12 x Street art in Nederland: hier moet je zijn voor graffiti, murals en meer

Ik ben dol op het spotten van straatkunst. Dit is een vorm van buitenkunst die steeds populairder wordt. Street art, graffiti en murals hebben een positieve invloed op het straatbeeld: grauwe muren en donkere hoekjes fleuren op. In de volgende steden vind je gave street art in Nederland.

Street art in Nederland

In de jaren ’80 en ’90 breken straatkunst en graffiti internationaal door vanuit New York. Het duurde niet lang voordat ook de eerste street art in Nederland te zien was. De status van street art in Nederland en wereldwijd wordt langzaam bevestigd door boeken, films en tentoonstellingen.

Inmiddels zijn we decenia verder en is er op veel plekken street art in Nederland te vinden.

street art in nederland in utrecht

Fietsen langs street art in Utrecht

Ik woon al ruim mijn halve leven in Utrecht en nog altijd ontdek ik nieuwe dingen in ‘Utereg me stadsie’. Het voelt voor mij daarom logische om Utrecht als eerste uit te lichten in een blog over street art in Nederland.

Lange tijd was Utrecht geen toffe plek van liefhebbers van street art in Nederland, maar dat verandert in een rap tempo! De afgelopen jaren is het vooral het kunstenaarscollectief ‘de Strakke Hand’ die Utrecht op bijzondere wijze onder handen neemt. Deze artiesten gebruiken geen spuitbussen, in plaats van spray can art maken zij kunst met de kwast.

Behalve de Strakke Hand heeft Utrecht ook veel straatkunst van bekende locals als Jan is de Man en de verfdokter. Ook andere Nederlandse street art kunstenaars tonen hun werk in Utrecht. Ik maakte een leuke fietsroute langs street art in Utrecht, compleet met handige kaart! Zo hoef je niet lang te zoeken naar straatkunst van bekende graffiti artists en street art kunstenaars.

kunstwerk van de strakke hand in utrecht

Street art Amsterdam

Er is een gloednieuw museum op het NDSM en het is gevuld met graffiti en street art. Hier zijn prachtige voorbeelden van street art in Nederland tentoongesteld.

STRAAT ligt op de NDSM in Amsterdam Noord. Ooit was hier de grootste scheepswerf ter wereld, maar in de jaren ’80 ging de ‘Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij’ failliet en kwam het terrein leeg te staan. Tegenwoordig is het een broedplaats voor creatievelingen en het is de thuishaven van festivals zoals DGTL.

De voormalige Lasloods, inmiddels een Rijksmonument, is met een oppervlakte van ruim 7.000 m² twee keer zo groot als de beroemde Turbinehal van het Tate Modern in London. En hoe groot dat is valt meteen op als je binnenkomt; vanaf de ingang zie je hoe enorm groot de (153 stuks!) kunstwerken zijn; je weet even niet waar je moet kijken! Benieuwd naar de rest van STRAAT museum, lees het volledige verslag bij benerwegvan.nl

STRAAT heeft ook aandacht voor de geschiedenis van street art in Nederland.

Tip: Hier lees je meer over mijn bezoek de street art van de NDSM-werf en STRAAT Amsterdam.

straatkunst in groningen

Bijzondere street art in Groningen

Wanneer je denkt aan rauwe steden in Nederland waar je toffe street art kunt spotten denk je waarschijnlijk niet zo snel aan Groningen. En dat is logisch, want Groningen is wat dat betreft zeker niet te vergelijken met steden als Den Haag en Eindhoven. Maar ook in Groningen is er een aantal plekken te vinden waar je prachtige kunstwerken kunt bewonderen.

Zo vind je in het centrum zelf, op de Rademarkt en de Pelserstraat bijvoorbeeld, een aantal van de mooiste werken in de stad. Maar het populairste gebied om naartoe te gaan voor het spotten van street art is het Ebbingekwartier dat net buiten het centrum ligt. Aan dit gebied wordt de laatste jaren hard gewerkt en je vindt er onder andere de bijzondere, multiculturele ontmoetingsplek DOT met haar heerlijke stadsstrand. Als je gek bent op bijzondere street art dan is het Ebbingekwartier de plek waar je wilt zijn. 

muurschildering van een vogel in den bosch

Street art in Den Bosch

De bijzondere street art in Den Bosch zul je nergens anders in Nederland zult zien. Het zijn niet alleen muren die mooie aangekleed zijn met art maar Den Bosch heeft ook 9 silo’s die van boven tot onder vol staan met prachtige street art. De Tramkade waar de silo’s staan is altijd open en je kunt je hier goed vermaken. Neem een lekkere picknickmand mee en geniet vanaf de kade van het uitzicht. Zet daarna je ontdekkingstocht voort en aanschouw nog meer van de prachtige street art kunsten onderweg.

