Mooie watervallen in Mexico: Roberto Barrios en Misol Ha


Bij een vakantie in Mexico denk je aan witte stranden, Maya-tempels en cenotes in Yucatan. Maar Mexico heeft veel meer te bieden: in de staat Chiapas rondom Palenque en San Cristobal liggen uitgestrekte natuurgebieden met een paar van de mooiste watervallen in Mexico.

De onbekende Cascadas Roberto Barrios is mijn favoriete waterval in Mexico. Dit mooie plekje ligt vlak bij Palenque en laat zich gemakkelijk combineren met de opgravingen van Palenque.

Watervallen in Mexico

Na een paar weken reizen door Mexico is het tijd om Yucatan achter me te laten. Langzaam verandert het landschap. De huurauto gromt op de zoveelste helling. Het vlakke landschap van Yucatan heeft plaatsgemaakt voor de heuvels en de jungle van Chiapas. Mijn hart maakt een sprongetje: hoewel ik intens kan genieten van de historische bezienswaardigheden en cenotes in Yucatan zijn de vlakke landschappen van het schiereiland een beetje saai.

roberto barrios waterval mexico

Ciapas is anders. Rondom Palenque zie ik bloeiende regenwouden, rivieren, vogels in alle kleuren van de regenboog en een verscheidenheid aan flora en fauna. Daarnaast liggen er verschillende prachtige watervallen in Mexico. Vanuit Palenque bezoek ik een aantal va deze natuurlijke bezienswaardigheden in Mexico, namelijk de Cascadas Roberto Barrios en de Misol Ha Waterval.

Roberto Barrios Watervallen in Mexico

De Cascadas Roberto Barrios is een unieke plek midden in de jungle van Ciapas Mexico. De watervallen liggen op ruim een half uur rijden vanuit Palenque. Het eerste deel van de route voert over de hoofdweg, totdat een klein bordje de afslag na de watervallen wijst. Al snel wordt de weg smaller en ik slinger omhoog de bergen in. Na iedere bocht word ik verrast door een nieuw uitzicht. Ik zie de toppen van bomen in de dalen, prachtige bloemen, maar ook weilanden met koeien en grintafgravingen. Onderweg passeer ik een paar authentieke dorpen, in één daarvan moet ik een kleine “fee” betalen om door te mogen rijden.

roberto barrios met een drone

Dan maakt de geasfalteerde weg plaats voor een grintweg. Het einde is in zicht, voor 30 pesos parkeer ik de auto op een grasveld. Het is maar een klein stukje lopen tot aan de watervallen.

Cascadas Roberto Barrios overtreft al mijn verwachtingen. Wat zijn er mooie watervallen in Mexico! Ik heb nog maar een klein stukje door de jungle gelopen wanneer ik het eerste water zie schitteren in de zon. Een helderblauwe poel wordt gevoed door een brede waterval. Voor een paar euro kan ik een zwemvestje huren (niet verplicht) en me omkleden in de toiletruimte bij de waterval. Een paar locals zijn me voorgegaan, zij liggen al in het water. Hoewel het alles behalve druk is, besluit ik verder te lopen naar een mooie plek waar het nóg rustiger is.

Kleine houten bordjes wijzen de weg naar de volgende waterval. Cascadas Roberto Barrios blijkt een cascade van watervallen te zijn omringd door dichte bomen. Op sommige plekken piept de zon door het bladerdek, op die plekken lijkt het water extra blauw.

wandelen langs watervallen in mexico

Ik geniet van de korte wandeling langs de watervallen en vind al snel een beschut plekje waar ik mijn handdoek neersla. Op sommige plekken in de Cascadas Roberto Barrios kun je zwemmen, op andere plekken stroomt het water te snel over de rotsen om veilig te water te gaan. Na een picknick gaan de kleine reiziger en ik te water terwijl manlief een stukje met de drone vliegt.

Misschien is dit niet de grootste waterval van Mexico, maar ik geniet van mijn rustige plekje aan het water.

Misol Ha Waterval Mexico

Cascada Misol Ha is een prachtige waterval in het regenwoud van Mexico. Wanneer ik de auto uit stap, word ik bijna gelijk verwelkomd door het kletterende geluid van het water dat naar beneden stort. De waterval is maar liefst 45 meter hoog. Voor een paar euro kun je een reddingsvest huren en zwemmen in de poel onder de waterval – een populaire activiteit.

