutjeska monument en de Valley of Heroes door bijna een miljoen mensen bezocht, tegenwoordig komen er vooral avontuurlijke reizigers die het nationale park bezoeken.

Doen in Sutjeska Nationaal Park

De natuur in het oosten van Bosnië lonkt. Tegen de hellingen van het Volujak gebergte in Sutjeska ligt het natuurreservaat Peru?ica (1400 hectare), een van de laatste oerbossen van Europa. Sommige bomen zijn maar liefst 300 jaar oud.

Vanuit het bezoekerscentrum starten verschillende wandelroutes. Een van de meest populaire wandelroutes in Bosnië is de beklimming van Volujak, de hoogste piek van Bosnië. Grote kans dat je onderweg Trnova?ko Lake passeert, een adembemend meer nét over de grens.

Vind je (net als ik) het beklimmen van de piek van Volujak iets te veel van het goed? Er lopen veel wandelpadden door het nationale park. Vanuit het bezoekerscentrum kun je een korte rondwandeling maken met een gids. Misschien kom je onderweg nog een vos, boommarter of een slechtvalk tegen.

Overnachten in Sutjeska Bosnië

In Tjentište is geen hele ruime keus aan accommodatie, maar er ligt echt een aantal hele mooie plekjes!

Etno guest house Lalovic is een knus appartement voor zes personen. De eigenaren zijn vriendelijk en als je geen zin hebt om zelf te komen kunnen ze op verzoek een maaltijd voor je bereiden. Extra leuk: de lieve honden en ezeltjes op het terrein.

Kies je liever voor een kleinschalig vakantiepark waar je ook kano’s en fietsen kunt huren? Kijk dan eens naar Camp Sutjeska en Rafting Centre Drina Tara. Zij kunnen ook helpen met excursies in Bosnië, waaronder raften.