kleurrijke muur in den bosch

De wandelroute is een aantal kilometer die je perfect kan combineren met een bezoek aan de gezellige binnenstad. Beklim de Sint-Janskathedraal of ga shoppen in de gezellige winkelstraat. Vergeet ook niet om één van de beste Bossche bollen van Nederland bij Jan de Groot te eten. Een dagje Den Bosch is zo een compleet dagje weg in Nederland.

Kleurrijke street art in Breda

Jessica is geboren in Breda – een van de leukste steden in Nederland om street art te spotten. Tientallen kunstenaars van over de hele wereld hebben de afgelopen jaren de straten van Breda versierd. Je kunt de street art in Breda het beste vinden door een van de wandelroutes van  Blind Walls Gallery. Ze omschrijven zichzelf als een openbaar street art museum. Inmiddels heeft de stad meer dan 80 kunstwerken, verspreid door de stad. 

straaatkunst in breda

Aan de hand van de street art worden verhalen en de geschiedenis van Breda aan bezoekers verteld. Op de Molsparking in het centrum vind je  bijvoorbeeld een groot kunstwerk met een rat en dansende kinderen  eromheen. Vroeger stond hier een kapel met een begraafplaats. De rat staat symbool voor de pest.

De dansende mensen zijn een symbool voor het kinderversje Ring a Ring o’ Roses, een versje waarmee voor de pest werd gewaarschuwd. Mensen die vroeger door de pest overleden werden op deze plek in Breda begraven. 

Op de website van Blind Walls Gallery vind je de locaties en mogelijke wandelroutes om zo veel mogelijk street art te spotten. Ook de  achtergrondverhalen van de street art en kunstenaars zijn hier te  vinden. Aanrader als je in Breda bent! 

street art festival in eindhoven

Street art en graffiti in Eindhoven

Door heel Eindhoven vind je mooie street art en kunst op straat. Heb je geen zin in een lange wandeling door de urban jungle van Eindhoven? Dan is er goed nieuws! De stad heeft namelijk twee epicentra die gezien kunnen worden als hotspots voor street art in Nederland.

In het westen van de stad ligt Strijp-S, het oude terrein van Philips. Strijp-S is de afgelopen jaren omgetoverd tot een hip blok met veel leuke koffiebars, restaurantjes én veel street art. Je kunt hier uren dwalen en het spotten van street art combineren met lekker eten en drinken.

muurschildering van een pauw in eindhoven

Net ten oosten van Eindhoven centrum ligt de Berenkuil, een ondergrondse rotonde die elk jaar met Pinksteren wordt voorzien van nieuwe kunst. ‘Step in the Arena’ is een groots street art festival met Nederlandse street art kunstenaars en internationale artiesten. Hun kunst geeft Eindhoven kleur.

De mooiste Street Art in Arnhem

In het centrum van Arnhem is ontzettend veel mooie street art te vinden volgens Ivonne. Het best bekijk je deze werken tijdens een korte stadswandeling waarbij je gelijk andere leuke plekjes in de binnenstad van Arnhem ontdekt. Onderweg kom je diverse gezellige terrasjes tegen om wat te eten of te drinken en leuke parken om even in te zitten en de stad rustig op je in te laten werken.

schildering van een uil in arnhem

Deze wandelroute combineert de mooiste street art en hotspots van Arnhem. Je start bij het centraal station of het nabijgelegen Park Sonsbeek. Vanaf hier ben je binnen enkele minuten al bij de eerste stukken Street Art. Wandel langs de grote uil, het feestaardvarken, door de oude stadspoort en langs één van de favoriete stukken op het Jan Dommeringpad. Zelfs in de winkelstraten van Arnhem vind je nog mooie werken. Daarnaast staan er in de binnenstad nog heel veel mooie gebouwen. Zo combineer je het beste van Arnhem.

Street art en murals in Weert

Het Limburgse Weert is nou niet echt een stad waar je aan denkt als je op zoek wilt gaan naar toffe street art. Toch mag de stad niet ontbreken in deze lijst.