Ik besluit niet te zwemmen in de waterval. In plaats daarvan klauter ik omhoog via het glibberige pad naar de achterkant van de waterval. De fijne waterdruppels bieden verkoeling tijdens tropische dagen. Maar er is meer: achter het gordijn van water is namelijk nóg een waterval, het kleine zusje van Misol Ha. Hier vind je dus twee watervallen in Mexico voor de prijs van één!

Tip: je kunt iets te drinken kopen bij de waterval, er wordt geen eten verkocht.

De waterval in Ciapas is eenvoudig te bereiken vanuit Palenque, het is slechts een half uur rijden. Heb je geen eigen vervoer? Op verschillende plekken in Palenque kun je een excursie naar de watervallen boeken. Reserveer je liever online? Dat kan hier of hier.

Watervallen in Mexico: Cataratas de Agua Azul

Een uur verderop liggen de Cataratas de Agua Azul. Volgens velen is dit de mooiste waterval van Mexico. De naam vertaalt zich naar “Blauwe Waterval” en dat is precies wat het is – een serie helderblauwe watervallen in de rotsen. De blauwe kleur wordt veroorzaakt door de mineralen die zich in het water bevinden en de zon die het water verlicht.

Cataratas de Agua Azul is een belangrijke toeristische attractie in Mexico en trekt elk jaar vele bezoekers. Het park is goed onderhouden en biedt uitstekende faciliteiten, waaronder parkeerplaatsen, toiletten, restaurantjes en souvenirwinkels.

Hoewel de schoonheid van deze bezienswaardigheid in Mexico me zeker aanspreekt, laat ik deze waterval tóch aan me voorbij gaan. In plaats daarvan heb ik gekozen voor Cascadas Roberto Barrios zoals je hierboven hebt kunnen lezen.

Waarom? Cataratas de Agua Azul ligt op anderhalf uur rijden van Palenque en daar heb ik niet veel zin in. Volgens recente reviews op Google Maps is de waterval tijdens mijn bezoek (in juni) door regen niet zo blauw als de naam doet vermoeden. Verhalen over een wirwar van verkoopstalletjes met agressieve verkopers, toeristen die rijen dik voor het water staan en de kans op berovingen wanneer je weg loopt van de massa zijn voor mij de druppel – ik heb spontaan geen zin meer om Cataratas de Agua Azul te bezoeken.

Tip: Reis je van San Cristobal de las Casas Ciapas naar Palenque? Route 199 leidt praktisch langs Cataratas de Agua Azul en Cascada Misol Ha. Je kunt hier een transfer boeken die bij beide watervallen én de ruïnes van Palenque stopt.

Let op: Route 199 en veiligheid in Mexico

De weg naar Misol Ha en Cataratas de Agua Azul voert over de Route 199, een van de meest beruchte wegen in Mexico. Gewapende groepen hebben hier ‘eigen gebieden’. Die gebieden zijn niet te herkennen en er is weinig politie. Er zijn regelmatig wegblokkades, overvallen en diefstallen gericht op toeristen die reizen tussen Palenque en San Cristobal de las Casas.

Bij de tankstations aan de Route 199 net buiten Palenque en San Cristobal de las Casas kun je advies inwinnen over de actuele situatie langs de weg. Soms wordt aangeraden in kolonne te rijden of de weg helemaal te mijden. Reis niet na zonsondergang over de Route 199.

Tip: Lees meer over reizen met de huurauto in Mexico (inclusief tips voor routes voor een roadtrip door Mexico).

Overnachten in Palenque

Palenque scoort niet hoog in mijn rijtje van mooie steden in Mexico. Het mist de gezelligheid en koloniale allure van andere Mexicaanse steden. Wanneer je een auto hebt kun je het beste buiten Palenque overnachten, bijvoorbeeld langs de toegangsweg naar de opgravingen van Palenque. (Deze mayatempels in Mexico zijn echt een bezoek waard!)

Dit zijn leuke plekken:

  • Hotel La Aldea del Halach Huinic – Prachtige huisjes aan de rand van Nationaal Park Palenque, voorzien van een heerlijk zwembad
  • Hotel Nututun Palenque – Heerlijk hotel met een zwembad, een natuurbad én een hottub in een weelderige tuin. Met een beetje geluk zie je grondeekhoorns scharrelen. (Het hotel heeft ook familiekamers.)
  • Hotel Maya Palenque Mexico – Stijlvol hotel op slechts 300 meter van de ADO-bus in Palenque