De laatste jaren zijn er diverse artiesten ingezet om de stad op te fleuren en zag je gave murals en opgevrolijkte elektriciteitshuisjes verschijnen in Weert. Met als klap op de vuurpijl het project bij het Zuilenkabinet onder de Boshoverbrug. Tientallen nationale en internationale kunstenaars zijn hiernaartoe gekomen om de grijze pilaren van street art te voorzien. Hou je van street art? Ga dan zeker eens een kijkje nemen bij de street art in Weert.

Street art en graffiti in Rotterdam

Heb je zin in een alternatieve stadswandeling door Rotterdam? Kijk dan eens naar de Rotterdam street art route!

De street art route Rotterdam is een toffe wandeling van 7 kilometer langs 28 kunstwerken. De meeste street art in Rotterdam is van lokale Rotterdamse kunstenaars. Zij hebben de stad de afgelopen jaren een bijzondere metamorfose gegeven, Rotterdam mag er zijn! De mooiste murals vind je net buiten de binnenstad, vooral China Town is populair.

Street art in den Haag

Wil je street art spotten in Den Haag dan kan dat direct in het centrum al, tussen het pakken van een terrasje, het sightseeën of het shoppen door, maar voor de meeste en mooiste murals moet je toch echt net even buiten de binnenstad zijn.

De perfecte plekken om street art te vinden in Den Haag zijn de Binckhorst, het Laakkwartier en stadsdeel Segbroek. De grootste, mooiste en nieuwste muurschilderingen vind je in Laak. Vanaf station Hollands Spoor (Den Haag HS) kun je lopend naar het Laakkwartier. De meeste werken liggen daar redelijk dicht bijelkaar, dus dat is ideaal. Ik vond ze echt supergaaf!

Huur eventueel een fiets om vervolgens ook de mooie murals in de Binckhorst nog te ontdekken of om eens een heel ander deel van Den Haag op te zoeken: Segbroek. Hier, waar ik woon, vind je tientallen beschilderde elektriciteitshuisjes. Dat is weer eens wat anders en is ook erg leuk om te zien! En dat is nog niet eens alles. Ook in andere Haagse wijken vind je het.

Kortom, er is genoeg toffe street art in Den Haag voor de liefhebbers!

Street art aan zee in Scheveningen

Heb je zin in een weekend aan zee en hou je van Street Art? Dan zit je goed in Scheveningen!

Je kan de hele ochtend vullen met alle buitenkunst bewonderen in de badplaats. En als je nog meer wil zien kan je ook nog een fiets huren de (groen/gele stadsfiets) is gaaf en naar Den Haag fietsen om nog meer muurschilderingen te ontdekken. Er zijn maar liefst 15 kunst creaties in de buitenlucht te vinden in Scheveningen en je kan je wellicht voorstellen dat het thema ‘zee en visserij’ centraal staat. Henriëtte heeft een persoonlijke street art route in Scheveningen gemaakt waarop je alle straatkunst locaties kan zien op Google Maps.

‘Ik benne er weer’ is een ode aan de eerste haring die aan land komt. Hoe Scheveningen er vroeger uitzag zie je op een muurschildering die is gemaakt naar aanleiding van een gevonden prentbriefkaart. Het gedicht ‘Men Durrep Scheveninge’ is ook bijzonder en uiteraard mag je de ‘Visserij van Scheveningen’ en het kunstwerk ter ere van de KNRM, de Reddingsboot die helaas regelmatig uitvaart in Scheveningen van de hand van kunstenaar Kees van der Vlies en Marianne van den Berg niet missen.

Street art in Heerlen

Ik sluit deze blog af met mijn geboortestad Heerlen. Hoewel Heerlen onderaan in deze blog staat, is Heerlen een toonaangevende stad op het gebied van street art. Liefhebbers van street art in Nederland moeten zeker Heerlen bezoeken, dé street art hoofdstad van Nederland.

Heerlen heeft de naam een grauwe stad te zijn, dit was in het verleden zeker waar. Tegenwoordig zit Heerlen in de lift, vooral het stationsgebied. De oude grijzen gebouwen tussen hippe nieuwbouw zijn gedecoreerd met metersgrootte murals van internationale kunstenaars. Tijdens het (bijna) jaarlijkse street art festival komen er weer nieuwe kunstwerken bij.

Langzaam word ik een beetje trots op mijn stadje met zijn koempels (mijnwerkers) en Romeinen, twee thema’s die veelvuldig terugkomen in de kunst op straat. Iedereen die mooie street art in Nederland wil zien, moet gewoon de trein naar Heerlen nemen!

Heb jij tips voor street art in Nederland? Je mag me altijd een mail sturen via info@ikreis.net.